Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die je echt gedaan moet hebben in Livigno

8096 - 10 dingen die je echt gedaan moet hebben in Livigno (1)

© G. Meneghello

Livigno is voor velen waarschijnlijk nog een onbekend skigebied. Dit is ontzettend zonde, want ik weet zeker dat als je er een keer bent geweest, je er helemaal weg van bent. Livigno is een langgerekt en hooggelegen dorp in de Italiaanse Alpen. Vroeger was het dorp ’s winters compleet geïsoleerd, maar door de aanleg van de tunnel heeft tegenwoordig iedereen de mogelijkheid het te ontdekken. Livigno heeft een heerlijk skigebied met hele fijne pistes, off-piste mogelijkheden, gezellige berghutten en leuke activiteiten. Dit zijn 10 dingen die je echt gedaan moet hebben in Livigno.

#1. Ski de beide skigebieden

Het skigebied van Livigno heeft ruim 115 kilometer aan pistes en bestaat eigenlijk uit twee losse skigebieden. Aan de ene zijde van het dorp ligt Carosello en aan de andere Mottolino. Beide kanten zijn niet met elkaar verbonden, maar je kunt wel gemakkelijk van de ene naar de andere zijde pendelen met de skibus. Er zijn wel plannen voor een verbinding, maar tot op heden is er nog geen akkoord gegeven op die plannen.

In Livigno ski je aan beide kanten van het dorp © Trabucchi

#2. Wellness en ontspanning in het Aquagranda

Na een intensieve skidag op de pistes van Livigno is een beetje ontspanning helemaal op z’n plaats. Nergens kan dat beter dan in het Aquagranda Active You. Een van de grootse complexen voor ontspanning en sport in Europa. Het Aquagranda heeft een fantastisch wellness gedeelte met allerlei soorten sauna’s, massages en zwembaden. Ben je met kinderen? Kies dan voor het 'slide en fun' gedeelte. Grote zwembaden en leuke glijbanen.

#3. Downhill fatbiken

Altijd al eens willen fietsen door de sneeuw? In Livigno kan dat met een fatbike. De fatbike is een soort mountainbike, maar dan met hele dikke banden. Door de dikke banden en het extra profiel is het mogelijk om door de sneeuw te fietsen. Neem de fiets mee naar boven in de skilift en cross vervolgens tussen de bomen door en langs de piste naar beneden.

Met een fatbike fiets je gewoon door de sneeuw © Roby Trabucchi

#4. Pinda’s eten en bier proeven bij Birrificio – 1816

Vind je het leuk om lokaal gebrouwen biertjes te proeven? Dan ben je bij Birrificio – 1816 aan het juiste adres. Hier wordt het hoogst gebrouwen bier van Europa gebrouwen. Bij binnenkomst is het glad en struikel je bijna over de vele pindaschilletjes die op de grond liggen. Op iedere tafel ligt een grote berg pinda’s, waarbij je na het pellen de schilletjes gewoon op de grond kunt gooien. En zijn de pinda’s op? Dan worden ze gewoon bijgevuld. Het eten is lekker, maar het is ook leuk om hier alleen iets te drinken. De hele entourage er omheen is een belevenis op zich.

#5. Maak een sneeuwschoenwandeling in het donker

Een sneeuwschoenwandeling is leuk overdag, maar als ’s avonds alles donker is en je alleen de lichtjes van de huizen kunt zien, is het helemaal bijzonder. Je bindt schoenen zo groot als berenvoeten onder je normale schoenen en vervolgens loop je door de diepe sneeuw zonder uit te glijden of weg te zakken. Tip: wandel naar restaurant La tea da cip y ciop. Je moet er wel een stuk voor omhoog lopen, maar dat is het helemaal waard. Eenmaal aangekomen kun je genieten van een lekkere Italiaanse maaltijd.

Livigno is prachtig als het donker is © Bolzani & Incontri

#6. Italiaans ijs eten

Ben je in Italië, dan kun je het land niet verlaten zonder echt Italiaans schepijs te hebben gegeten, of het nou zomer of winter is! Voor het lekkerste ijs ga je naar de Latteria di Livigno. Hier kunnen ze werkelijk van alles maken met zuivel. In het restaurant kun je naast ijs ook terecht voor de lekkerste broodjes en salades. Tip: ze maken hier ook heerlijke kazen.

#7. Freeriden

Livigno is zich de laatste jaren aan het ontwikkelen tot echte freeride hotspot. Er wordt van alles gedaan om het zo veilig en zo leuk mogelijk te maken. Experts schrijven zelf de lawinevoorspellingen, je kunt met speciale gidsen op stap en je kunt van alles leren over de beginselen en gevaren van het freeriden. Naast de piste vind je de zogeheten freeride aproaching area’s. Hier kun je als onervaren off-piste skiër kennis maken met het eerste gevoel van poeder-skiën. Ben je meer ervaren of expert? Dan zijn er een tal van andere mogelijkheden. Zo kun je hier bijvoorbeeld tegen een aantrekkelijke prijs een heliski maken.

Er zijn veel freeride mogelijkheden in Livigno © Roby Trabucchi

#8. Langlaufen

In Livigno vind je ruim 30 kilometer aan langlaufloipen. Vanwege de hoge ligging en de expertise in het maken van sneeuw, gaat de eerste loipe al open in november. De loipes lopen door het dorp en bieden een prachtig uitzicht.

In Livigno start het langlaufseizoen al vroeg in het jaar © Roby Trabucchi

#9. Belastingvrij shoppen

Livigno is belastingvrij en dat betekent dat je hier tegen een aantrekkelijk tarief hele mooie spullen kunt kopen. De gezellige dorpsstraat heeft allerlei modezaken, parfumerieën en wintersportwinkels. Vooral parfum is hier extra goedkoop.

Gek op winkelen? Dan moet je in Livigno zijn! © Roby Trabucchi

#10. Après-skiën bij hotel Bivio

Niet alleen in Oostenrijk kun je terecht voor fantastische après-ski, ook in Livigno is dat het geval. Het dorp is ontzettend gezellig en biedt meerdere mogelijkheden. Een echte aanrader is hotel Bivio. Zowel binnen als buiten is het ontzettend gezellig. Het leuke van Bivio is dat je na het bestellen van een drankje onbeperkt olijven, nootjes en chips kunt pakken voor bij de borrel.

Ben jij wel eens op wintersport geweest naar Livigno en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.