17 januari 2018 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Wij wintersporters ervaren maar één kant van een skigebied. We zitten in de liften, skiën over de pistes en eten in de berghutten, maar we zien niet wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt. Om alles goed te laten functioneren wordt er dag en nacht hard gewerkt. In de Dolomiti Superski is het vanaf nu mogelijk om hier als toerist ook het nodige van mee te krijgen. De grootste skiregio van de wereld zet de deuren open om je ook iets van de werkzaamheden achter de schermen mee te laten krijgen. In dit weblog lees je hoe het er backstage in de Dolomiti Superski aan toegaat.

2500 medewerkers in de Dolomiti Superski

Er is heel wat voor nodig om een skiregio als de Dolomiti Superski, met tal van liften, restaurants en andere faciliteiten, in bedrijf te kunnen houden. Het systeem waar het nodige personeel onderdeel van uitmaakt moet vlekkeloos functioneren. Liftpersoneel, de pistedienst, kassamedewerkers en koks, het is allemaal nodig om ons een heerlijke wintersportdag te laten beleven. Personeel is onmisbaar, de Dolomiti Superski heeft 2500 medewerkers, van technisch specialist tot pistebullychauffeur.

97% van de pistes kan worden besneeuwd

De Dolomiti Superski beschikt over 1200 kilometer pistes die door ongeveer 5800 sneeuwkanonnen met een totale capaciteit van 96,5 megawatt besneeuwd kunnen worden. Om kunstsneeuw te produceren zijn er 180 waterbassins die voor de aanvoer van water zorgen. Hierdoor is het mogelijk om 97% van het pisteaanbod te besneeuwen. De sneeuwkanonnen werken op groene stroom om geen schade te vormen voor het milieu. Om op al die kunstsneeuw te kunnen skiën worden 320 pistebully’s ingezet.

’s Nachts gaan de pistenbully’s aan het werk

De werkzaamheden van de pistenbully’s in de Dolomiti Superski vinden met name plaats wanneer de pistes gesloten zijn. Wintersporters krijgen zo vrijwel niks mee van de hoeveelheid werk die wordt verzet, maar dit is wel zo veilig. De pistenbully’s zorgen weer voor een egaal sneeuwdek en verse ribbels. Alle pistenbully’s zijn tegenwoordig voorzien van GPS om de dikte van de sneeuwlaag te kunnen meten. Zo kan precies worden bekeken waar de sneeuwkanonnen hun werk moeten doen en waar extra sneeuw naartoe moet worden geschoven.

Sneeuw gemaakt van water uit de bergen

Voor de productie van kunstsneeuw wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijk water uit de bergen. Het water wordt direct omgezet in sneeuw, waarna het in het voorjaar weer smelt en in de natuur terecht komt. Volgens een officiële verklaring van de skifederatie heeft de productie van kunstsneeuw de afgelopen 30 jaar geen negatieve gevolgen gehad voor de natuur.

670.000 skiërs en snowboarders per uur

In de Dolomiti Superski zijn dagelijks ongeveer 450 liften in gebruik. De liften zorg dat 670.000 wintersporters per uur naar de pistes vervoerd kunnen worden. 130 liftmaatschappijen letten op dat de veiligheid en het comfort gewaarborgd blijft. Hiervoor worden jaarlijks grote bedragen geïnvesteerd om het liftenaanbod te moderniseren en onderhouden.

14 sterrenkoks in de Dolomiti Superski

In een skiregio zo groot als de Dolomiti Superski moeten dagelijks heel wat magen gevuld worden. Zowel tijdens de middaguren met de lunch als in de namiddag bij de après-ski. In het skigebied komen met de Tiroler, Trentiner, Ladinische, Venetiaanse en mediterrane keuken maar liefst 5 eetculturen samen. Met een aantal van 14 sterrenkoks biedt de skiregio, gerekend naar het aantal inwoners, de hoogste dichtheid aan sterrenkoks. Veel van het personeel dat werkzaam is in de berghutten en restaurants stammen af van families die al jarenlang werkzaam zijn in het skigebied.

10 redenen om een keer naar de Dolomiti Superski te gaan >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.