Skip to navigation Skip to main content

Skiles voor gevorderden

4444 - Skiles voor gevorderden (1)

Met houding valt en staat alles bij het skiën. Neem je een goede houding aan dan is het al een stuk gemakkelijker om je bochten relaxed te kunnen draaien. Toch valt het soms niet mee om lekker losjes en soepel te blijven wanneer de angst of vermoeidheid toeslaat. Verkrampte spieren en een contra reactie is vaak het gevolg. En dan gebeurt juist datgene wat niet de bedoeling is; een tegenovergestelde houding waardoor spierpijn eerder zijn slag slaat en het skiën opeens minder leuk lijkt te worden…

Vakantie of skiles…of vakantie is skiles

Het belang van skiles voor de gevorderde skiër wordt vaak ter discussie gesteld. Aan de ene kant wil men vakantie vieren en niet op gezette tijden op de piste verschijnen. Aan de andere kant begint de frustratie toe te slaan als de kuiten i.p.v. de schenen beginnen te branden en staat de vraag “hoe kan dat nou?” al van het voorhoofd af te lezen. Genoeg druk in de skischoen geven, maar tevens in een wc houding zitten, geeft vermoeide bovenbenen. Parallel skiën door de ski om te gooien haalt je uit balans en bochten draaien waarbij het bovenlichaam meer de verkeerde kant op draait is ook geen juiste combinatie. Er wordt dus te vaak gesjoemeld.

Foutjes in de techniek

Op een vlakke, brede goed geprepareerde piste kun je nog een beetje smokkelen. Als de ski zelf niet om wil dan worden er andere ledematen voor gebruikt. Kortom de houding wordt op kracht uitgevoerd en dat geeft na vrij korte tijd pijn, vermoeidheid en verlies van controle. Vaak wordt het skiën op dat moment een stuk minder leuk want de bochten lukken opeens niet meer zo goed als eerst. Het is belangrijk om geduld te hebben, te wachten tot de ski de bocht maakt en dan pas druk geven zodat er meer rust en controle ontstaat. Maar dit is hetzelfde als een verbod op bier in een aprés-ski bar krijgen. Zelf eigenlijk niet te doen, dus om het jezelf een stuk gemakkelijker te maken is een skileraar ook in deze fase erg verstandig.

Van sneeuwploeg naar parallel skiën

Is de sneeuwploeg eenmaal gesetteld en in alle omstandigheden stabiel zowel rechts en links, ben je in staat om op ieder gewenst moment te kunnen remmen zonder voorbijgangers in een liggende positie te begroeten, dan is het zogenaamde parallel skiën bijna aan de orde. Maar daarvóór moeten er eerst een aantal stappen worden genomen die ervoor zorgen dat de ski’s uiteindelijk stevig en gecontroleerd naast elkaar kunnen bewegen. In skileraren termen wordt er gesproken van “Carven in der Grundstufe” wat betekent: carven in de basishouding. De sneeuwploeg / pizzapunt wordt langzaam afgebouwd en de bochten worden op de bergkant van de ski gestuurd. Deze belangrijke, laten we het gemakshalve tussenstap noemen, leert je om daaropvolgend technisch parallel te kunnen skiën.

Wat mag je verwachten tijdens een gevorderde skiles

Vanzelfsprekend is dit een vraag die niet met een panklaar antwoord volstaat. Want iedere skiër heeft zijn eigen leer-en verbeterpunten. Belangrijk is dus dat de skileraar hierop kan inspelen. Bij zowel een groepsles als privéles is het geven van een paar individuele aanwijzingen en/of oefeningen een belangrijk onderdeel. Voorop staat dat jij de ski gaat skiën in plaats van de ski jou. Stop je hier genoeg tijd en input in, dan is een ijzige piste, of steile afdaling straks ook geen probleem meer. Hard werken wordt uiteindelijk beloond en de beloofde gouden berg staat dan ook op jou te wachten. Echt waar!

Winter Female Author 1

Over Diana

Tot haar 16e had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. Ze haalde haar skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.