6 maart 2012 door Peter in 'Reisverslagen''

De senior-medewerker van de busmaatschappij schudt meewarig zijn hoofd. Staande op het centrale plein van Ortisei wijst hij op de thermometer. Die geeft 17 graden Celsius aan en dat is voor 2 maart een beetje te hoog. Wij horen de man aan en vertellen hem dat we het ook maar een rare boel vinden. Maar we hebben ondanks temperaturen van 11 graden op 2.000 meter hoogte toch lekker geskied en de Sella Ronda gedaan.

Winter van extremen

De winter van 2011/2012 is er eentje van extremen: bakken vol sneeuw in Oostenrijk, veel minder in Italië, ineens metingen van -15 graden en twee weken later bijna dertig graden hoger. Ze kunnen er in De Sella Ronda

De Sella Ronda is een must als je toch in het gebied bent. Er wordt altijd geroepen door de mensen van de streek dat er vijf tot zes uur voor staat. Dat klopt ook wel, maar alleen als je de ruim 42 kilometer heel rustig aflegt en ook nog eens een uurtje uittrekt voor een bezoek aan de 2.950 meter hoge Pas Pordoi. Je kunt er met een grote gondel heen en hebt daar een fantastisch uitzicht over de Dolomieten en de verder gelegen Alpencols. Het landschap wisselt voortdurend en zeker door de temperatuur is de variatie van groen, bruin en wit soms adembenemend.

Voorjaarsvakantie, wintervakantie of zomervakantie

Het wordt al jaren voorjaarsvakantie genoemd en dat vond ik altijd al vreemd. Wintervakantie zou het moeten zijn. Na de afgelopen week past ‘zomervakantie’ nog beter. Zittend in een stoeltjeslift die over de bruingroene berghelling zweeft, ruik je de zomer en hoor je de vogels vrolijk fluiten. De terrassen van de vele hutten aan de piste zitten vol bruinverbrande mensen, hier en daar zelfs met ontbloot bovenlijf. Skileraren doen het in shirts met korte mouwen en er wordt driftig gesmeerd met zonnebrandcrème. Ook in de Dolomieten wordt vergeten dat de hoge temperatuur de kwaliteit van de sneeuw geen goed doet. Het geeft de mogelijkheid om prachtige foto’s te maken van een gebied dat de winter nog een maandje vast wil houden, maar dat het voorjaar ongekend sterk ziet opkomen. Wij hoeven in juli in ieder geval niet meer op zomervakantie, die hebben we al gehad.

Wij hoeven in juli in ieder geval niet meer op zomervakantie, die hebben we al gehad.

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen