Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: dient de lente zich aan?

2135 - Alpenweer: dient de lente zich aan? (1)

De winter keert de Alpen een beetje de rug toe, al kunnen we ook niet meteen zeggen dat het lente is. Maar na al die sneeuw en vaak ook vrij lage temperaturen van de afgelopen twee maanden, is het nu toch wel anders. In het oosten en noorden van de Alpen valt af en toe nog wel wat sneeuw, maar vaak niet meer tot in het dal. In het westen en zuiden van het Alpenmassief is het droog en vaak ook zonnig. Zondag en maandag is het minder zacht, verder vaak lenteachtig.

Zon!

In Frankrijk en Italië schijnt de zon zaterdag volop. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en voert even wat minder zachte lucht aan. Vanaf ongeveer 1600m liggen de temperaturen de hele dag onder nul. De lager gelegen pistes kunnen in de loop van de dag wel wat papperig worden, maar in de meeste gevallen blijft het prima skiën. Ook in Zwitserland is het vaak prima weer, met veel zon. Maar in oostelijke richting zien we meer wolken opdoemen. Die worden nog wat dikker in Beieren en aan de noordflank van de Alpen in Oostenrijk. Hier kan lokaal ook wat sneeuw vallen, maar wel pas boven de 1200m.

Explosie van de lente

Weinig verandering, later echt zacht

De komende dagen zien we steeds wat meer bewolking in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Soms doen de Dolomieten in Italië ook even mee. Uit de bewolking kan sneeuw vallen, vooral zondag lokaal toch weer meer dan 10cm. Daarbij zakt de sneeuwgrens zondag op de meeste plaatsen tot dik onder de 1000m (soms zelfs tot onder de 500m). Maar het is slechts tijdelijk dat er wat sneeuw valt en dat het ook wat minder zacht is. Later in de week is het sowieso droog en beheerst een hogedrukgebied het Alpenweer.

Hoge temperaturen

Dat hogedrukgebied heeft zondag al invloed in Frankrijk, delen van Zwitserland en het westen van Italië. In eerste instantie brengt het flink wat zon, waarbij het vanaf ongeveer 1600m blijft vriezen. Maar geleidelijk schuift het hogedrukgebied op naar het oosten en dan warmt het ook langzaam maar zeker op. In Frankrijk liggen de maxima later in de week rond 7 graden, op 1500m en ook in Zwitserland en Italië gaat het kwik flink omhoog. Met veel zon lijkt de lente het stokje echt over te nemen. Uiteindelijk komt dit lenteweer ook in Beieren en Oostenrijk terecht. Maar tot en met woensdag blijft neerslag mogelijk. Vooral woensdag gaat de sneeuwgrens fors omhoog!

Toenemende bewolking in het Montafon

Betrouwbaarheid:

In het westen en zuiden is de invloed van depressies klein. Het weer is tamelijk stabiel en betrouwbaar. Aan de noordflank van de Alpen, met name in Oostenrijk en Beieren is de betrouwbaarheid wat minder groot (vooral ten aanzien van neerslag en exacte sneeuwgrens).

Duitse Alpen: Eindelijk sneeuw

Vandaag:
Wolkenvelden en wat regen, boven de 1200m ook sneeuw.
Morgen:
Veel bewolking en af en toe sneeuw, sneeuwgrens dalend tot ruim onder de 1000m.
Maandag t/m Vrijdag:
Eerst veel bewolking en soms nog wat regen of sneeuw. Later meer zon en flink oplopende temperaturen.

Franse Alpen: Op naar de pistes!

Vandaag:
Zonnig en droog. Op 1500m temperatuur net boven nul.
Morgen:
Zonnig en droog. Op 1500m temperatuur net boven nul.
Maandag t/m Vrijdag:
Steeds volop zon en droog weer. Flink oplopende temperaturen, vanaf woensdag dooi tot op 3000m.

Italiaanse Alpen: Eindelijk weer sneeuw

Vandaag:
Zonnig en droog, met maxima rond 0 op 1500m. In het oosten iets kouder.
Morgen:
Zonnig en droog, met maxima rond 0 op 1500m. In het oosten iets kouder en kleine kans op wat sneeuw.
Maandag t/m Vrijdag:
Droog en zonnig. Geleidelijk oplopende temperaturen. Vanaf woensdag dooi tot op 3000m.

Oostenrijk: Af en toe sneeuw

Vandaag:
Wolkenvelden aan de noordflank van de Alpen en af en toe sneeuw (1000-1500m).
Morgen:
Vooral aan de noordflank van de Alpen bewolking en wat sneeuw. Lokaal 10-15cm, sneeuwgrens dalend naar 400-800m.
Maandag t/m Vrijdag:
In het noorden en westen steeds vrij veel bewolking en af en toe sneeuw. Vanaf woensdag fors oplopende temperaturen, eerst nog wat regen, later zonnig en droog, met dooi tot boven de 2500m.

Zwitserland: Kans op lichte sneeuw

Vandaag:
Zonnig en droog, alleen in het oosten wat meer bewolking en mogelijk wat sneeuw boven de 1300m.
Morgen:
Vaak veel zon, maar in het oosten nog altijd kans op wat lichte sneeuw. Sneeuwgrens dalend naar 1000m.
Maandag t/m Vrijdag:
In het algemeen zonnig en steeds hogere maxima. Later in de week dooi tot op 3000m. Dinsdag in het oosten mogelijk nog wat sneeuw boven de 1200-1600m.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.