8 maart 2020 door Florien in Lijstje

Helaas komt de wintersportvakantie in Oostenrijk ieder jaar weer veel te snel ten einde. De dagen vliegen voorbij en voor je het weet zit je weer in de auto, trein of het vliegtuig terug naar huis. Weg van de pistes, de Oostenrijkse gezelligheid en het heerlijke eten. Geen Tiroler Gröstl, Schnapps of Schnitzel, maar boerenkool met worst, een broodje kaas en een glaasje melk. Tot volgend jaar dan maar… Of toch niet? Er zijn heel veel Oostenrijkse dingen die je gewoon in je koffer kunt stoppen voor thuis.

#1. Mozartkugeln

Lekker voor thuis of onderweg in de auto, maar ook ideaal als cadeautje voor de thuisblijvers. De Mozartkugel is een chocolaatje dat ergens aan het eind van de 19e eeuw is bedacht door een banketbakker in Salzburg. De buitenkant is gemaakt van chocolade en binnenin zit marsepein en praliné crème. De Mozartkugeln zijn in bijna alle souvenirshops, tankstations en supermarkten verkrijgbaar.
Tip: ook erg lekker zijn de Mozart likeuren. Tegenwoordig ook in een aantal winkels in Nederland te vinden, maar in Oostenrijk vaak net iets goedkoper. De flessen zien er bijna net zo uit als de kugeltjes en zijn verkrijgbaar in drie verschillende chocolade smaken.

MozartKugeln#2. De pakjes Kaiserschmarrn van Knorr

Natuurlijk is het véél lekkerder (en eigenlijk net zo makkelijk) om het recept voor Kaiserschmarrn van Snowplaza thuis te proberen, maar ook met de pakjes Kaiserschmarrn van Knorr kom je een heel eind. Slechts een beetje water of melk toevoegen, roeren en bakken maar! Ideaal tijdens een middag wintersportherinneringen ophalen.

#3. Een magneetje voor op de koelkast

Niet alleen leuk voor de wintersportvakantie, maar eigenlijk van alle vakanties. De eerste magneet zal wat kaal staan, maar dat is wel meteen een goed excuus om snel weer op vakantie te gaan. Door de jaren heen komen er steeds meer magneetjes bij en kun je al jouw gasten jaloers maken met alle bestemmingen die je door de jaren heen hebt bezocht.

#4. Flessen Schnapps

Waarom zou je Schnapps alleen op wintersport drinken? Ook thuis na een avondje eten met vrienden smaakt een glaasje Schnapps erg lekker. En wat dacht je van een echt Oostenrijks après-skifeestje? Dan mag een glaasje Schnapps echt niet ontbreken!

Schnapps

#5. Vleeswaren

In Oostenrijk kun je terecht voor de lekkerste vleeswaren. In de supermarkten zijn vleeswaren niet voorverpakt, zoals bij ons, maar wordt bijna alles vers voor je gesneden. Salami, spek, worst, ham, paté, leverworst en ga zo maar door. Allemaal vers, bomvol smaak en erg lekker! Neem ze mee in de koelbox die je hebt gebruikt op de heenweg, of bewaar het in de achterbak. Daar blijft het koud genoeg tot Nederland.

#6. Sleutelhanger van een koeienbel

Je ziet ze in iedere souvenirshop hangen en ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Nou hoor je de bellen eigenlijk alleen zomers klingelen op de bergweides, maar het is wel een mooi aandenken aan het land zelf. Ook een voordeel: iedere keer dat je het belletje hoort rinkelen, denk je terug aan die fantastische tijd in de Alpen. Is het al weer tijd om te gaan?

#7. Speck

Start jij de skidag altijd met een broodje Speck, lunch je met een Speckplatte of Jausenbrettl en ben je er nog niet aan toe om daar afstand van te doen? Niet getreurd, je kunt Speck, in allerlei soorten, kopen in de Oostenrijkse supermarkten. Speck, eigenlijk een soort ham, is heel vroeger ontstaan om het vlees langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse keuken.

Tiroler Speck

#8. Een pistekaart, foldertjes, foto’s, visitekaartjes en andere mooie herinneringen

Eigenlijk is dit puntje leuk voor alle vakanties. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk nagenieten van de wintersport. Alles heeft een eigen verhaal en is zonde om weg te gooien. Stop alles in een klein doosje of schoenendoos en schrijf de datum en bestemming op de buitenkant. Leuk om eens in de zoveel tijd even te bekijken. Wedden dat het gevoel van die wintersportweek weer helemaal terugkomt!

#9. Wijn

De Oostenrijkers zijn meesters in het maken van wijn. Heerlijke smaken ontstaan door het klimaat en de voedingsrijke bodem. Je vindt hier wijnen van hoge kwaliteit en van zoet tot erg droog. Dat biedt voor iedere wijndrinker ontzettend veel keuze. Proef qua rode- en witte wijn een Grüner Veltliner of Zweigelt en qua dessertwijn een Beerenausleese of Eiswein. Vervolgens neem je jouw favorieten lekker mee naar huis.

#10. Manner Schnitten

Je ziet ze liggen in alle berghutten, supermarkten en tankstations van Oostenrijk: Manner Schnitten. Ontwikkeld in de 19e eeuw, herkenbaar aan de lichtroze verpakking en typisch Oostenrijks. Het is een koekje dat is opgebouwd uit meerdere dunne wafeltjes met tussen iedere wafeltje een laagje chocolade/hazelnoot crème. Niet alleen ideaal voor de snelle trek op de piste, maar ook heel fijn als tussendoortje op kantoor.

Manner Schnitten

#11. Thee

Dan heb ik het niet over de chemische rode vruchtenthee, maar over de Oostenrijkse kruidenthee. Super gezond, lekker en gemaakt van de kruiden die op de Oostenrijkse berghellingen groeien. Thuis waan je jezelf bij iedere slok weer even op de piste.

#12. Chocolade

Rittersport, Kinderchocolade en Milka. Je komt ze in grote getale tegen in de Oostenrijkse supermarkten. Lekker voor onderweg, maar ook een geschikt cadeautje voor degene die deze wintersportweek op de kat heeft gepast. Let op: neem niet teveel mee! Je hebt immers geen bergen meer om het eraf te sporten.Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen