22 maart 2020 door Miranda in Alpenweer

Normaal gesproken blik ik eind april, begin mei terug op het winterseizoen dat achter ons ligt. Dit jaar kwam er door het coronavirus een abrupt einde aan het wintersportseizoen. Heel surrealistisch, maar de harde werkelijkheid. Dit betekent dat we vanaf nu (uiteraard) ook geen Alpenweer meer zullen publiceren en eerder terugblikken op het weer van afgelopen wintersportseizoen. En dit seizoen was op alle fronten heel anders dan vorig jaar. In vergelijking met het seizoen 2018/2019 was het weer matig. Het begon heel hoopvol in november met veel sneeuw, maar daarna werd het helaas minder. Het was warm en de sneeuwval beperkt. Oké, er was ruim voldoende sneeuw om te kunnen skiën, maar het was erg mild. Officieel zelfs de warmste winter sinds deze gemeten wordt. In dit artikel blikken we terug op het Alpenweer van 2019/2020.

Ingesneeuwd in november

Begin september werden we voor de eerste keer verblijd met witte webcams: altijd weer een fijn moment! Maar vanaf eind oktober werd het toch écht winter. Het werd koud tot in de dalen en op 5 november was er de eerste echte dump van het seizoen. In één klap was het winter. Op 12 november vertrokken collega Yvonne en ik naar Gurgl, waar we ter voorbereiding op onze eerste Snowplaza Ski Opening waren. Na één dag genieten van prachtig weer en verse sneeuw, ging het he-le-maal los in de Alpen. De zogenaamde 'sneeuwchaos' die we nog kenden van januari 2019 leken we opnieuw te beleven. Half november werden er al enorme records in sneeuwval genoteerd. Op sommige plekken viel in 48 uur twee keer zoveel neerslag als normaal gemiddeld over de hele maand november. En deze hoeveelheden zorgden voor veel problemen. Wegen werden afgesloten en huishoudens zaten zonder stroom. Zelf moesten we een nacht langer in Obergurgl blijven, omdat we ingesneeuwd raakten. Ook de opening van het skiseizoen in Ischgl, waarbij we zelf als allereersten de pistes mochten uitproberen, verliep bijzonder sneeuwrijk.

auto uitgraven sneeuw
Half november waren we ingesneeuwd in Obergurgl en moesten voor de eerste keer de auto uitgraven

Genoeg sneeuw tijdens de kerstvakantie

Vanaf half november volgde de ene sneeuwdump de andere op en de sneeuw werd goed verdeeld over de Alpen. Dit betekende dat bijna alle skigebieden een geweldige start van het wintersportseizoen beleefden in december. We waren in december onderweg in Innsbruck, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Serfaus-Fiss-Ladis en we hadden overal perfecte omstandigheden. De pistes waren top, alles was wit en zelfs de dorpen hadden een winterse uitstraling. Tijdens de eerste kerstvakantieweek viel er nog wat sneeuw en daarna, de week van oud & nieuw, werd het prachtig weer. Ik denk dat de mensen die toen op vakantie waren misschien wel genoten hebben van de mooiste week van het seizoen. Verse sneeuw, het was heerlijk rustig weer, met weinig wind en heel veel zon. Kaiserwetter! Op de zaterdag dat deze wintersporters naar huis reden, viel er nog wat sneeuw en daarna volgde een hele droge en zonnige maand.

Zillertal Arena
Half december was het echt goed winters in de Alpen (Zillertal Arena)

Januari: zonnig en mild

Januari was voor vakantiegangers eigenlijk een feestje. Er lag voldoende sneeuw, zeker in de eerste helft van de maand waren de dorpen ook nog behoorlijk winters, en de zon scheen veelvuldig. De temperaturen deden eerder aan voorjaar denken dan aan winter. Hierdoor was het wel prima vertoeven op het terras tijdens de lunch en ook de après-ski in het zonnetje beviel prima. Wij waren in januari veel onderweg in Zwitserland voor de Ski Safari die je live kon volgen via Facebook en ook het team van 24 UUR IN was onderweg in hetzelfde land voor nieuwe afleveringen die je na de zomer kunt bekijken. En beelden maken met deze weersomstandigheden was natuurlijk heerlijk! Slechts één weekend viel er een flinke laag sneeuw en dat was het weekend van 19/20 januari, ineens was het weer diep winter. Maar daarna bleef de zon aanwezig tot het einde van de maand. En toen werd het wisselvallig.

Skien in Davos
Januari was een topmaand (Davos)

Een zeer wisselvallige, milde en soms stormachtige februari

Ook in februari leek de winter maar niet door te breken. Dan viel er wat sneeuw, een mooie dag tussendoor, maar ook dagen met regen. Begin februari waren er een aantal dagen met een zeer sterke storm, waardoor veel gebieden hun liften moesten sluiten. Ook de drukste vakantieweken van het jaar verliepen niet met stabiel weer. Tijdens de eerste krokusweek viel er af en toe sneeuw, was er soms ook veel wind, maar ook enkele mooie zonnige momenten. De tweede krokusweek verliep kouder, maar nog steeds wisselvallig met sneeuw en ook wat zon. De vrijdag van de tweede krokusweek verliep enorm stormachtig, dus ook toen waren weer veel gebieden gesloten. Al met al geen weken die de boeken ingaan als de krokusvakanties met het beste weer. En zo ging het in maart verder.

Maart: wisselvalligheid en de zon kwam toen het niet meer nodig was...

De maand maart startte met diverse sneeuwdumps. Wij waren de eerste week onderweg in Zwitserland (Morgins, Veysonnaz, Nendaz, Fiesch en Bettmeralp) en hadden in elke bestemming zowel verse sneeuw als zon. Vooral vanaf maandagmiddag 2 maart viel er een flinke dump, zeker een halve meter. Ook collega Florien, die in Val Gardena was dezelfde week, had ongeveer hetzelfde weerbeeld. De tweede week van maart verliep ook wisselvallig en daarna sloeg het weer om. De derde week van maart, de week waarin ik dit artikel schrijf, verliep een stuk zonniger dan de afgelopen weken, maar nog steeds mild. Alleen hebben we er nu niet meer zoveel aan. Door het coronavirus sloten alle skigebieden op 16 maart 2020 vervroegd hun liften. De afgelopen dagen konden we op de webcams alleen maar kijken hoe mooi het nog in de skigebieden was: genoeg sneeuw en heerlijk weer. De komende tijd zijn de bergen onbereikbaar voor ons, maar we kijken uit naar volgend winterseizoen. En melden ons weer met een Alpenweer na de zomer, wanneer de eerste sneeuw van betekenis gaat vallen. En daarna vanaf november weer regelmatig. 

poedersneeuw
De mooiste dag van het seizoen? Woensdag 4 maart 2020: een zonovergoten dag na verse sneeuw in Veysonnaz

Wij wensen iedereen, ondanks de onzekere tijd, een mooie zomer toe!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen