Skip to navigation Skip to main content

6 snelle en simpele gerechten voor in het appartement

16053 - 6 snelle en simpele gerechten voor in het appartement (1)
Griekse gehaktballetjes met tomaat

Lekker koken hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Thuis experimenteer ik regelmatig met gezonde recepten die binnen 15 tot 30 minuten op tafel kunnen staan. Juist die recepten zijn ideaal op wintersport. Meestal lunch je met Schnitzels, Käsespätzle of Kaiserschmarrn en dus is het lekker om de vitamientjes aan het einde van de dag een beetje aan te vullen. Speciaal voor jou heb ik daarom een aantal snelle en gemakkelijke recepten voor in het appartement op een rijtje gezet. Recepten die je samen met je corveemaatje van die dag kunt maken en waar je alleen een aantal basisingrediënten voor hoeft mee te kopen. Eet smakelijk!

Salade met rode biet, linzen en feta

Na dagen vol met bier, wijn, shotjes, Curryworst, Tiroler Gröstl, Tartiflette en Rösti, is een gezonde salade meer dan welkom. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met salades, maar dit is één van mijn persoonlijke favorieten. Dit heb je nodig voor vier personen:

  • Groene gemengde salade
  • 4 gekookte rode bieten
  • 300 gram linzen
  • Feta of mozzarella
  • Kleine tomaatjes
  • Blauwe bessen (optioneel)
  • Olie en balsamico azijn
  • Zout en peper

Snijd de bieten in blokjes en de tomaten in vieren. Doe de salade, bieten, tomaatjes, kaas, linzen en blauwe bessen in een grote schaal. Meng het geheel met balsamico, olie, zout en peper naar smaak. Tip: heb je een grilpan? Je zult echt versteld staan van de smaak van gegrilde bietjes! Echt een aanrader om te proberen met deze salade.

Salade met linzen, rode biet en feta

Spaghetti met doperwtjes, spekjes, chilivlokken en tomaat

Een bord spaghetti is op en top comfortfood. Lekker in je joggingbroek aan tafel, glas wijn erbij en genieten. Deze variant staat gegarandeerd binnen 15 minuten op tafel.

  • Spaghetti
  • 400 gram doperwten uit de diepvries
  • 300 gram snoeptomaatjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui, gesnipperd
  • Provinciaalse kruiden
  • Olie
  • Zout, peper, paprikapoeder en chilivlokken
  • Spekjes

Kook de pasta volgens de verpakking. Zet de oven op de hoogste stand. Doe de tomaten in een ovenschaal samen met twee tenen knoflook (in vieren gesneden), provinciaalse kruiden, chilivlokken en een eetlepel olijfolie. Plaats in de oven. Bak in een grote pan de spekjes tot deze knapperig worden. Voeg de ui toe en 1 fijngehakte teen knoflook toe. Bak even mee en doe vervolgens de bevroren doperwten in de pan. Voeg een halve theelepel paprikapoeder toe en breng op smaak met zout, peper en chilivlokken. Doe daarna de tomaten (inclusief de olie en het sap) bij het mengsel en roer als laatste de pasta er doorheen.

Linguine met gehaktballetjes in tomatensaus

Een andere heerlijke pastavariant is dit recept met gehaktballetjes in tomatensaus. Je kunt natuurlijk zelf ballen maken, maar het gehakt van braadworsten is net zo lekker en een stuk makkelijker.

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 4 runderbraadworsten
  • 1 blikje polpa al pomodoro (400 ml) of tomatenblokjes
  • 300 gram snoeptomaten
  • 1 courgette, in blokjes
  • Chilivlokken, provinciaalse kruiden, zout en peper
  • Spinazie

Kook de pasta volgens de verpakking. Doe de tomaatjes op de hoogste stand in de oven met één teen knoflook en een beetje olie. Ontvel de worsten en maak er balletjes van. Doe deze met een beetje olie in de pan. Bak de worstjes, tot er een lekker bruin korstje ontstaat. Hak de overige knoflookteen fijn en voeg deze samen met de ui, chilivlokken, provinciaalse kruiden en courgette toe. Bak het geheel gaar en voeg vervolgens de polpa al pomodoro en de tomaten uit de oven toe (met sap en olie). Laat even pruttelen. Doe een handje rauwe spinazie op het bord en verdeel daarover de pasta en de saus. Uiteraard kun je het geheel nog lekkerder maken met een beetje geraspte Parmezaan.

Supersalade van quinoa

Quinoa geeft al snel een gezond gevoel en daarom mag dit product eigenlijk ook op wintersport niet ontbreken. De salade is snel klaar en lauwwarm het allerlekkerst. Dit heb je nodig voor twee personen.

  • 1 koffiekopje quinoa
  • Rucola
  • 200 gram kleine tomaatjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 gegrilde paprika's uit pot
  • 200 gram kipgehakt of kipfilet
  • 1 courgette in blokjes
  • 2 tot 3 eetlepels Harissa
  • Ras el Hanout
  • 1 teen knoflook, fijngehakt

Kook de quinoa volgens de verpakking. Bak de courgette met de knoflook en breng op smaak met zout en peper. Doe dit vervolgens in een grote schaal. Bak in dezelfde pan de kip met 1 theelepel Ras el Hanout. Dit is een Marokkaans kruidenmengsel. Kun je het niet vinden, vervang dan door simpel zout en peper. Voeg de kip, als deze gaar is, toe aan de courgette. Snijd de tomaatjes in vieren en de paprika's in blokjes. Doe deze samen met de ui bij de rest van de ingrediënten. Spoel de quinoa koud en meng alles, inclusief de Harissa, door elkaar. Maak een nestje van rucola op het bord en schep daarover de salade.

Salade met quinoa, courgette, kip, tomaat en Marokkaanse kruiden

Kip teriyaki met gebakken rijst

Dit recept bevat slechts een handjevol ingrediënten, maar is wel ontzettend smakelijk en voedzaam. Zorg dat je eerst alle ingrediënten snijdt, dan kun je daarna alles meteen in de pan doen en binnen 10 minuten plaatsnemen aan tafel. Dit heb je nodig voor vier personen.

  • 2 kipfilets
  • Twee koffiekopjes meergranen rijst
  • 2 tot 3 eetlepels teriyaki sauce
  • 1 bosje lente ui
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • Zout en peper
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt

Zet eerst een pannetje water op het vuur en kook de rijst volgens de verpakking. Snijd de kipfilet in blokjes en de lente ui in ringetjes. Pak een wok en een koekenpan en zet deze op het vuur met een beetje olie. Bak de kip in de koekenpan. Op het moment dat je de blokjes omdraait, doe dan de teriyaki sauce er overheen. Fruit de ui en knoflook in de wok. Voeg dan de lente ui toe, bak kort mee en roer er vervolgens een eetlepel sambal doorheen (verminder de hoeveelheid als je niet zo van pittig houdt). Doe de rijst in de pan en bak even kort mee. Schuif alles naar één helft van de pan en breek in het lege gedeelte vier eieren. Bak de eieren als roerei en schep alles door elkaar als de eieren gaar zijn. Hussel de kip nog een keer door de saus en serveer. Tip: heb je nog doperwtjes over van de pasta van hierboven? Wok deze lekker mee als je de lente ui in de pan doet!

Omelet met spinazie, chorizo en tomaat

Als ik zelf niet veel tijd heb om te koken, dan maak ik graag deze omelet. Het recept is gemakkelijk, bevat weinig ingrediënten en is binnen 15 minuten te maken. Dit heb je nodig voor 2 personen.

  • 4 eieren
  • Kleine tomaatjes
  • Chorizo (een stuk van ongeveer 10/15 cm, afhankelijk van de dikte)
  • Spinazie
  • 1 ui
  • Parmezaanse kaas (optioneel)
  • Zout, peper en chilivlokken
  • 4 sneetjes geroosterd brood

Snipper de ui en snijd de chorizo in blokjes. Doe beide gelijk in een grote koekenpan met een beetje olie. Snijd ondertussen de tomaatjes in vieren en doe deze in de pan als de ui glazig is en de chorizo knapperig. Schep de extra olie niet af, want deze geeft juist onwijs veel smaak aan het geheel. Bak de tomaatjes kort mee en voeg de spinazie beetje bij beetje toe. Breng het geheel op smaak met zout, peper en chilivlokken. Als alles geslonken is, kluts je de eieren en schenk je deze over het mengsel. Zet het vuur laag en laat de omelet rustig bakken. Bak aan beide kanten en verdeel over de broodjes. Eventueel kun je er nog wat Parmezaanse kaas overheen raspen.

Omelet met spinazie, chorizo en tomaat

Eventueel handig om mee te nemen vanuit Nederland

  • Een flesje olijfolie: handig om mee te bakken, maar ook voor dressings
  • Een flesje balsamico azijn
  • Zout en peper
  • Kruiden zoals paprikapoeder en provinciaalse
  • Een flesje teriyaki sauce: handig voor een snel wokgerecht
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.