Skip to navigation Skip to main content

St. Johann in Tirol: een klein en relaxed skigebied

St. Johann in Tirol: een klein en relaxed skigebied

St. Johann in Tirol is een dorpje dat ik al vaak op de borden had zien staan en gepasseerd was onderweg naar bijvoorbeeld Fieberbrunn of Kitzbühel. Hoogste tijd om dit centraal gelegen plaatsje in de Kitzbüheler Alpen eens wat beter te leren kennen. Het skigebied is klein, maar fijn en bijzonder relaxed. Die relaxte sfeer komt niet alleen omdat het er relatief rustig is, maar ook door de enorme keuze aan knusse berghutten. Daarnaast is het een perfect uitgangspunt om meerdere skigebieden in de omgeving te ontdekken. En dat families zich thuis voelen in St. Johann in Tirol begrijp ik inmiddels ook.

Gemakkelijk bereikbaar

Om in St. Johann in Tirol te komen hoef je geen spannende bergpassen over. Nadat je de snelweg bij Wörgl of Kufstein hebt verlaten rijd je door het Wilder Kaiser dal langs bekende wintersportplaatsen als Söll, Scheffau am Wilder Kaiser en Ellmau. Het valt direct op dat St. Johann in Tirol wat groter is en meer een klein regionaal stadje dan een typische wintersportplaats. Het centrum met historische gebouwen nodigt uit om even lekker rond te struinen en te winkelen, hier lopen dus ook niet alleen maar wintersporters rond. Ook het winkelaanbod is breder dan alleen maar sportwinkels. Als je St. Johann passeert via de doorgaande weg, verwacht je niet dat er zo’n sfeervolle plaats achter de industriële zone schuilt.

St. Johann in Tirol

Het sfeervolle centrum van St. Johann in Tirol

Rustige afdalingen

We logeren in het moderne Kaiserfels hotel dat direct aan de piste bij de Eichenhofliften ligt. Direct in het dal ligt een fijne oefenhelling en een kinderland; ideaal voor families met kinderen en beginners. Wij nemen de Eichenhof sleeplift om het skigebied in te trekken. Het valt me vanuit de lift direct op hoe rustig het hier is. In de tweede sleeplift kijk ik even op m’n klok en concludeer dat je wel wat geduld moet hebben om boven te komen. Ik geloof dat we zeker 20 minuten onderweg zijn naar het bergstation. Maar de afdaling daarentegen is geweldig en heerlijk rustig. Dat dan weer wel. Het goede nieuws is, dat op dit moment deze twee sleepliften vervangen worden door een . De sneeuw is opvallend goed, ondanks de beperkte hoogte van het skigebied. Het uitzicht op de bergketen Wilder Kaiser is indrukwekkend.

Rustige pistes in het skigebied van St. Johann

. De sneeuw is opvallend goed, ondanks de beperkte hoogte van het skigebied. Het uitzicht op de bergketen Wilder Kaiser is indrukwekkend.

Rustige pistes in het skigebied van St. JohannRustige pistes en een geweldig uitzicht op de Wilder Kaiser
. De sneeuw is opvallend goed, ondanks de beperkte hoogte van het skigebied. Het uitzicht op de bergketen Wilder Kaiser is indrukwekkend. Rustige pistes in het skigebied van St. Johann

. De sneeuw is opvallend goed, ondanks de beperkte hoogte van het skigebied. Het uitzicht op de bergketen Wilder Kaiser is indrukwekkend. Rustige pistes in het skigebied van St. JohannIdeaal familieskigebied

. De sneeuw is opvallend goed, ondanks de beperkte hoogte van het skigebied. Het uitzicht op de bergketen Wilder Kaiser is indrukwekkend.

Rustige pistes in het skigebied van St. JohannHet skigebied van St. Johann in Tirol staat bekend als familieskigebied en dat heeft vooral te maken met het feit dat het skigebied ‘slechts’ 43 km aan pistes telt, die over het algemeen niet al te moeilijk zijn. Wat ik heel fijn vind, is dat de pistes breed en rustig zijn. Hierdoor kun je lekker doorknallen en bochten draaien daar waar het je uitkomt, zonder al te veel rekening te hoeven houden met andere wintersporters. Het is dan alleen een beetje jammer dat de liften over het algemeen niet heel snel zijn, waardoor het weer even duurt voor je boven bent. Maar relaxed is het hier wel! . De sneeuw is opvallend goed, ondanks de beperkte hoogte van het skigebied. Het uitzicht op de bergketen Wilder Kaiser is indrukwekkend. Rustige pistes in het skigebied van St. Johann Kinderland in St. Johann

St. Johann is een fijne bestemming voor families met (kleine) kinderen

Knusse berghutten

Even lekker in het zonnetje op het terras voor een drankje of iets te eten is wat mij betreft een belangrijk onderdeel van de wintersportvakantie. De keuze aan (leuke!) berghutten is enorm in St. Johann. Langs bijna elke piste ligt wel een hut waar het erg gezellig is. Het valt me ook op dat hier veel locals aan het skiën zijn; het skiniveau ligt hoog. Navraag leert ook dat het skigebied populair is bij de Oostenrijkers zelf. Voor hen hoeft het ook niet persé groots te zijn, maar vooral rustig en gezellig.

Berghutten in St. Johann in Tirol

Er zijn veel gezellige berghutten in het skigebied van St. Johann

Veel skigebieden in de buurt

. De sneeuw is opvallend goed, ondanks de beperkte hoogte van het skigebied. Het uitzicht op de bergketen Wilder Kaiser is indrukwekkend.

Rustige pistes in het skigebied van St. Johann’s Avonds bezoeken we vrienden in Ellmau, dat slechts 15 minuten rijden is. Ook Kitzbühel en Fieberbrunn liggen op 15/20 minuten rijden. Dit maakt dat St. Johann een ideaal uitgangspunt is voor vakantiegangers die graag in verschillende skigebieden willen skiën tijdens hun vakantie. Al met al is St. Johann in Tirol een ideale plek voor een fijne en afwisselende wintersportvakantie. Ik vond het er in ieder geval opvallend leuk!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.