Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: kleine lichtpuntjes voor kerst

7945 - Alpenweer: kleine lichtpuntjes voor kerst (1)

Het is rustig weer in het midden van Europa en ook in de Alpenlanden. Een hogedrukgebied ligt vandaag met zijn centrum boven Hongarije en het hoog schuift dit weekend naar het noorden van Frankrijk. De sneeuwkansen zijn over het algemeen overal klein. Het is wel zo dat de temperaturen tevens vrij laag zijn en de lucht vaak ook tamelijk droog, waardoor de sneeuwkanonnen hun werk kunnen doen en de sneeuw op de hogere pistes ook goed blijft liggen.

Klein beetje sneeuw in de Franse Alpen

Vandaag ligt het hogedrukgebied nog vrij oostelijk in Europa. Over de westflank van het hoog stroomt vochtige lucht naar de Franse Alpen, waar uit bewolking een klein beetje sneeuw kan vallen. De hoeveelheden zijn beperkt, met hooguit 10 of 15 cm op de plekken waar de meeste sneeuw valt. Naar het oosten is het droog en schijnt de zon ook behoorlijk. In de middelgebergten in Frankrijk en Duitsland is het soms stuivertje wisselen tussen lage bewolking en zon. Er zijn wel gebieden met hochnebel.

Gelukkig is het vaak koud genoeg voor de sneeuwkanonnen

Rustig weer houdt aan in het weekend

In het weekend overheerst de hogedruk en zaterdag schijnt bijna overal ook de zon flink. In sommige Alpendalen kan hochnebel wel voor een grijze dag zorgen. De temperatuur ligt 's nachts overal onder nul, met strenge vorst in bepaalde dalen. Overdag komt de vorstgrens tussen 1000 en 1600 meter te liggen. Zondag schuift een storing met bewolking over het midden en noorden van Duitsland, maar het zuiden heeft nog volop zon. Ook in de Alpen is weinig of niets te merken van dit front. Het verliest verder geleidelijk alle activiteit.

Koudere lucht

Aan het begin van de kerstvakantie kunnen veel pistes in de Duitse en Franse middelgebergten er wel eens heel kaal bijliggen. Begin volgende week wordt de stroming meer oostelijk en dringt koudere lucht geleidelijk verder door in Midden-Europa. De vorstgrens zakt van 1500 meter naar 600 tot 800 meter in de meeste regio's, aan de zuidkant van de Alpen blijft hij wel een stuk hoger. Een lagedrukgebied ten zuiden van Genua zorgt daar voor aanvoer van vochtigere lucht en op dinsdag leidt dat tot de vorming van wolken en neerslag in de Zuid-Alpen. Vanaf ongeveer 1.500 meter kan een beetje sneeuw vallen.

Het ziet er soms helemaal niet winters uit, maar je kunt wel skiën

De vooruitzichten voor de kerstvakantie

De kerstvakantie staat natuurlijk bijna op het punt van beginnen. Vrijdag en zaterdag is de hogedrukinvloed al flink geslonken, maar een uitloper heeft eerst nog enige invloed op het Alpengebied. Er lijkt geleidelijk een wisselvallig weertype te komen, met neerslagkansen en zachtere lucht vanuit het zuidwesten. Dat betekent ongunstige condities in de Franse Alpen en in de populaire bestemmingen in de Vogezen en Ardennen. Ook de Duitse middelgebergten hebben geen goede papieren, zelfs de kanonnen kunnen misschien niet aan. In Oostenrijk en de Italiaanse Alpen valt het daarentegen vermoedelijk wel mee, zeker op de hoger gelegen pistes.

Satelietfoto van de Alpen

Handige weerlinks

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.