18 november 2016 door Yvonne in 'Algemeen''

Serfaus-Fiss-Ladis

'We are family' slaat niet alleen op de vele familie faciliteiten die het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis te bieden heeft. De slogan omschrijft ook de relatie tussen de dorpen Serfaus, (broertje) Fiss en (zusje) Ladis. Eerder noemde ik al 8 redenen waarom je met de kinderen naar Serfaus-Fiss-Ladis moet en gaf ik je een '5 keer top 5' Serfaus-Fiss-Ladis. In dit blog lees je meer over het skigebied, facts & figures en de verschillen tussen de drie dorpen.


TOP skigebied Serfaus-Fiss-Ladis: facts & figures

- Drie dorpen in de provincie Tirol: Serfaus, Fiss en Ladis
- 214 pistekilometers
- 6-daagse skipas voor volwassenen €234,-
- Skigebied is open van 8 december t/m 23 april
- Zo'n 900 kilometer van Utrecht
- Dichtsbijzijnde vliegveld is Innsbruck

3 dorpen

Zoals de naam al doet vermoeden liggen in het skigebied drie dorpen: Serfaus, Fiss en Ladis. Vanaf de A12 rijd je ten hoogte van Landeck het Oberinntal in. Wanneer je door het Oberinntal rijdt vind je aan je rechterhand een hoogplateau. Dit hoogplateau kun je bereiken via het dorp Ried im Oberinntal. Op dit hoogplateau liggen (van noord naar zuid) Ladis, Fiss en Serfaus.

Serfaus-Fiss-Ladis

Prachtig uitzicht over het skigebied © Serfaus-Fiss-Ladis door Andreas Kirschner

Serfaus; de grote, populaire broer

Serfaus ligt op ruim 1.400 meter hoogte en is het grootste en populairste dorp van de drie. Vanwege de drukte die op een gegeven moment ontstond in het dorp, is besloten om het gebruik van de auto aan banden te leggen. Wanneer je bij de 'ingang' van Serfaus komt, moet je aangeven naar welke accommodatie je gaat. Vervolgens krijg je een kaart, waarmee je door kunt rijden. Daarna is het de bedoeling dat je de auto (bij de accommodatie) parkeert en verder niet meer gebruikt. In het dorp vind je de ondergrondse Dorfbahn, waarmee je het dalstation van het skigebied kunt bereiken. Bij het dalstation kun je kiezen uit drie gondelliften. Serfaus is een typisch traditioneel Oostenrijks dorp en zeker het levendigste dorp van de drie, met gezellige winkeltjes, restaurants en après-ski. Serfaus: wintersportmekka voor groot en klein >

Fiss; het middelste, lieve broertje

Het middelste dorp in het skigebied is Fiss, zowel qua ligging als qua formaat. Dit dorp is beduidend kleiner dan Serfaus. Het centrum is knus, overzichtelijk en om het dorpskerkje heen gebouwd. In het dorp zelf is aardig wat hoogteverschil, waardoor je op sommige plekken flink moet klimmen. Gelukkig wordt het je makkelijker gemaakt dankzij de loopbanden die je her en der vindt. Bij het dalstation kun je (net zoals in Serfaus) kiezen uit drie gondelliften, die je allemaal een andere kant op brengen. Fiss: groots, maar toch klein gebleven >

Ladis; het kleine rustige zusje

Het derde dorp, Ladis, is echt het kleine zusje van de drie. Voor wilde après-ski, lange winkelstraten en veel restaurants zit je hier verkeerd. Wil je een dorp dat ook wel als kuuroord wordt bestempeld? Genieten van rust en stilte maar wel een groot skigebied? Dan is Ladis wat voor jou! Het grootste voordeel is dat de prijzen hier ook lager liggen. Vanaf het centrum van Ladis pak je de gondellift naar Fiss, vanwaar je de rest van het skigebied kunt bereiken. Ladis: wel de lusten, niet de lasten >

Skieën familie Serfaus-Fiss-Ladis

Skiën met de hele familie © Serfaus-Fiss-Ladis door Daniel Zangerl

Skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

Zowel vanuit Serfaus als Fiss bereik je het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis met drie verschillende gondelliften. Vanuit Ladis neem je de Sonnenbahn richting Fiss. Alle drie de dorpen hebben dalafdalingen. Ook vind je in elk dorp een kinderland, met oefenpiste, skischool en opvang. De pistes in het skigebied reiken tot een hoogte van ruim 2800 meter. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier het hart ophalen. Voor de gevorderden liggen een aantal mooie uitdagingen op de Masnerkopf en Obere Scheid. De pistes zijn overwegend rood (ruim 120 km), maar zeker geschikt om op te leren skiën. De skiliften zijn modern en van alle gemakken voorzien, zodat de grote hoeveelheid wintersporters snel en gemakkelijk weer op de piste staan! Daarnaast zijn er tal van gezellige en bijzondere berghuten. Voor degenen die eens wat anders willen proberen (en geen hoogtevrees hebben) zijn de 'Fisser Flieger', de 'Skyswing' en de 'Serfauser Sauser' een leuke attractie.

Dalafdaling Serfaus-Fiss-Ladis

Genieten van een dalafdaling © Bergbahnen Fiss-Ladis door Sepp Mallaun

Nieuw komend winterseizoen

Net zoals elk skigebied blijft ook Serfaus-Fiss-Ladis zich ontwikkelen. Nieuw tijdens winterseizoen 2016/2017 zijn:
- Twee nieuwe pistes: de Mittlere Scheidabfahrt (#118) en de Plötzaabfahrt (#137).
- Het kunstmatig aangelegd meer: Frommes 2. Hierdoor kunnen de sneeuwkanonnen in Fiss twee keer zo snel sneeuw produceren.
- Indoor-speelparadijs PlayIn in Serfaus, met 11 klimwanden en allerlei speeltoestellen

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.