16 december 2012 door Miranda in 'Materiaal'' | 0 Reactie(s)

Lawinerugzak

Een aantal jaren geleden zag je er nog bijna niemand mee skiën; de lawinerugzak. Inmiddels gaan de rugzakken als warme broodjes over de toonbank. Tijd om eens wat nader in te gaan op deze ‘plofzak’ die je leven kan redden als je overvallen wordt door een lawine.

Steeds meer off-piste

Off-piste skiën wordt steeds populairder en dat is goed te begrijpen. Lijnen trekken in verse poeder is voor veel wintersporters het ultieme gevoel. Vorige week schreef Diana een weblog over ‘sneew veiligheid’ en de gevaren buiten de piste. En hoewel er altijd een gevaar blijft bij freeriden, vergroot je met de aanschaf van een lawinerugzak de kans dat je een lawine overleeft enorm. Dat hebben de statistieken inmiddels wel uitgewezen. Er wordt dus steeds vaker gesproken over de lawine 4-eenheid: pieper, schep, sonde én de lawinerugzak.

Freeriden Davos

Foto: Davos

De werking

In een lawinerugzak zitten één of twee enorme airbags. Op het moment dat je in een lawine terechtkomt trek je aan een hendel in de schouderband. De airbags worden binnen een paar seconden gevuld door een persluchtpatroon dat zich in de rugzak bevindt. Perslucht is samengeperste lucht en wordt gebruikt voor aandrijving, schoonmaken en de duiksport. Het zorgt ervoor dat de airbags snel kunnen worden opblazen.

Drijven

Door deze airbags ontstaat een groot volume dat ervoor zorgt dat de persoon blijft ‘drijven’. Het is gebaseerd op het principe dat in een bewegende massa grote delen boven komen en kleine delen naar onderen ‘zakken’. Indien het slachtoffer dieper in de lawine zit en bedolven wordt, creëert de airbag tevens meer ademruimte. Er zijn verschillende merken die lawinerugzakken maken, waaronder ABS, BCA en Snowpulse. Ze hebben allemaal met hetzelfde principe. De Snowpulse versie heeft bovendien een systeem dat rond het hoofd een airbag opblaast. Dit biedt een extra bescherming aan nek en hoofd.

Prijzig tasje

De voordelen van de lawinerugzak zijn inmiddels wel duidelijk. Eigenlijk heeft de lawinerugzak maar één groot nadeel; de prijs! Voor een rugzak moet je minimaal € 500,- neertellen en daar komt dan vaak de prijs van een persluchtpatroon overheen (€60,-/€100,-). Maar ja, hoeveel is je leven je waard?

Mammut Ride RAS

De Snowpulse/Mammut Ride RAS lawinerugzak, adviesprijs € 580,-

Lawinecursus

Zoals Diana ook al schreef draait het bij het freeriden niet alleen om je veiligheidsmiddelen, maar vooral dat je ze weet hoe je ze moet gebruiken. Daarnaast is kennis en ervaring van groot belang. Heb je dit niet, ga dan altijd met een gids op pad. Je kunt je lawinekennis ook in Nederland opdoen bij het Snow Safety Center. Zij geven theoriecursussen in Nederland en organiseren trips in de Alpen om de theoretische kennis toe te passen in de bergen.

Geniet van de poeder, maar play it safe!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen