Skip to navigation Skip to main content

Hoe overleef je een wintersport met je vriendengroep?

Groep Skiërs Ehrwalder Alm

Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Op wintersport gaan met een groep vrienden of familie is ontzettend leuk. De hele dag samen genieten van de pistes, ’s middags met z’n allen lunchen en aan het einde van de skidag spelletjes spelen in het appartement of de après-ski onveilig maken. Hoe leuk zo'n week samen zijn ook klinkt, je bent met allemaal verschillende typetjes, dus er kunnen toch botsingen of onenigheden ontstaan. Daarom in dit artikel een aantal tips om van de wintersport een succes te maken.

1. Trek je af en toe even terug

Wintersport is vakantie, dus neem ook de tijd om te ontspannen. Merk je dat het je allemaal net iets te druk is? Trek je dan even terug van de groep met een goed boek en een kop thee en kom even helemaal tot jezelf. Wedden dat je het daarna extra gezellig vindt om weer samen een spelletje te spelen?

2. Boek een geschikte accommodatie

Als je met een groep vrienden op wintersport gaat, dan is het belangrijk dat je een geschikte accommodatie boekt. Zorg ervoor dat iedereen voldoende privacy heeft, zodat je je ook even terug kunt trekken als je geen zin hebt in al die drukte. Een appartement met een grote gezamenlijke ruimte, meerdere slaapkamers en badkamers bijvoorbeeld. Of een hotel met voor iedereen een eigen kamer. Je bent de hele week samen, dus een beetje privacy is ook belangrijk. 

Groot chalet voor een groep
© Spalder Media Group

3. Hou rekening met elkaar

Als je met een groep vrienden op wintersport gaat, dan is het belangrijk dat je rekening met elkaar houdt. Heeft vriend nummer 1 een enorm ochtendhumeur? Laat hem of haar dan eerst even rustig wakker worden. Staat vriend nummer 2 het liefst iedere avond in de après-ski, terwijl de rest daar geen zin in heeft? Laat hem of haar lekker gaan of kom samen tot een compromis. Als je rekening met elkaar houdt, blijft het een stuk gezelliger!

4. Ski in kleine groepjes

Het is natuurlijk hartstikke leuk om de hele dag samen te skiën. De realiteit vertelt echter dat je de groep beter in kleine groepjes op kunt splitsen naar gelang het skiniveau. Zo hoeven de gevorderde skiërs niet steeds te wachten en skiën de minder gevorderde skiërs niet boven hun macht. Spreek bijvoorbeeld af om elkaar weer tijdens de lunch te ontmoeten of in de après-ski.

Kleine groep op wintersport

5. Afspraken lopen af en toe anders

Op wintersport kan het voorkomen dat gemaakte afspraken af en toe anders lopen. Het komt bijvoorbeeld voor dat een deel van de groep niet bij de lunch kan zijn vanwege een grote skitocht of dat de plannen om samen te koken veranderen in uit eten gaan of après-ski. Juist de onverwachte dingen zijn ontzettend leuk, dus maak je vooral niet druk als dingen anders lopen.

6. Maak een corvee schema

Hebben jullie een appartement geboekt? Maak dan een corvee schema en verdeel de 'klusjes'. Maak kleinere groepjes en laat iedereen een dag het appartement opruimen, boodschappen doen en het eten verzorgen. Ga op zoek naar leuke menu’s en recepten en maak er een feestje van!

Steak en friet in restaurant

7. Vertel eerlijk wat je wel of niet wilt doen

Heb je een dag geen zin om te skiën en duik je liever de sauna in? Geef het eerlijk aan, zodat je je niet verplicht hoeft te voelen om mee te gaan. Misschien zijn er wel meer mensen die liever een dag niet skiën, zodat je bijvoorbeeld samen kunt gaan winkelen of spelletjes spelen.

8. Maak er samen de mooiste week van het jaar van

Met een groep vrienden op wintersport gaan is ontzettend leuk. Je beleeft samen de mooiste avonturen en daar kun je later nog jaren over napraten. Neem punt 1 t/m 7 in acht, dan komt punt 8 helemaal goed! Maak een hele berg foto's en organiseer na afloop een avondje om na te praten over de vakantie en om alle foto's te bekijken. De leukste dingen die je meemaakt met een wintersportgroep >

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.