5 mei 2019 door Florien in Opmerkelijk

Van het wereldrecord achteruit skiën tot recordhoeveelheden sneeuw in januari en het grootste portie Kaiserschmarrn... Het wintersportseizoen van 2018/2019 was er eentje met behoorlijk wat hoogtepunten! Ook dit seizoen zijn er weer een hoop records verbroken. In dit weblog heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Recordhoeveelheden sneeuw in januari

Het zal je vast niet zijn ontgaan, januari was een maand met recordhoeveelheden sneeuw. Het begon eind 2018 en het leek bijna niet meer op te houden met sneeuwen. Salzburgerland liet in een nieuwsbericht weten dat de hoeveelheid sneeuw die daar in januari gevallen was, met 150% was gestegen ten opzichte van de afgelopen 30 jaar. Niet alleen in het Salzburgerland viel een recordhoeveelheid sneeuw, ook in Tirol was dat het geval. Op de Innsbrucker Nordkette viel maar liefst 10 meter sneeuw, waarvan 7 meter in één week. Sinds de metingen 30 jaar geleden begonnen zijn, is er nog nooit zoveel sneeuw gevallen. Ook in andere delen van Oostenrijk viel een recordhoeveelheid sneeuw.

Alpenweer: terugblik op de winter van 2018/2019 >

Wereldrecord achteruit skiën verbroken met 138,62 km/h

Achteruit skiën met snelheden boven de 100 km/h is voor veel mensen maar moeilijk in te denken. In 2017 zette Elias Ambühl een snelheid van 131,23 km/h neer. Een mooi doel voor de Franse Quentin Ladame om dat te verbreken. Het is hem in 2019 gelukt op de Chabrières piste in Vars (skigebied La Forêt Blanche). Op deze 495 meter lange afdaling, met een hellingsgraad van maximaal 95%, zette hij een snelheid van 138,62 km/h neer.

Marcel Hirscher beste Oostenrijkse skiër in de World Cup

Marcel Hirscher werd dit seizoen benoemd tot beste Oostenrijkse skiër in de World Cup. Hij heeft inmiddels 67 overwinningen in de World Cup op zijn naam staan. Om ook de beste skiër van de wereld te worden moet hij nog even doorskiën. De Zweed Ingemar Stenmark heeft maar liefst 83 overwinningen op zijn naam staan.

Sprong van 11,7 meter hoogte in de quarterpipe in Sölden

De Amerikaanse David Wise heeft tijdens de Audi Nines freestyle sessies in Sölden en Gurgl een nieuw record neergezet. De Olympisch kampioen maakte een sprong van 11,7 meter hoogte op de quarterpipe in Sölden.

Wereldrecord lange afstand skiën indoor rollerbaan

Een wereldrecord neerzetten is een mooi doel. Helemaal wanneer je dat doet om geld in te zamelen voor een goed doel. Skiindoor Landsmeer heeft op 12 en 13 april het wereldrecord lange afstand skiën op een indoor rollerbaan neergezet. Met als doel: geld in zamelen voor de Alpe d'HuZes KWF Kankerbestreiding. Vier skileraren hebben 24 uur non-stop geskied op een indoor rollerbaan. Vanaf het startsein hebben ze alle vier om de beurt 30 minuten achter elkaar geskied, met een totaal van 6 uur per persoon. 

De langste shotski

Uiteraard zijn er ook weer een aantal bijzondere wereldrecords gevestigd dit seizoen. Park City, een wintersportbestemming in de Amerikaanse staat Utah, heeft het wereldrecord langste shotski verbroken. De shotski werd gemaakt van 500 ski's en was ruim 700 meter lang. 1275 mensen moesten tegelijkertijd en shotje nemen van de ski. Benieuwd hoe deze uitdaging eraan toe ging? Je ziet het in onderstaande video.

Meerdere records voor Mikaela Shiffrin

De Amerikaanse ski-ster Mikaela Shiffrin breekt zoals ieder jaar weer een aantal records. Zo werd ze dit seizoen de eerste atleet ooit die op alle zes de disciplines in het wereldbekercircuit goud heeft behaald. Ook zette ze meerdere snelheidsrecords bij de slalom op haar naam. Ze was zelfs 15 keer de snelste dit seizoen. Het lijstje met overwinningen wordt ieder jaar groter en groter. 

Wereldrecord grootste portie Kaiserschmarrn

Een ander bijzonder record in deze lijst is die van het grootste portie Kaiserschmarrn. In het weekend van 6 en 7 oktober 2018 werd in het Stubaital het Guinness World Record voor het grootste portie Kaiserschmarrn verbroken naar 309 kilo. Dat is maar liefst 38 kilo meer dan het vorige record. Zes wereldkoks hebben tijdens de 4e editie van het Kaiserschmarrnfest in Neustift deze enorme prestatie geleverd. Tot de lijst met ingrediënten behoren onder andere 2200 eieren, 10 kg suiker, 110 liter melk en 75 kg bloem. Een hoeveelheid van 309 kg Kaiserschmarrn is goed voor 1100 porties. Trek gekregen? Bekijk hier het recept voor Kaiserschmarrn >

Wereldrecord marathon rennen op skischoenen verbroken

Een marathon rennen is al een flinke prestatie. Helemaal wanneer je dat doet op skischoenen. Toch zijn er al een aantal mensen die het hebben geprobeerd. Er is zelfs een wereldrecord vastgelegd. Orthopedisch chirurg Paul Harnett heeft dit jaar een poging gewaagd om het record te verbreken. Dit deed hij om geld in te zamelen voor de British Paralympic Association. En met succes. Paul heeft het vorige record van 5 uur, 52 minuten en 16 seconden verbroken met 5 uur en 30 minuten. Wat een prestatie!

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen