Skip to navigation Skip to main content

10 uitvindingen die wintersport nog mooier hebben gemaakt

In de loop der jaren hebben er tal van innovaties plaatsgevonden in de wintersportwereld. De ski- en snowboardtechnologie zet ieder jaar een stap vooruit, skigebieden proberen voortdurend te vernieuwen en er zijn tal van gadgets op de markt die voor nog meer plezier en comfort op de piste zorgen. De wintersportwereld staat allesbehalve stil! In dit weblog vind je 10 uitvindingen die wintersport nog mooier hebben gemaakt. Van de carveski die opeens voor een hele andere bochtenbeleving zorgde, tot de lawinerugzak die je in geval van nood boven de sneeuw kan houden.

#1. Carveski’s

Aan het einde van de jaren ’90 kwam er opeens een heel ander type ski op de markt: de carveski. Een stuk korter dan de traditionele alpineski’s en aan de bovenkant een stuk breder. Door de taillering werd het maken van bochten een stuk eenvoudiger en konden er voortaan ook gesneden bochten gemaakt worden. De carvetechniek is echter een vak apart en wordt door veel skiërs niet beheerst. Bij carven gebruik je de zijkanten van de ski’s om door de sneeuw te snijden en schuif je bij de bochtenwissel geen sneeuw weg.

#2. Sneeuwkanon

Sneeuwkanonnen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de pistes. Ieder jaar lijkt er minder natuursneeuw te vallen en dan is het maar wat fijn dat er kunstsneeuw geproduceerd kan worden. Het eerste sneeuwkanon werd rond 1950 uitgevonden en in de jaren ’60 voor het eerst op de skipistes gebruikt. Sindsdien worden de kanonnen ieder jaar moderner en tegenwoordig kan er al bij temperaturen boven nul sneeuw geproduceerd worden. Sneeuwkanonnen, we kunnen er niet meer zonder.

#3. Comfortabelere liften

Sleepliften, welke wintersporter heeft er geen hekel aan? Vroeger stond je nog in kilometerslange sleepliften waarin het comfort ver te zoeken was. Tegenwoordig zijn er verwarmde stoeltjesliften, gondels met lederen zitplaatsen en supersnelle 3S-liften zoals de Eisgratbahn. Skiliften zijn een stuk comfortabeler, sneller en betrouwbaarder geworden, waardoor wij meer tijd op de piste kunnen doorbrengen!

#4. Skigebied verbindingen

Skigebieden worden groter en groter. Ze lijken met elkaar te strijden om de meeste pistekilometers en bouwen steeds maar meer nieuwe liften. Nog meer pisteplezier is het gevolg en kilometerslange skitochten kunnen worden gemaakt. De afgelopen jaren hebben er belangrijke skiverbindingen plaatsgevonden in Ski Arlberg, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Paradiski.

#5. Freeridegear

Aan skiën buiten de piste kleven grote gevaren, maar tegenwoordig kun je wel de nodige voorzorgsmaatregelen treffen voor het geval je in de problemen komt. Met behulp van lawinepiepers kan er sneller hulp verleend worden in geval van nood en een lawinerugzak kan voorkomen dat je verdwijnt onder de sneeuw in een lawine.

#6. Skihallen

In 1995 werd in Rucphen de eerste overdekte skihal van Nederland geopend. Hiermee werd het ook in eigen land mogelijk om van het echte piste- en sneeuwgevoel te genieten. Ideaal voor beginners die voor vertrek alvast kennis willen maken met skiën of skiërs die niet voor langere tijd zonder een afdaling op de lange latten kunnen.

#7. Rocker

Traditionele ski’s en snowboards waarbij de spanning aan de voor- en achterzijde zit worden ‘camber’ genoemd. Dit houdt in dat als je de ski’s op de grond legt, deze onder de voet niet de grond raken. Bij ‘rocker’ is dit precies tegenovergesteld en raakt de ski onder de voet de grond, waarna de ski naar achter en naar voren geleidelijk omhoogloopt. Hierdoor werd bochten draaien en in de diepe sneeuw skiën een stuk eenvoudiger.

#8. Helmcam

Aan de helmcam hebben we al die toffe off-piste filmpjes en freestyle video’s te danken. Wintersportavonturen konden voortaan eenvoudiger vastgelegd worden en ook voor de ‘vakantieskiër’ werd dit mogelijk. De modellen zijn sindsdien steeds kleiner, gebruiksvriendelijker en beter geworden.

#9. WiFi

De digitale revolutie is ook doorgedrongen tot veel skigebieden. In tal van plekken worden WiFi hotspots aangeboden, waardoor je ook op de piste online kunt blijven. Een foto delen op Instagram, een statusupdate op Facebook of snel even een appje naar het thuisfront, in veel skigebieden kun je het al kosteloos doen. Ook beschikken steeds meer skigebieden over een eigen app.

#10. Interactieve skibril

Meer en meer merken komen op de markt met een interactieve skibril. Op het scherm van bijvoorbeeld de Oakley Airwave kun je onder meer de afgelegde afstand, route, snelheid en binnengekomen berichten zien. De RideOn skibril gaat nog een stapje verder, aan deze bril is augmented reality toegevoegd waardoor het onder meer mogelijk is om op je eigen digitale slalomparcours te skiën.

Welke innovatie of uitvinding in de wintersportwereld heeft jou het meeste plezier bezorgt?

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.