8 december 2021 door Florien in Alpenweer

Het is volop winter in de Alpen en dat terwijl de winter officieel nog niet begonnen is! Koning Winter heeft er zin in en maakt dit al dagenlang kenbaar. De laatste weerberichten staan vol verse sneeuw en de webcams tonen een echt winters landschap. Niet alleen in de Alpen valt sneeuw, maar ook in de Pyreneeën en in de skigebieden dichter bij huis. De komende dagen wordt de sneeuwvoorraad in veel skigebieden nog verder aangevuld. Tot en met zondag is er lokaal meer dan een meter verse sneeuw voorspeld! Hoe het zit met het weer in de Alpen de komende dagen, lees je in dit weerbericht.

Grote verschillen

De afgelopen dagen viel er vooral veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen. In Tirol, Salzburg en het zuiden van Duitsland hebben de sneeuwhoeveelheden zelfs voor de nodige chaos gezorgd. Berichten over afgesloten wegen, ongelukken in het verkeer en een verhoogd lawinegevaar, domineren daar al dagen de krantenkoppen. Heel anders ging het er aan toe aan de zuidkant, waar de zon vooral heeft geschenen. Collega's Miranda, Vera en Jahna zijn zondag aangekomen in Val Gardena en hebben ons op maandag en dinsdag van de meest jaloersmakende foto's voorzien. Strak geprepareerde pistes, verse sneeuw, een helderblauwe hemel en een stralende zon: Kaiserwetter ten top!

Nog meer sneeuw

Vandaag is het zo'n beetje in het hele Alpengebied bewolkt en valt er tussen de 20 en 50 centimeter sneeuw. Ook in Zuid-Tirol is het niet zonnig meer, de dames voorzien ons nu van sneeuwbeelden met dikke vlokken die naar beneden dwarrelen (zie foto hieronder). Vanuit het westen breidt een sneeuwgebied zich uit over een groot deel van de Alpen en omdat de temperatuur en sneeuwgrens laag liggen, valt de sneeuw veelal tot in de dalen. De sneeuwgrens ligt gemiddeld tussen de 600 en 800 meter, maar lokaal zelfs rond de 200 meter. In Oostenrijk valt vandaag niet al te veel, maar morgen valt er aan de noordzijde ook weer 10 tot 25 centimeter. Het noorden van de Franse Alpen en Zwitserland kunnen dan ook rekenen op een paar sneeuwbuien. 

Boek je wintersport vanaf € 141,- per persoon met skipas

Sneeuw in Val Gardena

Ruim 1 meter t/m het weekend

Tot en met het weekend wordt er in veel Franse skigebieden meer dan een meter verse sneeuw verwacht. Onder andere in de Hautes-Alpes, Val Thorens en Les Menuires. In het Zwitserse Saas-Fee en Zermatt is er een halve tot een hele meter sneeuw voorspeld. Op donderdag kan het aan de zuidkant wat rustiger zijn, maar in het noorden, en dan met name in Oostenrijk, blijft het lekker sneeuwen. Vrijdag belooft een wisselvallige dag te worden met wederom op veel plaatsen langdurige sneeuwval. Het lawinegevaar is hoog. Niet alleen door de verse sneeuw, maar ook door de harde wind. 

Ook in het Duitse middelgebergte, zoals het Sauerland, en in de Ardennen sneeuwt het. De vorstgrens ligt daar tussen de 100 en 200 meter hoogte. Wederom zien we verse sneeuw op de webcams van Winterberg en Willingen. In Winterberg zijn nu drie liften in bedrijf en het gebied probeert hier tegen het weekend meer liften aan toe te voegen.

Winter in Winterberg

Meer zon in het weekend

Hoewel het in Oostenrijk nog regelmatig blijft sneeuwen, wordt het in de andere Alpenlanden in het weekend beter. Door een hogedrukgebied is het dan op veel plaatsen prachtig weer. Zondag stroomt er vanuit het westen zeer milde lucht over de middelgebergtes en de Alpen. Daardoor zal het nulgradenniveau na het weekend in de Franse Alpen stijgen tot boven de 2000 meter, in Italië en Zwitserland tot 1500 meter. In Oostenrijk is de lucht nog iets kouder met een vorstgrens rond 1200 meter. Het wordt volgende week niet alleen milder, maar de kans op een verse laag sneeuw is ook een stuk kleiner.

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen