Skip to navigation Skip to main content

Skigebieden XXL: nieuwe verbindingen

 

Skigebieden worden groter en groter! In de Alpen ontstaan ieder jaar nieuwe mega-skigebieden met honderden kilometers aan pistes. Nieuwe liften en pistes worden aangelegd om gebieden uit te breiden of met andere skigebieden te verbinden. Snowplaza geeft je in dit weblog een overzicht van de geplande uitbreidingen en interessante plannen in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. En dat zijn er best veel! Zo ben jij volledig op de hoogte van de ontwikkelingen en kun je hier rekening mee houden met het plannen van je wintersport.

Ieder jaar ontstaan er nieuwe skigebieden

In de afgelopen jaren zijn steeds meer skigebieden een samenwerking aangegaan en hebben ze hun pistes aan elkaar verbonden. Skigebieden die de laatste jaren zijn ontstaan zijn onder andere Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, Arosa Lenzerheide en Ski Arlberg. In Frankrijk zijn megaskigebieden al jaren aan de orde. Les Trois Vallées en Les Portes du Soleil beschikken over meer dan 600 kilometer aan pistes. Het voordeel van een groter skigebied is dat je veel meer mogelijkheden hebt. Meer pistes tot je beschikking, je kunt ook eens ergens anders gaan eten of de après-ski in een andere plaats ontdekken. Nadelen zijn de hogere skipasprijzen en de impact die het heeft op de natuur. Toch hebben veel skigebieden geen andere keus om te kunnen overleven. Hieronder vind je een actueel overzicht van de geplande verbindingen in de Alpen.

Saalbach-Hinterglemm + Zell am See

In skiseizoen 2015/2016 is het nieuwe Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn met 270 kilometer aan pistes ontstaan. Alsof dit nog niet genoeg is, wordt ook het skigebied van Zell am See - Kaprun aan de andere zijde van het Glemmtal aangesloten. Door de komst van de zellamseeXpress ontstaat in 2018/2019 een skigebied met meer dan 300 kilometer aan pistes.

Pistes: ca. 330 km
Aantal liften: ca. 90
Snowparks: 4
Hoogste punt: 2200 m
Status: verbinding gepland in 2018/2019

Kitzsteinhorn + Maiskogel

Het skigebied dat ontstaat wanneer de Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun op elkaar aansluiten gaat over 70 kilometer aan pistes beschikken. Hiervoor moet wel een 6 kilometer lange kabelbaan gebouwd worden, waarvoor de eerste plannen inmiddels op tafel liggen. Het exacte traject van de de lift staat nog niet vast, maar de planning in volle gang.

Pistes: 70 km
Aantal liften: 200
Snowparks: 1
Hoogste punt: 3029 m
Status: verbinding gepland in 2019/2020

Ski Arlberg (St. Anton am Arlberg) + Kappl

Door de aanleg van de Auenfeldjet is Warth - Schröcken sinds 2014/2015 verbonden met Lech - Oberlech - Zürs. Twee jaar later werd de volgende stap gezet in de ontwikkeling van het megaskigebied Ski Arlberg. De Flexenbahn zorgde ervoor dat je niet langer de skibus nodig had om van Stuben naar Zürs am Arlberg te gaan. Hiermee werd Ski Arlberg het grootste skigebied van Oostenrijk. Volgende stap is wellicht de aansluiting met Kappl.

Pistes: ca. 350 km
Aantal liften: ca. 90
Snowparks: 3
Hoogste punt: 2811 m
Status: onbekend

Andermatt + Sedrun + Disentis 3000

Sinds de zomer van 2014 wordt er in de Zwitserse bergen gewerkt aan de nieuwe SkiArena Andermatt-Sedrun. Om de regio van een impuls te voorzien worden er niet alleen nieuwe liften aangelegd, maar ook hotels, chalets en andere voorzieningen. Skigebied Disentis is voortaan snel te bereiken per trein.

Pistes: ca. 120 km
Aantal liften: ca. 25
Snowparks: 2
Hoogste punt: 2961 m
Status: opening skiseizoen 2018/2019

Sölden + Pitztaler Gletscher

Een van de spectaculairste verbindingen in de Alpen is die tussen Sölden en de Pitztaler Gletscher. Het plan is om beide gletsjers, met een hoogte van meer dan 3000 meter, met elkaar te verbinden. Op z’n vroegst tijdens het skiseizoen 2018/2019 kan dit nieuwe skigebied het grootste aandeel sneeuwzekere pistes van Oostenrijk aanbieden.

Pistes: ca. 180 km
Aantal liften: ca. 40
Snowparks: 2
Hoogste punt: 3340 m
Status: vergunningsprocedures lopen

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental + Kitzbühel

Al vele jaren bestaat het idee om de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental te verbinden met Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki. De dalstations van de Pengelsteinbahn en de Ki-West-Bahn liggen slechts 1500 meter van elkaar verwijderd. Momenteel ben je nog afhankelijk van de skibus om deze connectie te kunnen maken.

Pistes: ca. 450 km
Aantal liften: ca. 140
Snowparks: 5
Hoogste punt: 2000 m
Status: gesprekken worden gevoerd

Snow Space Salzburg + Zauchensee-Kleinarl

Wagrain en Kleinarl horen bij het skiverbond van de Salzburger Sportwelt en werken samen met een gemeenschappelijk toeristenbureau. Tussen beide skidorpen is echter nog geen skiverbinding. Hier komt in 2018/2019 verandering in, door de aanleg van een 10-persoons gondel. Na deze realisatie biedt het skigebied bijna 200 kilometer aan pistes.

Pistes: 190 km
Aantal liften: 67
Snowparks: 3
Hoogste punt: 2180 m
Status: opening verbinding 2018/2019

Obertauern + Zauchensee

Een interessante samenwerking is die tussen Obertauern en Zauchensee. Door deze verbinding heb je vanuit Zauchensee plotsklaps toegang tot de sneeuwzekere afdalingen van Obertauern. De realisatie is echter behoorlijk lastig, aangezien de liften en pistes gerealiseerd moeten worden in een omgeving met een hoog lawinerisico.

Pistes: ca. 170 km
Aantal liften: ca. 50
Snowparks: 2
Hoogste punt: 2515 m
Status: eerste gesprekken gevoerd

Serfaus-Fiss-Ladis + See im Paznaun + Ischgl

Wanneer de skigebieden van Serfaus-Fiss-Ladis en Silvretta Arena Ischgl - Samnaun zich met elkaar verbinden, ontstaat een van de grootste gebieden ter wereld. Twee werelden, après-ski bestemming Ischgl en familievriendelijk Serfaus-Fiss-Ladis, komen hierdoor met elkaar in aanraking. De eerste stap kan worden gezet door de verbinding tussen Serfaus en See im Paznaun.

Pistes: ca. 510 km
Aantal liften: ca. 95
Snowparks: 5
Hoogste punt: 2872 m
Status: gerucht

Les Deux Alpes + Alpe d'Huez + Les Sybelles

De geplande verbinding tussen Les Deux Alpes, L'Alpe d'Huez en Les Sybelles zou alle andere verbindingen doen verbleken. Dit megagebied zou hierdoor over ruim 800 kilometer aan pistes gaan beschikken. In 2021 moeten Les Deux Alpes en L'Alpe d'Huez met elkaar verbonden zijn. De kosten voor dit megaproject bedragen 60 miljoen euro. Volgende stap is de aansluiting op Les Sybelles.

Pistes: ca. 800 km
Aantal liften: ca. 180
Snowparks: 4
Hoogste punt: 3600 m
Status: in de planning

Hochzillertal + Spieljoch

Sinds enige jaren zijn de skigebieden van Hochzillertal-Hochfügen op elkaar aangesloten. Een ander idee is om ook Mayrhofen-Finkenberg-Lanersbach op dit skigebied aan te sluiten. Hiervoor moeten er echter flink wat liften en pistes aangelegd worden. Een stuk realistischer is de de aansluiting van de Spieljoch met Hochzillertal-Hochfügen. Lees meer over Hochzillertal + Spieljoch >

Pistes: ca. 200 km
Aantal liften: ca. 100
Snowparks: 2
Hoogste punt: 2500 m
Status: in de planning (2019/2020)

Meer ideeën en plannen voor skigebied verbindingen

In de Alpen zijn er nog veel meer ideeën en plannen voor het samenvoegen van skigebieden. Sommige staan nog in de kinderschoenen, andere zijn al een stuk serieuzer. Heb jij nog een idee voor een verbinding tussen twee skigebieden? Laat een reactie achter.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.