Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: voorjaarsvakantie eindigt met verse sneeuw

16079 - Alpenweer: voorjaarsvakantie eindigt met verse sneeuw (1)

In de Franse Alpen raakt het geleidelijk bewolkt en gaat neerslag vallen, op veel plaatsen in de vorm van sneeuw. De neerslag breidt zich donderdag en vrijdag verder over het Alpengebied uit. Het hangt allemaal samen met het binnenstromen van oceaanlucht vanuit het westen. De ijskoude lucht van de laatste dagen gaat dus verdwijnen. In het weekend en volgende week houdt het wisselvallige weer aan. Aan de noordkant van de Alpen komt het vooral zondag even tot flinke föhn, met hoge temperaturen. Dat duurt echter niet lang en de sneeuwcondities blijven dan ook goed.

Oostelijke Alpen nog mooi weer

Vandaag hebben Oostenrijk en de Italiaanse Alpen nog heel aardig weer. De zon schijnt er flink en de dalen hebben minder last van wolkenvelden dan de afgelopen dagen. Het is daarbij nog steeds wel zeer koud, op 2000 meter is het vanmiddag rond -14 graden in Vorarlberg en Tirol en zelfs -18 graden in Karinthië. Hogerop vinden we uiteraard nóg lagere temperaturen. In de Franse Alpen raakt het geleidelijk bewolkt en gaat sneeuw vallen. De sneeuwgrens stijgt daarbij van 400 naar 800 meter in de loop van de dag. Het binnenstromen van de oceaanlucht is daaraan duidelijk te merken.

Sneeuwval breidt zich uit

Op donderdag komen de Alpen steeds meer onder invloed van de zachtere oceaanlucht en breidt de sneeuwval zich uit. Vooral in de zuidwestelijke Alpen gaat het stevig sneeuwen. In de Hautes-Alpes en Savoie in Frankrijk en in de Valle d'Aosta aan de Italiaanse zijde kan makkelijk tussen 20 en 40 cm sneeuw vallen. In Zwitserland krijgen Wallis en Tessin ook zo'n 10 tot 30 cm. Verder naar het oosten komt de sneeuwval pas laat op de dag. Waarschijnlijk blijft Oostenrijk nog neerslagvrij. Het raakt wel bewolkt in Vorarlberg en Tirol. Stiermarken heeft nog redelijk wat zonuren.

Momenteel nog niks te merken van de naderende sneeuwval in Oostenrijk (Zillertal Arena)

Wisselvallig weer houdt aan

Op vrijdag en in het weekend blijft het wisselvallig weer. Ook Oostenrijk krijgt dan te maken met de zachtere lucht en sneeuwval. Er passeren een aantal neerslaggebieden, die elk zo'n 10 tot 30 cm sneeuw kunnen achterlaten. De nadruk ligt daarbij op de westelijke en zuidelijke Alpen. Op zondag wordt de stroming over het Alpengebied tijdelijk zuidelijk en daarmee ontstaat in de Noord-Alpen een föhnsituatie. De temperatuur kan daardoor even flink oplopen. Maandag is dat alweer voorbij. De sneeuwcondities worden er dus niet erg door aangetast.

Mayrhofen

Naderende bewolking in Chamonix

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.