Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: in je ski's klikken op een steile piste (video)

In Je Ski's Klikken

Opstaan na een val kan voor sommige wintersporters al een hele uitdaging zijn, maar daarna weer in je ski's klikken ook. Zeker als de piste waarop je bent gevallen niet vlak, maar steil is. Hoe je eenvoudig weer aan kunt trekken als de piste steil is? Jasper geeft in de video in dit blog antwoord op die vraag. Oefening baart kunst, dus probeer deze trics eerst eens op een vlakkere helling.

Tips om na een val weer in je ski's te klikken

Daar lig je dan... Om wat voor reden dan ook ben je de controle over je ski's verloren en onderuit gegaan. Je bent daarbij ook één of beide ski's verloren. Gelukkig heb je geen pijn en kun je zonder moeite weer opstaan, maar na een kleine wandeling omhoog naar je ski's komt de volgende uitdaging: na de val weer in je ski's klikken. Je zult merken dat je er niet zomaar instapt, eerst moet de binding weer open. Vervolgens zitten je schoenen onder de sneeuw, dus daar moet je ze eerst van ontdoen. Met de tips van Jasper ski jij de volgende keer snel weer verder!

Stap 1: ga aan de zijkant van de piste staan

Wanneer je tijdens een val allebei je ski’s verliest, is het verstandig eerst met je ski’s naar de zijkant van de piste te lopen. Daar sta je het veiligst en kun je rustig je ski’s weer aantrekken.

Stap 2: leg je ski’s haaks op de glijrichting

Door je ski’s haaks op de glijrichting te leggen, blijven ze liggen en glijd je niet weg als je de ski’s probeert aan te trekken.

Stap 3: eerst de dalski, dan de bergski

Trek altijd eerst je dalski aan. Zodra je daar instaat, sta je stevig en kun je makkelijk in je bergski klikken. Om dat te doen ga je niet tussen, maar onder beide ski’s staan. Kruis je dalbeen over je bergbeen zodat je recht tegen de ski aan kunt duwen. Heb je de dalski aangetrokken, dan kun je daarna makkelijk de bergski aantrekken.

Zit er nog sneeuw onder de schoenen en is de binding wel open?

Lukt het je niet om in je ski’s te klikken, kijk dan eerst of er nog sneeuw onder je skischoenen zit en of de binding wel open staat. Zit er nog sneeuw onder je skischoenen, dan kun je voorzichtig met de zool van de skischoenen over de binding heen schrapen tot alle sneeuw eronder vandaan is. Staat de achterkant van de binding omhoog, dan is de binding nog dicht. Druk met je hand of skistok de binding eerst naar beneden.

Oefening baart kunst

In je ski's klikken op een steile piste kan lastig zijn. Oefen het daarom af en toe op het vlakke als je bijvoorbeeld na de lunch weer verder skiet. 

Jasper heeft gewerkt als skileraar in Gerlos. Meer video's zien?

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.