5 april 2020 door Thijs in Opmerkelijk

Winterportseizoen 2019/2020 was helaas een stuk korter dan we gewend zijn. Het coronavirus zorgde in de Alpen voor een vroegtijdig einde van het seizoen, waardoor skiën in het voorjaar niet mogelijk is. Toch weerhield dit de winter er niet van om diverse records te breken. In dit weblog een overzicht van opmerkelijke winter(sport)records tijdens seizoen 19/20.

Sneeuwrecord Zwitserland

De winter van 19/20 ging met héél veel sneeuw van start. Zoals je in de Alpenweer terugblik 19/20 al kon lezen, vielen er half november (sneeuwchaos!) enorme hoeveelheden sneeuw. Op sommige plekken viel in 48 uur twee keer zoveel neerslag als normaal gemiddeld over de hele maand november. In het Zwitserse Santa Maria in Graubünden (Oberengadin) viel er niet eerder in november zo veel sneeuw. Op zondagmiddag 17 november was er al 71 centimeter naar beneden gekomen. Het oude record stamde uit 1959 en bedroeg 65 centimeter. Volgens een Fins weerinstituut is er in jaren (sinds start meting 1982) niet meer zo veel sneeuw gevallen op het noordelijk halfrond. Waar het sneeuwde, sneeuwde het veel.

Sneeuwruimen Gurgl
Collega's Yvonne & Miranda moesten in november '19 de auto sneeuwvrij maken in ObergurglMeer dan 7 meter sneeuw in Colorado

Aan de andere kant van de oceaan was het qua weer al net zo bizar. Nadat er in Colorado (USA) op de eerste dag van de zomer al 60 cm sneeuw was gevallen (niet gebeurd sinds 1928), was het in februari 2020 opnieuw raak. In Breckenridge werd nog nooit zo vroeg in het seizoen al een sneeuwhoogte van meer dan 300 inch (7,6 meter) gemeten. Normaal gesproken valt er tijdens het hele seizoen zo’n 350 inch. In totaal viel er in februari 120 inch (3 meter) sneeuw, wat het record van januari 2014 evenaarde. Dit is maar liefst drie keer zo veel als in februari 2019.

Warmste winter ooit gemeten

Maar zoals we de afgelopen jaren vaker zien, zijn de verschillen groot. Óf er valt heel veel sneeuw, of er valt veel te weinig. Óf het is héél koud, of het is veel te warm. En dat laatste is precies wat er aan de hand was in de Alpen. De winter van 19/20 gaat de boeken in als de warmste die ooit gemeten is in Europa. Een goed voorbeeld van de extreme temperaturen is de nacht van 16 december. In Feldkirch (Vorarlberg) werd een temperatuur van 21,8 graden gemeten! Voor de skigebieden hadden dergelijke records desastreuze gevolgen. Sommige laag gelegen skigebieden (bv. Unternberg) hebben het hele seizoen gesloten moeten blijven en in het Sauerland behoorde de winter tot de drie slechtste van de afgelopen 20 jaar.

Hoogste sneeuwpop aller tijden

Ondanks de hoge temperaturen is men er in skigebied Riesneralm (regio Schladming-Dachstein) in geslaagd om de hoogste sneeuwpop ooit te bouwen. Op 1 februari 2020 werd door een medewerker van het Guinness Book of Records de hoogte vastgesteld op 38,04 meter. Al in december was men gestart met de productie van kunstsneeuw en een maand later was er al een sneeuwvulkaan van zo’n 26 meter. Maar denk niet dat het gemakkelijk ging! De sneeuwpop heeft windstoten tot 120 km/u moeten doorstaan en ook lag de temperatuur regelmatig boven nul. Toch is men er in geslaagd het oude record met 0,83 meter te verbeteren.

Skiën in alle 50 staten van Amerika

Bruce McEwen is de allereerste man die in alle 50 Staten van Amerika heeft geskied. De 64-jarige man uit Utah had zichzelf ten doel gesteld om tenminste 30 bochten te skiën op natuursneeuw in iedere staat. En dat dit in Colorado een stuk makkelijker is dan in Florida mag duidelijk zijn. In de ‘Sunshine State’ kreeg hij dit alleen voor elkaar door in het midden van de nacht af te dalen in een steengroeve. Hawaï was de vijftigste en laatste staat om zijn lijst compleet te maken.

Net niet records: Shiffrin, warmte, snelheid

  • Mikaela Shiffrin hoopte tijdens wintersportseizoen 2019/2020 haar vierde titel te pakken in het algemene Word Cup klassement. Haar afwezigheid door droevige omstandigheden en het coronavirus gooiden roet in het eten. De laatste World Cups werden afgelast, waardoor niet Shiffrin, maar de Italiaanse Brignone er met de titel aan de haal ging.
  • Zowel in Oostenrijk als Frankrijk was de winter van 19/20 de op één na warmste aller tijden. Om toch voor voldoende sneeuw op de pistes te zorgen, werden zelfs helikopters en vrachtwagens ingezet. 
  • Kurt Anderson had zichzelf ten doel gesteld om het snelheidsrecord op ijs te verbreken. Hij wilde meer dan 247 mijl per uur (397 km/u) behalen in een dragster op ski’s met raketaandrijving op een bevroren meer in Wisconsin. De 60-jarige Anderson wist hier niet in te slagen, doordat hij bij een snelheid van meer dan 321 km/u over de kop sloeg. Dat hij hierna ongedeerd uit zijn cockpit stapte, mag al een wonder op zich zijn.

De wintersportrecords van skiseizoen 2018/2019 op een rijtje >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen