Skip to navigation Skip to main content

Fiss: groots, maar toch klein gebleven

Fiss is een fijne wintersportbestemming voor families met kinderen en liefhebbers van een groot en uitdagend skigebied. Het knusse Oostenrijkse dorp ligt middenin het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis, tussen grote broer Serfaus (waar ik afgelopen vrijdag over schreef) en het kleine zusje Ladis. Fiss ademt de sfeer van een typisch bergdorpje, maar beschikt over de modernste faciliteiten: een groot en uitdagend skigebied, spectaculaire attracties en de leukste activiteiten voor de kids. Snowplaza bezocht Fiss en was onder de indruk.

Accommodaties aan de piste

Wat direct opvalt als je richting Fiss rijdt, is de prachtige ligging op een zonnig hoogplateau. De chaletachtige bebouwing rondom het kerktorentje zorgt ervoor dat je direct het Oostenrijkse wintersportgevoel te pakken hebt. Die sfeer hebben ze in Fiss heel goed weten te behouden, ondanks dat er hier veel moderne en nieuwe accommodaties gebouwd zijn. Ze zijn allemaal opgetrokken in de stijl van de oorspronkelijke bebouwing en liggen veelal dichtbij of direct aan de piste.

De kerktoren van Fiss

De kerk in het centrum van Fiss

Veel hoogteverschil in het dorp

Het centrum van Fiss is klein en overzichtelijk. Je vindt hier geen massa’s mensen of uitpuilende kroegen. Er is een handjevol winkels en enkele plekken waar je kunt eten of een drankje kunt doen op het terras. Door de hoogteverschillen in het dorp moet je soms wel behoorlijk klimmen. Maar ‘gelukkig’ zijn er op enkele plekken loopbanden, waardoor je gemakkelijk met je ski’s of snowboard bij de dalstations van de liften komt.

Meer dan 200 km aan pistes

Vanuit het dalstation in Fiss heb je keuze uit een 3-tal gondelliften die je in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis brengen, waar meer dan 200 km pistes ligt. Via de Möseralmlift heb je aansluiting richting Serfaus en het hoogste punt van het skigebied, de Masnerkopf op 2828 meter hoogte. Ervaren skiërs moeten hier absoluut naartoe om de afdalingen vanaf deze top te bedwingen en even te genieten van het machtige uitzicht. Is dit nog niet voldoende uitdagend, pak dan de zwarte pistes bij Lazid, dan weet je zeker dat je benen tekenen van verzuring zullen vertonen. Daarnaast zijn er in het skigebied diverse gezellige berghutten.

Meer dan 200 km aan pistes

Het dalstation in Fiss

Berta’s Kinderland: één van de mooiste oefenweides voor de kids

Via de Schönjochbahn bereik je fijne brede rode afdalingen die, door hun ligging op het noorden, vaak goede sneeuwcondities hebben. Ook het Snowpark, de Buckelpiste en de Funslope bevinden zich aan deze kant van het skigebied. Families met kinderen stappen meestal als eerste in de Sonnenbahn. Deze gondel brengt je naar het grote zonnige plateau waar Berta's Kinderland ligt. Dit is zonder twijfel één van de mooiste plekken voor de allerkleinsten om te leren skiën. Samen met de mascotte, koe Berta, maken ze hier hun eerste bochten. Speciale kinderliften, avonturenparcoursen, een indianenland en zelfs een eigen Kindervilla. Je zou willen dat je nog kind was…

8 redenen waarom je met de kinderen naar Serfaus-Fiss-Ladis moet >

Berta’s Kinderland: één van de mooiste oefenweides voor de kids

Berta deelt aan het einde van de week de medailles uit aan de kinderen

Voor daredevils: Skyswing en Fisser Flieger

Voor kinderen die al beter kunnen skiën is de Fisser Höhlenwelt een aanrader, direct naast de Möserafdaling. Deze spannende afdaling leidt door het bos, waar je allerlei beren en griezelige figuren hoort en ziet. Is dit allemaal een beetje te kinderachtig, dan kun je een ritje maken in de Skyswing; een enorme schommel die zelfs over de kop kan. ‘Waarschuwing’, deze is echter alleen geschikt voor mensen met een stevige maag ;-). Ook de Fisser Flieger is een spectaculaire attractie. Hier vlieg je als een vogel hoog boven het skigebied.

5 keer top 5 Serfaus-Fiss-Ladis >

Fisser Flieger

Met 80 km/u over het skigebied vliegen in de Fisser Flieger

Gezelligheid bij de Hexenalm

En wat doe je dan na het skiën in Fiss? De meeste wintersporters blijven na de laatste afdaling nog even hangen bij de Hexenalm. Met mooi weer kun je hier op het terras genieten van de laatste zonnestralen en de gezellige après-ski. En terwijl jij gezellig je biertje drinkt, springen de kids hun laatste energie eruit op de trampolines. Hierna wordt het langzaam rustig in het dorp. Lekker eten in een restaurant, het hotel of gewoon ‘thuis’ in je appartement en daarna lekker onder je donzen dekbed. Want de volgende dag begint het allemaal weer opnieuw in Fiss!

Frommesabfahrt

De langste afdaling in het skigebied van serfaus-Fiss-Ladis: de Frommes Abfahrt

Of we enthousiast zijn geworden na ons bezoek aan Fiss? Zeker weten!

Meer weblogs over Serfaus-Fiss-Ladis:

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.