Skip to navigation Skip to main content

Voor een vakantie in de sneeuw hoef je helemaal niet naar de Alpen te reizen, een wintersport in de Pyreneeën is ook een absolute aanrader. Dit gebergte strekt zich uit over het zuiden van Frankrijk, Andorra en het noorden van Spanje en vormt 's winters een geweldige bestemming voor een heerlijke wintersport. Er liggen verschillende skigebieden waar over het algemeen nog nauwelijks tot geen massatoerisme te vinden is, het prijsniveau ligt lager dan elders en waar je vooral lekker kunt skiën. In dit blog geven we je een paar tips voor een wintersport in de Pyreneeën!

Op wintersport in de Pyreneeën

De Pyreneeën zijn op meerdere fronten anders dan bijvoorbeeld de Alpen, met name door hun geologische eigenschappen. Zo zijn de bergen asymmetrisch en zijn de hellingen aan de Franse kant steiler, dan die aan de Spaanse kant. Het gebergte loopt van het westen naar het oosten over een lengte van ongeveer 430 km en telt een groot aantal drieduizenders, die vooral in de Centrale Pyreneeën liggen. Hier kan dan ook volop geskied worden tijdens de wintermaanden. Wie denkt dat er weinig te wintersporten valt heeft het mis, ook hier liggen skigebieden met honderden km aan pistes, bijvoorbeeld in het Spaanse Baqueira Beret. Benieuwd welke skigebieden nog meer leuk zijn voor een wintersport in de Pyreneeën? Dit zijn 6 tips!

#1. Ax 3 Domaines - Frankrijk

Een van de meest bekende skigebieden voor een wintersport in de Pyreneeën in Frankrijk is Ax 3 Domaines. In totaal liggen hier zo'n 80 km aan pistes, die relatief gelijkmatig verdeeld zijn over groene, blauwe, rode en zwarte afdalingen. De pistes spreiden zich uit over drie gedeeltes die samen het skigebied vormen: Bonascre, Le Saquet en Les Campels. 's Winters kun je hier rekenen op voldoende sneeuw, want het skigebied reikt van 1400 tot ruim 2400 meter hoogte. Tip is om te overnachten in het dorp Ax-les-Thermes, want vanuit deze plaats loopt er een directe kabelbaan naar Bonascre. Bovendien kun je hier proeven van de Franse après-ski!

#2. Grand Tourmalet Barèges-La Mongie - Frankrijk

Le Grand Tourmalet, of ook wel Barèges/La Mongie genoemd, is een van de grootste skigebieden in de Franse Pyreneeën. Naast de omvang, kenmerkt het skigebied zich als veelzijdig en sneeuwzeker. De pistes reiken tot een hoogte van ruim 2500 meter en het aantal te skiën kilometers bedraagt meer dan 100, die zich over 70 verschillende afdalingen verdelen. Genoeg keuze voor iedere type wintersporter dus! Daarnaast kan de freestylende skiër of snowboarder stunten op de speciaal daarvoor ontworpen pistes. Vergeet tijdens een vakantie hier ook zeker niet de imponerende berg Pic du Midi de Bigorre (2877 m) te bezoeken, om zowel te genieten van het waanzinnige vergezicht als om een kijkje te nemen in het observatorium.

#3. Grandvalira - Andorra

Een waar wintersportparadijs ligt in Andorra en wordt Grandvalira genoemd, maar is misschien wel beter bekend als de sneeuwhoofdstad van de Pyreneeën. Hier ligt maar liefst 210 km aan pistes op je te wachten, en is met dit aantal niet alleen het grootste skigebied van Andorra, maar ook van het hele gebergte. Met de 73 liften die je naar zeker 139 verschillende afdalingen brengen, is er aan keuze en afwisseling geen gebrek. Naast dat je er fantastisch kunt wintersporten, zou je bijna alleen al voor de heerlijke lunches en diners naar deze bestemming reizen. Pauzeren met tapas? Kan hier gewoon! Ook kun je hier uitstekend winkelen, want Andorra is een van die bestemmingen waar je belastingvrij kunt shoppen. Meer tips voor Andorra ›

Op wintersport naar Andorra

#4. Aramón Cerler - Spanje

Een van de tips voor een wintersport in de Pyreneeën is het Spaanse Aramón Cerler. Dit is een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Spanje dankzij de ligging, want het gebied reikt tot een hoogte van maar liefst 2630 meter. Het is daarmee tevens een van de hoogstgelegen wintersportbestemmingen die onder deze bergketen vallen. Het resort wordt omgeven door zeker 60 drieduizenders die voor waanzinnige uitzichten zorgen. Het pisteaanbod bestaat uit 81 km aan pistes, en de langste afdaling van de Pyreneeën behoort tot dit aanbod. Niet alleen kun je er heerlijk skiën, ook zorgt Aramón Cerler doorgaans voor veel gezelligheid tijdens de skivakantie en is het bijbehorende dorp een pittoreske plek om te verblijven.

#5. Peyragudes - Frankrijk

Als je op zoek bent naar een skigebied dat geschikt is voor beginners en families met kinderen voor een wintersport in de Pyreneeën, dan kun je het Franse Peyragudes noteren. Deze wintersportregio is uitermate geschikt voor gezinnen dankzij het grote aantal glooiende, toegankelijke hellingen. Het skigebied telt zo'n 60 km aan pistes die vooral blauw- en roodgekleurd zijn. Bovendien is het een bijzondere bestemming om te bezoeken, want Peyragudes heeft ooit gefungeerd als filmlocatie voor James Bond's 'Tomorrow Never Dies'. Als resultaat daarvan kun je hier nu de '007-piste' skiën. Overigens is dit Franse skiresort niet alleen een fijne bestemming om te skiën of snowboarden, je kunt er ook een groot aantal andere winteractiviteiten beleven. Denk aan hondensledetochten, sneeuwschoenwandelen, overnachten in een iglo en om de dag compleet te maken, ultiem ontspannen in de spa.

#6. Saint-Lary Soulan - Frankrijk

De zesde tip voor een wintersport in de Pyreneeën is het Franse skiresort Saint-Lary Soulan. Het is een typische familiebestemming dankzij de vele voorzieningen die gericht zijn op gezinnen, en het gebied draagt daarom ook het label 'Famille Plus'. Kinderen kunnen terecht in het Kidspark, er worden leuke skilessen gegeven en voor de allerkleinsten is er dagopvang. Direct vanuit het dorp vertrekt de gondel die je naar het skigebied brengt, waar er maar liefst 100 km aan gevarieerde afdalingen liggen. Niet alleen divers qua niveau en uitdaging, maar ook qua landschap: je skiet door bossen, over glooiende heuvels met panoramisch uitzicht en over steile besneeuwde rotsformaties. Een ander voordeel van Saint-Lary Soulan is dat de beginnersafdalingen niet alleen maar onderaan het skigebied liggen, maar dat er ook genoeg mogelijkheden op hoogte zijn voor beginnende wintersporters. Dat maakt het een heerlijke bestemming voor ieder type skiër!

Unieke vakantiehuizen in Saint-Lary Soulan
Peyragudes Pyreneeen

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.