Skip to navigation Skip to main content

Tijdelijk geld tekort en toch op wintersport?

Een wintersportvakantie kan al snel duur uitvallen en is dan ook niet voor iedereen weggelegd. De reis, de skipassen, de accommodatie, het eten en ga zo maar door. Allemaal kostenposten die niet iedereen kan missen. Stel je wilt toch graag een week op wintersport om te genieten van de heerlijke pistes, prachtige natuur en geweldige après-ski. Dan wil je ook weten wat dat ongeveer gaat kosten. Want als je dat weer, dan weet je ook wat beter hoe je deze vakantie gaat financieren.

De kosten van een wintersportvakantie

De hoogte van de kosten van jouw vakantie wordt door meerdere factoren bepaald. Denk daarbij aan het land, de reisafstand, vervoerswijze (auto, vliegtuig of trein), reisorganisatie, het materiaalhuur en eventuele skilessen. Ook de eisen die je stelt aan het hotel of appartement en de maaltijden spelen daarbij een rol.

Laten we in dit voorbeeld daarom uitgaan van zes dagen wintersport met vergelijkbare voorzieningen. Jij, je partner en de kinderen gaan met de auto op skivakantie. Jullie boeken een hotel, huren skispullen en de kinderen nemen skilessen. In het hotel kiezen jullie voor een all-in-arrangement met ontbijt, lunch en diner. De kosten hangen helemaal van de bestemming af, zoals je in een eerder weblog hebt kunnen lezen. Zo kost een wintersport naar Davos, Zwitserland, al snel zo'n 1874 euro per persoon. Een wintersport met dezelfde faciliteiten in Winterberg, Duitsland, kost daarentegen slechts 925 per persoon. Ruim de helft goedkoper dus!

Mogelijkheden voor bekostiging

Wat kun je dan doen om die vakantie te financieren? Ook al zit je krap bij kas? Er zijn diverse mogelijkheden om tóch op wintersportvakantie te gaan. Belangrijk is wel dat je ruim van tevoren begint met sparen. Als je elke week 40-80 euro apart kunt leggen, dan heb je een skivakantie voor twee personen binnen een jaar bij elkaar gespaard.

Maar niet iedereen kan sparen of zoveel geld opzij leggen. Als dat zo is, kun je ook gaan voor een combinatie: de goedkoopste locatie kiezen én van tevoren beginnen met sparen. Of je zet je vakantiegeld of eindejaarsuitkering apart om te gebruiken voor je skivakantie. Een laatste optie is geld lenen. Als je tijdelijk wat krap bij kas zit - bijvoorbeeld omdat je geen eindejaarsuitkering krijgt - kun je tijdelijk wat geld lenen. Dit zou je dan weer kunnen terugbetalen als je wat ruimer zit. Of door het vakantiegeld dat je in mei of juni krijgt te gebruiken voor de aflossing.

De voordeligste en duurste locaties

De voordeligste skilocaties vind je in Winterberg, Duitsland en in Spindleruv Mlyn, Tsjechië. De duurste skilocaties vind je in het Zwitserse Davos en ook het Oostenrijkse Lech am Arlberg is behoorlijk aan de prijs. Nou ligt het er natuurlijk helemaal aan waar je voor kiest, want in alle vier de locaties kun je het jezelf zo duur of zo goedkoop mogelijk maken.

Boek nu jouw wintersportvakantie

Je ziet het: een wintersportvakantie kan voordelig of duur uitpakken. Het is maar net hoe kritisch je bent en hoe goed je op zoek gaat naar geschikte locaties binnen jouw budget. Een voordelige vakantie boeken, sparen voor je wintersportvakantie of eventueel geld lenen om wat duurder naar een winteroord te kunnen gaan? Denk goed na over je keuze, laat je dromen uitkomen en boek de voor jou meest geschikte wintersportvakantie!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.