17 januari 2018 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Wij wintersporters ervaren maar één kant van een skigebied. We zitten in de liften, skiën over de pistes en eten in de berghutten, maar we zien niet wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt. Om alles goed te laten functioneren wordt er dag en nacht hard gewerkt. In de Dolomiti Superski is het vanaf nu mogelijk om hier als toerist ook het nodige van mee te krijgen. De grootste skiregio van de wereld zet de deuren open om je ook iets van de werkzaamheden achter de schermen mee te laten krijgen. In dit weblog lees je hoe het er backstage in de Dolomiti Superski aan toegaat.

2500 medewerkers in de Dolomiti Superski

Er is heel wat voor nodig om een skiregio als de 97% van de pistes kan worden besneeuwd

De Dolomiti Superski beschikt over 1200 kilometer pistes die door ongeveer 5800 sneeuwkanonnen met een totale capaciteit van 96,5 megawatt besneeuwd kunnen worden. Om kunstsneeuw te produceren zijn er 180 waterbassins die voor de aanvoer van water zorgen. Hierdoor is het mogelijk om 97% van het pisteaanbod te besneeuwen. De sneeuwkanonnen werken op groene stroom om geen schade te vormen voor het milieu. Om op al die kunstsneeuw te kunnen skiën worden 320 pistebully’s ingezet.

’s Nachts gaan de pistenbully’s aan het werk

De werkzaamheden van de pistenbully’s in de Dolomiti Superski vinden met name plaats wanneer de pistes gesloten zijn. Wintersporters krijgen zo vrijwel niks mee van de hoeveelheid werk die wordt verzet, maar dit is wel zo veilig. De pistenbully’s zorgen weer voor een egaal sneeuwdek en verse ribbels. Alle pistenbully’s zijn tegenwoordig voorzien van GPS om de dikte van de sneeuwlaag te kunnen meten. Zo kan precies worden bekeken waar de sneeuwkanonnen hun werk moeten doen en waar extra sneeuw naartoe moet worden geschoven.

Sneeuw gemaakt van water uit de bergen

Voor de productie van kunstsneeuw wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijk water uit de bergen. Het water wordt direct omgezet in sneeuw, waarna het in het voorjaar weer smelt en in de natuur terecht komt. Volgens een officiële verklaring van de skifederatie heeft de productie van kunstsneeuw de afgelopen 30 jaar geen negatieve gevolgen gehad voor de natuur.

670.000 skiërs en snowboarders per uur

In de Dolomiti Superski zijn dagelijks ongeveer 450 liften in gebruik. De liften zorg dat 670.000 wintersporters per uur naar de pistes vervoerd kunnen worden. 130 liftmaatschappijen letten op dat de veiligheid en het comfort gewaarborgd blijft. Hiervoor worden jaarlijks grote bedragen 14 sterrenkoks in de Dolomiti Superski

In een skiregio zo groot als de

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

18 mei Snowplaza.nl zoekt een stagiair(e)!
16 mei Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal
15 mei Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?