Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: ski's aantrekken op een steile piste (video)

Onlangs lieten we je zien hoe je na een val weer op moet staan. Een van onze bezoekers vroeg zich af hoe je vervolgens je ski’s weer aan kunt trekken als de piste steiler is. Een goede vraag! In deze video geeft Jasper je het antwoord.

Stap 1: Ga aan de zijkant staan

Wanneer je tijdens een val allebei je ski’s verliest, is het verstandig eerst met je ski’s naar de zijkant van de piste lopen. Daar sta je het veiligst en kun je rustig je ski’s weer aantrekken.

Stap 2: Leg je ski’s haaks op de glijrichting

Door je ski’s haaks op de glijrichting te leggen, blijven ze liggen en glijd je niet weg als je de ski’s probeert aan te trekken.

Stap 3: Eerst de dalski, dan de bergski

Trek altijd eerst je dalski aan. Zodra je die aanhebt, sta je stevig en kun je makkelijk je bergski aantrekken. Om dat te doen ga je niet tussen, maar onder beide ski’s staan. Kruis je dalbeen over je bergbeen zodat je recht tegen de ski aan kunt duwen. Heb je de dalski aangetrokken, dan kun je daarna makkelijk de bergski aantrekken.

Skis aantrekken steile piste

Zit er nog sneeuw onder de schoenen en is de binding wel open?

Lukt het je niet om je ski’s aan te trekken, kijk dan eerst of er nog sneeuw onder je skischoenen zit en of de binding wel open staat. Zit er nog sneeuw onder je skischoenen dan kun je voorzichtig met de zool van de skischoenen over de binding heen schrapen tot alle sneeuw eronder vandaan is. Staat de achterkant van de binding omhoog, dan is de binding nog dicht. Druk met je skistok de binding dan eerst naar beneden.

Oefening baart kunst

Het aantrekken van je ski’s op een steile piste kan lastig zijn. Oefen het daarom af en toe op het vlakke als je bijvoorbeeld na de lunch weer verder skiet.

Lukt het niet om je ski's aan te trekken op een steile piste of vind je andere dingen lastig? Ik zie je graag in de skischool in Gerlos om je daarmee te helpen.

Jasper heeft jaren gewerkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van (ski)centrum Outdoor Valley vlakbij Rotterdam.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.