17 september 2013 door Miranda in 'Tips', Materiaal''

Skischoenen kopen

Nog even en de wintersportwinkels staan weer vol met nieuwe skischoenen. De skischoen is één van de belangrijkste onderdelen van de ski-uitrusting. Het is ook vaak – na de aanschaf van skikleding – het eerste wat een beginnende wintersporter koopt; eigen skischoenen. De tijd van slecht zittende, niet altijd even fris ruikende huurschoenen is voorbij! Maar waar moet je nou op letten als je skischoenen gaat kopen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Belangrijker dan de ski

Eerst nog even een korte uitleg waarom skischoenen misschien nog wel belangrijker zijn dan de ski zelf. Skischoenen zorgen ervoor dat de krachten en de bewegingen van de skiër overgebracht worden op de ski. Een juiste en goed passende skischoen zorgt ervoor dat je beter kunt sturen en draaien, maar bovendien dat je meer controle hebt. En skischoenen die slecht zitten of niet passen? Daarmee kun je het tegenovergestelde bereiken; verminderde controle en het gevoel dat het skiën niet lekker gaat.

Neem de tijd

Het klinkt logisch, maar neem de tijd als je skischoenen gaat kopen. Als je bij een goede wintersportwinkel bent is het aanbod enorm en het is altijd fijn om een aantal verschillende schoenen te passen en te vergelijken. Houd de verschillende schoenen even aan. Ga staan en zak af en toe in de skihouding. Het is helemaal niet vreemd om een skischoen een kwartier aan te houden, want op een gemiddelde skidag sta je er heel wat uurtjes in! Heb je de mogelijkheid ga dan niet op een koopavond of zaterdag, dan is het immers het drukst in de winkel.

skischoenen passen

Overschat jezelf niet

Vaak hoor je iemand in de winkel zeggen dat ie “al 10 jaar skiet”. Eigenlijk zegt dat helemaal niets over hoe iemand skiet en wat voor een soort skischoenen hij of zij nodig heeft. Vertel de verkoper wat voor een soort skiër je bent. Ben je vaak de snelste van de piste, of doe je het liever wat rustiger aan? Hoe is je techniek? Heb je veel les gehad? Op welke ski’s ga je de berg af? Wees reëel en overschat jezelf niet. Op deze manier kan de verkoper jouw goed adviseren over het soort skischoenen dat bij jou past en je direct de juiste schoenen laten proberen.

Meten is weten

Zorg ervoor dat de verkoper eerst je voeten meet. Niet alleen de lengte, maar ook de breedte is hierbij belangrijk. Verschillende merken en type schoenen hebben ook een verschillende maatvoering. Sommige schoenen vallen juist smal of breed, groot of klein. Vertel ook welke eventuele problemen je met je voeten hebt, of in skischoenen hebt gehad. Daarna begint het passen! Zorg voor een paar goede skisokken, stap in de schoen en duw je hak goed naar achteren. Sluit nu als eerste de bovenste buckel op je voet (de tweede van onderen), zodat je voet goed op z’n plaats komt. Sluit daarna de overige buckels en ga staan. Als je rechtop staat horen je tenen net de binnenschoen te raken, zak je in de skihouding dan komen ze vrij van de voorkant.

skischoenen

Diverse modellen

Probeer altijd een paar verschillende skischoenen. Ook al denk je misschien bij de eerste schoen: “Ja, deze is het, hij zit prima!”, het is altijd goed om te vergelijken. Heb je een paar gevonden die goed zit, houd ze dan een tijdje aan. Ben je overtuigd dan is het tijd voor de laatste fase. Soms kan een binnenschoen verwarmd worden, waardoor deze zich aanpast aan jouw voet. Misschien is het raadzaam om eens te kijken naar inlegzooltjes. De standaardzolen in skischoenen geven vaak weinig steun. Een paar nieuwe inlegzolen kunnen het skicomfort en de werking van de schoen sterk verbeteren.

skischoenen passen

De meest voorkomende fouten

Vaak merk je pas na een paar dagen skiën of je echt de juiste keuze hebt gemaakt. De schoen vormt zich altijd nog naar je voet en het schuim van de binnenschoen zal iets oprekken. Maar waar gaat het nou het meeste fout in de aanschaf:

  • Te grote maat. Een skischoen moeten zitten als een ‘ferme handruk’, als ie lekker zit kan het zijn dat ie uiteindelijk te groot blijkt te zijn.
  • Te stijf. Over het algemeen kun je stellen dat een beginner op een flexibele schoen skiet en een technische wedstrijdskiër op een super stijf model. Veel wintersporters kopen echter te stijve schoenen, waardoor bewegingen beperkt kunnen worden.
  • Probeer je niet te laten leiden door prijs of looks. Uiteraard kun je aangeven wat je budget is, een goede verkoper zal hier zeker rekening mee houden. Kies nooit voor een bepaald model, omdat ie zo leuk ‘matcht’ bij je skipak....

Veel succes bij het uitzoeken van een nieuw paar skischoenen!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.