9 september 2010 door Thijs in 'Algemeen''

Niets is zo vervelend als je reisgenoten van de piste af te zien denderen terwijl jij staat te stuntelen op de oefenweide. Om dat te voorkomen kun je je in Nederland al voorbeiden zodat je straks op wintersport goed voor de dag komt. Als je eenmaal de basistechniek onder de knie hebt, beleef je straks veel meer plezier aan je vakantie!

Mogelijkheden

In Nederland hebben we nou eenmaal geen bergen maar er zijn wel een aantal mogelijkheden waarmee je je kunt voorbereiden op je wintersport. De bekendste, al dan niet de leukste, is de indoor sneeuwbaan. Op een overdekte helling met echte sneeuw ervaar je direct hoe het is om op sneeuw te leren skiën. Ook zijn er zogeheten borstelbanen, deze banen zijn bekleed met kunstofmatten en worden glad gehouden met behulp van water. De laatste methode is de rollerbaan, waarbij een borstel met een soort kunstgras als het ware onder je door wordt getrokken. Alle drie uitstekende mogelijkheden om je in Nederland op je wintersport voor te bereiden.

Indoor sneeuwbaan

Op een indoor sneeuwbaan beleef je door de sneeuw het echte wintersportgevoel. Er zijn in Nederland een aantal banen waar je kan ervaren hoe het is om te leren skiën op echte sneeuw. Kilometerslange pistes kan je helaas niet verwachten, maar de banen zijn groot genoeg voor het draaien van je eerste bochten. Bij iedere indoor sneeuwbaan zijn gecertificeerde skileraren aanwezig die jou klaarstomen voor je eerste wintersport. Voordelen van een sneeuwbaan zijn dat je gelijk kunt oefenen met een skilift en dat een sneeuwbaan de werkelijkheid het dichtst benadert.

Rollerbaan

Leren skiën op een lopende band, wie had dat een aantal jaren geleden gedacht? Nu is het een zeer populaire methode om de basis van het skiën in Nederland te leren. Voordeel van de schuine stellage waarop een kunststof rol onder je door wordt getrokken is dat je kunt trainen zonder oponthoud en dat je persoonlijke begeleiding krijgt. Op de rollerbaan wordt meestal namelijk aan maximaal twee personen tegelijk lesgegeven, privé les dus! Voor valpartijen hoef je ook niet bang te zijn, de mat is valvriendelijk en wordt direct gestopt als het mis gaat.

Borstelbaan

Op een borstelbaan wordt je direct gedwongen de techniek van het skiën aan te leren, aangezien ieder foutje fataal is. Net als de indoor sneeuwbaan benadert het de werkelijkheid goed, maar skiën in de echte sneeuw is toch echt iets anders. Groot nadeel voor een beginner is dat op een borstelbaan bij een val het risico op een blessure groter is dan bij een sneeuw- of rollerbaan. Maar is er een borstelbaan bij je in de buurt? Dan moet je zeker niet twijfelen over het nemen van enkele lessen. Bij het nemen van lessen op een borstelbaan zit de materiaalhuur vaak bij de prijs inbegrepen aangezien het niet verstandig is om met je eigen ski’s van de piste af te dalen.

Wie van de drie?

Voor jezelf dien je uit te maken welke methode het beste bij jou past. Feit is dat alle drie een grote bijdrage leveren aan het plezier tijdens je eerste wintersport. Als je eenmaal ervaren hebt hoe het is om op de ski’s te staan, zal het in de bergen straks toch een stuk makkelijker gaan. Heb je niet de beschikking over een van deze methodes? Probeer dan op zijn minst met een goede conditie af te reizen naar de plaats van bestemming. Het zal je nog tegenvallen hoeveel energie dat wintersporten van je vergt!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.