Skip to navigation Skip to main content

De winter is voorbij...een terugblik

6491 - De winter is voorbij...een terugblik (1)

Helaas, het wintersportseizoen zit erop. De sneeuw smelt weg, en de bergen worden groen. In dit weblog blikken we terug op afgelopen winter. Wanneer viel er de meeste sneeuw? Wat was de mooiste dag van het seizoen? Dat het een bijzondere winter was, dat is zeker. In oktober viel er heel veel sneeuw, terwijl het voor de kerst weer helemaal groen was in de Alpen. Op korte witte stroken moesten de kerstvakantiegangers zich vermaken. En toen zij op zaterdag in de auto stapten, was de hele bergwereld wit...Daarna volgde een periode van zon en zo nu en dan sneeuw. Al met al gaat deze winter niet de boeken in als een sneeuwrijke. Hopelijk zal dit volgend jaar weer anders zijn.

Niet de beste winter

De eerste - echte - sneeuw kwam deze winter vroeg. Al in oktober vielen er enorme hoeveelheden in de Alpen. Eigenlijk kwam de sneeuw een beetje té vroeg. Tegen de tijd dat de skigebieden hun liften openden, was de sneeuw weggesmolten en de temperaturen hoog. Hierdoor was het voor veel skigebieden erg lastig om kunstsneeuw te maken. Na een witte kerst bleef het af en toe sneeuwen in de Alpen. De Italiaanse Dolomieten hadden een slechte winter met weinig sneeuw, terwijl de Zuid-Alpen aan de andere kant (Frankrijk) heel wat sneeuw te verstouwen kregen dit jaar. In Oostenrijk en Zwitserland was het oké, maar ook hier kon men zeker niet spreken over een fantastische winter. Bovendien was er - door het ontbreken van een goede onderlaag - de hele winter een 'gespannen' lawinesituatie. Dit had tot gevolg dat er in februari al 75 lawinedoden te betreuren waren. Een extreem hoog aantal.

Gerlos 21 oktober 2014: een dik pak sneeuw, maar veel te vroeg...

De mooiste dag van het seizoen

Woensdag 11 februari 2015 was misschien wel de mooiste dag van het seizoen. Strak blauwe lucht, weinig wind en aangename temperaturen. Bovendien kon er op deze dag genoten worden van de verse sneeuw die in de dagen ervoor gevallen was. Sowieso was deze hele week in februari een topweek.

Hochsölden op 11 februari 2015: de ideale wintersportdag

De meeste sneeuw

Zoals hiervoor beschreven was het een bijzondere winter qua sneeuwval. Oudjaarsdag was een goede dag: maar liefst 121 weerstations in Oostenrijk registreerden op deze dag verse sneeuw: in Kössen viel 55 cm, Kufstein 49 cm en in Hochfilzen 45 cm. De zuidalpen (Aosta en Frankrijk) kregen in maart nog enorme hoeveelheden sneeuw (tot ongeveer een meter) om hun oren.

Na de verse sneeuw op Oudjaarsdag, scheen de zon weer op 1 januari (Zugspitze)

Wij houden je op de hoogte van het Alpenweer

Tijdens het wintersportseizoen houden, we je meerdere keren per week, op de hoogte van het actuele weer en de weersverwachting in de Alpen. Vanaf november kun je op Snowplaza.nl het Alpenweer lezen en ook verzorgen we eens per week het videoweerbericht. Uiteraard houden wij vanaf de zomer de sneeuwval al goed in de gaten. En zullen we de witte landschappen ,die we zien op de webcams of live in de Alpen, met je delen.

Wij wensen je een hele fijne, en vooral warme en zonnige zomer toe. Tot volgend seizoen!

Blijf altijd op de hoogte van de actuele

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.