22 maart 2014 door Fabian in 'Materiaal''

Helmplicht

Iedere skiër, beginner of ervaren, heeft een goede helm nodig. In de meeste skigebieden is het dragen van een helm voor kinderen inmiddels verplicht. Of toch niet? De Europese regels omtrent hoofdbescherming op de piste zijn verre van uniform. Ondanks dat er op veel plekken nog geen helmplicht geldt, zijn er redenen genoeg om er toch een te dragen. Natuurlijk in de eerste plaats voor de veiligheid maar een helm is tegenwoordig ook functioneel, stijlvol en trendy. Er zijn alleen wel een aantal zaken waar je op dient te letten bij het kopen van een nieuwe helm.

Helmplicht: ja of nee?

De afgelopen jaren zijn er diverse skiongevallen in de Alpen geweest met dodelijke afloop. Onlangs werd bij het incident met racelegende Michael Schumacher maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om een helm te dragen. De afgelopen jaren is de verkoop van skihelmen flink toegenomen. Toch is er nog altijd geen helmplicht in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. In Italië is het voor kinderen onder de 15 jaar wel verplicht om een helm te dragen en ook Kroatië en Slovenië hanteren een helmplicht voor de jongste wintersporters. Duidelijkheid is in Oostenrijk ver te zoeken, iedere regio hanteert hier eigen regels. Zo mag je in het populaire Tirol en Vorarlberg nog altijd zonder helm de piste af.

Helmplicht

Veiliger skiën met helm

Veiligheid staat voorop

De pistes worden steeds voller en veel wintersporters overschatten hun skitechniek. Het is alleen al de moeite waard om te investeren in een helm ter bescherming tegen andere skiërs. Wanneer je een helm puur ter bescherming koopt hoef je helemaal niet veel geld kwijt te zijn. Alle helmen die verkocht worden dienen namelijk te beschikken over de veiligheidsnorm EN-1077. Duurdere modellen tillen het begrip ‘veiligheid’ naar een nog hoger plan. Zogenaamde MIPS en 2e huid technologieën verminderen de zijdelingse kracht op het hoofd tijdens een val. Helmen brengen echter ook steeds meer functionele voordelen met zich mee. Ze bieden niet alleen bescherming maar zijn ook heerlijk warm en zien er stijlvol uit. Met het dragen van een helm minimaliseer je de kans op hoofdletsel bij een valpartij.

Hoofdbescherming

Muts? Nee hoor, een helm die eruit ziet als een muts!

Met deze helmen mag jij gezien worden

Tegenwoordig mag je met een helm gezien worden! Hoe kleurrijker hoe beter. Daarnaast kun je je ook onderscheiden met opvallende designs, vormen, materialen en extra functies. Ook de helmmuts die je over je helm heen kunt trekken komen we steeds meer tegen op de piste. Er zijn ook modellen die beschikken over systemen die het eenvoudig mogelijk maken om een helmcamera te bevestigen. Wil je overal bereikbaar zijn of in de lift naar je favoriete muziek luisteren dan kies je voor een helm met geïntegreerde hoofdtelefoon en Bluetooth. Er zijn zelfs modellen op de markt die je verbrande calorieën en hartslag kunnen meten dankzij een meegeleverde borstband. Een helm voorziet al lang niet meer alleen in veiligheid.

Hoofdbescherming

Veel verschillende helmen met verschillende functies

Koop de juiste skihelm

Met zoveel aspecten om rekening mee te houden is het niet eenvoudig de juiste keuze te maken. Belangrijk bij het kopen van een nieuwe helm is dat je je skibril meeneemt naar de winkel. Zo kun je bij het passen van de helm direct zien of je bril goed aansluit en niet voor drukpunten op je neus zorgt. Een helm is geschikt wanneer deze niet kan schuiven op het hoofd wanneer de kinband goed bevestigd is. Het is aan te raden voor een helm met goede ventilatie te kiezen die je open en dicht kunt zetten. Zo heb je bescherming tegen de kou en verkoeling bij warmte. Er zijn helmen waarvan je het binnenwerk uit kunt halen om deze in de wasmachine op te frissen. Een combinatie van helm en skibril ziet er stijlvol uit en biedt een goede bescherming tegen alle soorten ongelukken tijdens de wintersport.

Helmplicht

Foto's: Head

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!