Skip to navigation Skip to main content

Op skisafari door de Kitzbüheler Alpen

Op skisafari door de Kitzbüheler Alpen

Stel je wilt op wintersport, maar je hebt geen zin om iedere dag in hetzelfde skigebied te skiën. Wanneer je je vakantie doorbrengt in de Kitzbüheler Alpen hoeft dat ook niet. De skigebieden liggen hier op korte afstand van elkaar, waardoor je snel en eenvoudig elke dag ergens anders kunt skiën. Wij deden een test en gingen 3 dagen op skisafari in de Kitzbüheler Alpen en verplaatsen ons met de auto, skibus en trein! Een afwisselende en unieke wintersportervaring, die smaakt naar meer.

Onze homebase is Fieberbrunn

Op zoek naar een goede plek als uitgangspunt voor onze skisafari kiezen we voor Fieberbrunn in het [Pillerseetal. Dit dal staat bekend als het meest sneeuwzekere dal van Tirol en dat spreekt ons wel aan. Direct bij aankomst blijkt deze titel niet voor niets: er ligt hier duidelijk meer sneeuw dan in de omliggende dalen. We verblijven in Fieberbrunn in het vriendelijke en rustige pension van de familie Dandler, net buiten het dorp. Fieberbrunn is een heerlijk authentiek en rustig plaatsje, maar het skigebied is gigantisch. Sinds 2 jaar is het skigebied verbonden met Skicircus, waardoor het nu 270 km aan pistes telt. Dit skigebied gaan we als eerste ontdekken.

Pension Dandler in Fieberbrunn met sneeuw

Onze homebase: pension Dandler in Fieberbrunn

Dag 1: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

We gaan met de skibus naar het skigebied, wat snel gemakkelijk gaat. We verkennen in de ochtend de pistes van Fieberbrunn en ontdekken al snel onze favorieten: de blauwe F2 en de rode F8. Wat een fijne en brede afdalingen zijn dit! Daarna gaan we richting Saalbach. Het uitzicht bij het bergstation van de Reckmooslift is waanzinnig. Hier zie je pas goed hoe uitgestrekt het gebied is. Via de nieuwe Tirol S lift maken we een uitstapje naar het Salzburgerland, waarna we weer terugkeren naar onze homebase Fieberbrunn. We doen nog snel een drankje bij ‘onze Hollander’ Toni van Biwak in Fieberbrunn en daarna gaan we terug naar ons pension. Eten en op tijd naar bed, want morgen staat er weer een nieuw skigebied op het programma.

Uitzicht Fieberbrunn met hochnebel

Het uitzicht op de wolken in het dal 's ochtends is prachtig

Dag 2: St. Johann in Tirol en Oberndorf

Nieuwe dag, nieuw vervoermiddel: vandaag gaan we met de trein naar Oberndorf. Met de trein door de bergen reizen is altijd een belevenis, dus we vinden het stiekem een beetje jammer dat we na 10 minuten al vanuit Fieberbrunn in Oberndorf staan. Na een wandeling van ongeveer 500 meter bereiken we de moderne gondellift van Oberndorf. Om de benen maar direct goed op te warmen, pakken we als eerste de zwarte dalafdaling terug naar Oberndorf. Ik begrijp heel goed waarom deze piste vaak gebruikt wordt om te trainen: hij is fantastisch. Ook de piste nummer 1 valt goed bij ons in de smaak, evenals de vele knusse berghutten die het skigebied telt. De nieuwe Eichenhofliften ontsluiten ook enkele pareltjes van afdalingen. Een ander voordeel van St. Johann en Oberndorf is dat het hier zo heerlijk rustig is op de pistes. Aan het einde van de dag strompelen we moe maar voldaan terug naar het station. De trein is leuk, maar morgen nemen we toch weer de auto.

Skilift St. Johann in Tirol

Genieten van de besneeuwde bomen in St. Johann

Dag 3: Kitzski en SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Nadat we op dag 1 en 2 onze benen goed getraind hebben, is het op dag 3 tijd voor een grote tocht binnen deze 3 –daagse skisafari. Vandaag skiën we van Kirchberg naar de Hohe Salve en Hopfgarten im Brixental: een skisafari op zich. Met de auto rijden we in een half uurtje naar de Fleckalmbahn in Kirchberg vanwaar onze tocht start. Eenmaal boven zien we ons doel van vandaag al liggen: de Hohe Salve. Dat is een best stuk skiën! Via de Pengelstein skiën we naar het dal waar we de bus nemen (5 minuten) die KitzSki met de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental verbindt. Als we in de Key West gondel omhoog zit herinner ik me hoe mooi de afdaling hier naar beneden is, maar helaas is daar geen tijd voor, we moeten door! We smokkelen toch even tussendoor en nemen een extra piste: de rode 117 ziet er te lekker uit en dat is ie ook. Op de Choralpe lunchen we (net iets teveel), waarna we doorgaan richting Brixen im Thale. We vertrokken vanochtend met een klein zonnetje, maar inmiddels is de lucht betrokken en begint het te sneeuwen. Binnen no time zijn de bomen prachtig wit. We skiën lekker door en rond 15.00 uur staan we op de Hohe Salve met een beperkt, maar prachtig uitzicht. Tijdens de afdaling naar Hopfgarten breekt, als bonus van de dag, het zonnetje nog even een beetje door. We gaan met de taxi terug naar Kirchberg (ongeveer € 25,-), maar ook de treinverbinding tussen beide plaatsen is prima.

Afdaling in Kirchberg

Start van onze skisafari in Kirchberg

Super Ski Card: 2750 km aan pistes

Na 3 dagen skisafari in de Kitzbüheler Alpen kunnen we alleen maar concluderen dat dit smaakt naar meer! In totaal telt de regio maar liefst 9 skigebieden, dus er is nog genoeg te ontdekken. Ook is weer bewezen dat zowel een klein skigebied als St. Johann als een skisafari door een megagebied (SkiWelt en Kitzski) allebei super is om te doen. Met de Super Ski Card heb je toegang tot maar liefst 2750 km aan pistes in Tirol en Salzburg. Het kost je misschien iets meer dan een pas voor een ‘los’ gebied, maar de afwisseling en mogelijkheden die je ervoor terugkrijgt zijn het zeker waard. Bovendien merk je nu hoe dichtbij de gebieden eigenlijk liggen en hoe gemakkelijk ze te combineren zijn. Nee, wij zijn hier nog lang niet uitgeskied!

Uitzicht Kitzbüheler Alpen (Key West)

We zijn nog lang niet uitgekeken in de Kitzbüheler Alpen

Tips voor een skisafari in de Kitzbüheler Alpen:

  • Wissel grote en kleinere skigebieden af, waardoor je de ene dag veel skiet en de andere dag het allemaal wat relaxter aan kan doen.
  • Kies heel bewust het dorp waar je logeert: wil je een bruisende en levendige plaats als Kitzbühel of past een rustig dorp als Fieberbrunn beter bij je?
  • Is het een dag wat minder weer (sneeuw of mist) kies dan je skigebied en een route tussen de bomen en blijf wat lager skiën.
  • Probeer absoluut ook de kleine skigebieden, je zult versteld staan hoe heerlijk rustig het hier is. En heb je zin om lekker 2 uur te lunchen: je hebt alle tijd, want je hoeft geen lange route af te maken.
  • Vanaf 12 dagen per jaar is een Super Ski Card seizoenskipas (voorverkoop € 697,-) al goedkoper dan lossen dagskipassen. Je kunt ook een 10 dagen kaart kopen (voorverkoop € 448,-) die je het hele seizoen kunt gebruiken.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.