11 februari 2016 door Miranda in 'Gadgets', Materiaal'' | 4 Reactie(s)

Action camera test: de beste van 2016

De action camera is niet meer weg te denken van de piste. Wil jij een action camera kopen, maar twijfel je nog welke het beste (voor jou) is? Wij hebben - samen met AD/De Persgroep en besteproduct.nl - een 6 tal camera's voor je getest. De prijzen van de camera's lopen uiteen van iets minder dan € 100,- tot een kleine € 500,-. Is dat verschil te merken? Daar kunnen we kort over zijn: ja. We hebben uiteraard gekeken naar de beeld- en geluidskwaliteit, maar ook naar het gebruiksgemak en de stevigheid van de camera's.

Het testpanel

Een paar weken geleden gaven we je al wat tips voor het kopen van een action camera. De hoogste tijd om ze zelf te gaan testen. Dat deden we in Snowworld Zoetermeer. Samen met techredacteuren Bart Boonstra en Ger de Gram van besteproduct.nl. De technische mannen waren vooral geïnteresseerd in de specs, mogelijkheden en kwaliteit van het beeld en geluid. Wij - als skifanaten - hebben meer gelet op de gebruiksvriendelijkheid van de camera: zijn ze gemakkelijk te bedienen met handschoenen aan en kunnen ze tegen een stootje?

De resultaten van de action camera test

In totaal hebben we 6 action camera's getest. De GoPro Hero4 Black Edition kwam wat ons betreft als beste uit de test. Een verdiende eerste plaats voor deze meest bekende action camera. Hieronder vind je de resultaten van alle action camera's:

GoPro Hero4 Black Edition

# 1. GoPro Hero4 Black Edition

Algemene beoordeling 8,0 Prijs € 389,00
Beeld- en geluidskwaliteit (40%) 9 Gebruiksvriendelijkheid (30%) 7
Uitvoering/accessoires (20%) 8 Prijs/kwaliteit (10%) 7

GoPro is al jarenlang de standaard als het gaat om action camera's. Andere fabrikanten produceren duidelijke look a likes. GoPro biedt diverse modellen, die al vanaf € 140,- verkrijgbaar zijn. De Hero4 is een van de duurste uitvoeringen. De beeldkwaliteit van deze camera, maar ook van eenvoudigere modellen, is geweldig. Op de Hero4 Black Edition kun je veel instellen op het gebied van beeldkwaliteit. Zo kun je in 4K filmen, maar ook goede slowmotion beelden opnemen. Door de Protunes optie zien de beelden er nog mooier uit en komen de kleuren beter uit. Je kunt kiezen om de zogenoemde 'Superview' aan te zetten. Hij neemt dan meer van de omgeving op. Qua gebruiksvriendelijkheid laat de GoPro wel wat steken vallen, dat doen sommige concurrenten beter.

Garmin Virb XE

# 2. Garmin Virb XE

Algemene beoordeling 7,9 Prijs € 359,00
Beeld- en geluidskwaliteit (40%) 8 Gebruiksvriendelijkheid (30%) 8
Uitvoering/accessoires (20%) 7 Prijs/kwaliteit (10%) 7

De Garmin is stevig aan de prijs, maar voor dat geld krijg je dan ook een goede action camera waarop weinig aan te merken valt. De beelden zijn super en ook stabiel. Daarnaast is het geluid, zelfs in de waterdichte behuizing, opvallend goed. Concurrenten van dezelfde prijs bieden wel camera's met een Ultra HD resolutie, maar het is de vraag of je dat mist. Hij is redelijk gemakkelijk te bedienen. Ook met handschoen goed aan - en uit te zetten. Handig: je hoeft geen knop in te drukken, maar zet een handel om. Zo weet je zeker dat ie aan staat.

TomTom Bandit

# 3. TomTom Bandit

Algemene beoordeling 8,0 Prijs € 475,90
Beeld- en geluidskwaliteit (40%) 8 Gebruiksvriendelijkheid (30%) 8
Uitvoering/accessoires (20%) 8 Prijs/kwaliteit (10%) 6

De TomTom is de duurste action camera uit de test. Een (veel te?) stevig bedrag, dat de gewone consument niet gemakkelijk zal uitgeven, maar voor de liefhebber biedt de TomTom wel veel extra's en maakt hij toffe beelden. De camera heeft de mogelijkheid om in 4K te filmen. Tof, maar wel een ding: bewerken van 4K-beelden vraagt een zware computer. De TomTom Bandit levert ook in Full HD uitstekende plaatjes op. Het pistooldesign is functioneel en robuust, maar daar moet je wel van houden.

Sony HDR-AS200VR

# 4. Sony HDR-AS200VR

Algemene beoordeling 7,7 Prijs € 285,00
Beeld- en geluidskwaliteit (40%) 8 Gebruiksvriendelijkheid (30%) 7
Uitvoering/accessoires (20%) 7 Prijs/kwaliteit (10%) 7

Deze uitvoering van Sony action camera kan niet in 4K beelden opnemen. Maar dat neemt niet weg dat de beeldkwaliteit uitstekend is. De prima beeldstabilisatie van Sony zorgt ervoor dat je ook over een buckelpiste nog steady beelden hebt. Qua beeldkwaliteit doet deze camera zeker niet onder voor de andere top camera’s uit deze test, ondanks zijn goedkopere prijs. Audio is erg matig, maar de vraag is hoeveel mensen dat echt belangrijk vinden bij een dergelijke camera. De gebruiksvriendelijkheid kan op sommige vlakken nog wel worden verbeterd, al scoort Sony punten op het gebied van originaliteit.

Salora Prosport Wifi PSC8601FWD

# 5. Salora Prosport Wifi PSC8601FWD

Algemene beoordeling 6,8 Prijs € 98,95
Beeld- en geluidskwaliteit (40%) 6 Gebruiksvriendelijkheid (30%) 7
Uitvoering/accessoires (20%) 8 Prijs/kwaliteit (10%) 8

De Salora heeft een erg matige sensor. Dat zie je aan alles terug. Hij heeft erg veel moeite met slechte lichtomstandigheden. Of het beeld is erg donker, of het is erg licht. Er zit weinig tussenin. Als de camera stil staat is het beeld wel scherp te noemen. Voor nog geen 100 euro koop je met de Salora toch een prima action camera. De beeldkwaliteit is niet te vergelijken met de duurdere toppers, maar voor consumenten die hier minder waarde aan hechten zal dit zeker toereikend zijn.

Rollei Actioncam 400

# 6. Rollei Actioncam 400

Algemene beoordeling 6,4 Prijs € 88,99
Beeld- en geluidskwaliteit (40%) 6 Gebruiksvriendelijkheid (30%) 7
Uitvoering/accessoires (20%) 6 Prijs/kwaliteit (10%) 7

Voor een budgetcamera valt de beeldkwaliteit niet tegen. Door zijn groothoeklens kun je veel van de omgeving vastleggen. Een groot nadeel van deze lens is, dat hij een enorm 'fish eye' effect heeft. Dat houdt in dat de beelden flink vervormd worden, wat de realiteit niet ten goede komt. Ook is de witbalans niet helemaal in orde. Zo is de sneeuw wat te groen. Qua gebruiksvriendelijkheid kan de Rollei best prima mee met duurdere concurrenten. Zeker het scherm op de action camera is handig. Alleen valt de beeldkwaliteit dus wat tegen om heel enthousiast te worden. Dat moet je wel in perspectief zien: wil je gewoon een toffe action camera en niet te veel betalen, dan is dit een aardig ding.

Met welke action camera ga jij deze winter de piste op?

Reactie(s)

door Eric op 11 februari

Jammer dat de contour +2er niet tussen staat. Goede beeldopnames en betaalbare diverse bevestings accessoiresdoor Alje op 3 december

Beste testers, mooi dat jullie deze test hebben gedaan. Maar doe het dan wel goed, want een vergelijking tussen een camera van een kleine 400 euro tegen een camera van 98 euro is niet echt eerlijke. Dit lijkt meer op een promotie filmpje van GoPro..Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen