Skip to navigation Skip to main content
Seiser Alm 1
© Seiser Alm Marketing, Helmuth Rier

Seiser Alm in Zuid-Tirol: wintersport op de grootste alpenweide van Europa

Skiën, langlaufen en winterwandelen met indrukwekkende 360° uitzichten op de imposante toppen van de UNESCO Dolomieten? Bijvoorbeeld de Schlern, Plattkofel en Langkofel? Het kan op de Seiser Alm/Alpe di Siusi in Zuid-Tirol/Südtirol! Beter bekend als de grootste alpenweide van Europa. Eigenlijk is er geen plek waar je de Dolomieten beter kunt beleven dan hier! Of dat nu op ski’s, langlaufski’s of te voet is! Waarom een skivakantie in Dolomietenregio Seiser Alm zo fijn is?

Wintersport op de Seiser Alm in Zuid-Tirol
© Seiser Alm Marketing, Daniel Perathoner

Skiën op de grootste alpenweide van Europa

Dolomietenregio Seiser Alm beschikt over 181 km aan pistes, ontsloten door 79 skiliften. Dat maakt het skigebied Seiser Alm/Val Gardena het grootste skigebied in de Dolomieten. Tel je daar ook de verbindingen met de aangrenzende dalen bij op, dan komt het aantal al snel op meer dan 500 km. Dolomietenregio Seiser Alm is onderdeel van de grootste skiregio ter wereld, Dolomiti Superski. Met één skipas kun je ruim 1200 km aan pistes skiën! Vanuit de dorpen Kastelruth, Seis am Schlern, Völs am Schlern, Tiers am Rosengarten en Seiser Alm sta je in een mum van tijd op de ruim 56 vierkante kilometer grote alpenweide, die met dit formaat de grootste van Europa is. Daarmee is het aantal hoogtepunten overigens nog niet compleet. Dankzij de zuidelijke ligging profiteer je van zo’n 300 dagen zon per jaar. De kans is groot dat je afdaalt met een stralende zon op de achtergrond!

Terwijl je over de pistes zoeft, lijkt het bijna alsof je de toppen van de Langkofel, Plattkofel en Schlern bijna kunt aanraken. Dichterbij kom je niet!

Prachtige skitochten in Dolomietenregio Seiser Alm

Het skigebied op de grootste alpenweide van Europa biedt voor ieder wat wils. Van brede blauwe hellingen tot pittige rode en zwarte afdalingen. Voor families met kinderen is er een uitgebreid kinderland en beginners kunnen uren oefenen op de mooie oefenhellingen. Ook zijn er een aantal prachtige skitochten mogelijk:

  1. Sellaronda: een skitocht van ruim 40 km lang rondom het Sellamassief. Je skiet door vier dalen en drie provincies!
  2. Seiser Alm/Val Gardena Ronda: een skitocht van ruim 25 km lang die je meeneemt langs de hoogtepunten van het skigebied Seiser Alm/Val Gardena.
  3. Seiser Alm Ronda: ski met het hele gezin langs zeven leuke stations zoals Snowpark Seiser Alm, speedchecks en het kid’s funpark.
  4. Ski Safari: niet een officiële skitocht, maar wel een leuke tip. Van januari tot maart kun je samen met skileraren van de twee skischolen op skisafari.
Skiën tijdens wintersport op de Seiser Alm
© IDM Südtirol-Alto Adige/Harald Wisthaler

Ideaal voor een wintersport met kinderen

Op zoek naar een fijne wintersportbestemming in Italië voor een skivakantie met kinderen? In Dolomietenregio Seier Alm ben je aan het juiste adres. Het skigebied op de grootste alpenweide van Europa behoort zelfs tot de meest kindvriendelijke van de Alpen! Zo is er een uitgebreid kinderland voor de eerste meters op ski’s, zijn er mogelijkheden voor kinderopvang en vind je verspreid in het skigebied allerlei spannende funslopes en skimovie pistes. Kunnen de kinderen prima met jullie mee de piste op? Ski dan zeker samen de Seiser Alm Ronda. Onderweg passeer je allerlei leuke stations die van de tocht een ware belevenis maken.

Wintersport met kinderen Seiser Alm
© Dolomiti Superski, Harald Wisthaler

Dit wil je nog meer doen op de Seiser Alm

Een wintersport in Dolomietenregio Seiser Alm is veel meer dan alleen skiën of snowboarden. Je kunt er ook prachtig winterwandelen en langlaufen!

Langlaufen wintersport Dolomietenregio Seiser Alm
© Seiser Alm Marketing, Werner Dejori

Langlaufen

Dolomietenregio Seiser Alm is een hotspot voor langlaufers. Het aanbod van ruim 80 km aan loipes ligt op een sneeuwzekere hoogte, tussen 1800 en 2200 meter. Alle loipes zijn dubbel of zelfs vierdubbel gespoord en geschikt voor zowel de klassieke als skating techniek. Een van de hoogtepunten is Moonlight Classic, een langlaufwedstrijd bij volle maan. Je kunt zelfs speciale langlaufaccommodaties boeken.

Wandelen op de Seiser Alm in Zuid-Tirol
© Seiser Alm Marketing, Werner Dejori

Winterwandelen

In alle rust genieten van de UNESCO Dolomieten? Dolomietenregio Seiser Alm biedt de mooiste winter- en sneeuwschoenwandelingen in een sprookjesachtig landschap. Je vindt hier een uitgebreid netwerk van zo’n 60 km aan geprepareerde wandelpaden en nog eens 50 km geschikt voor sneeuwschoenwandelaars. Pauzeer onderweg bij een knusse berghut en laat je verwennen met lokale specialiteiten.

Kinderen rodelen Seiser Alm
© Seiser Alm Marketing, Helmuth Rier

Rodelen

Tot slot mag ook rodelen niet in dit lijstje met leuke activiteiten buiten de pistes ontbreken. Niet alleen op ski’s, langlaufski’s en te voet valt er veel te ontdekken, ook op de slee. Rodelen is een leuke activiteit voor jong en oud. Je kunt hier zowel overdag als ’s avonds rodelen en een slee is te huur bij onder meer berghutten en skiverhuurbedrijven. Wandel naar het startpunt of stap in de skilift. Er zijn zes verschillende rodelbanen.

Duurzaam skigebied

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk voor Dolomietenregio Seiser Alm. Zo neemt de regio deel aan het duurzaamheidsprogramma van toerisme in Zuid-Tirol en worden ze met alle inspanningen beloond met de GSTC-certificering (Global Sustainable Tourism Council). Een belangrijke stap voor de toekomst. Skigebied Seiser Alm heeft als missie gemaakt klimaatneutraal te opereren. Al jaren zetten zij zich in voor de bescherming van het milieu en het klimaat en wordt er van alles gedaan om de eigen CO2-afdruk te compenseren. Inmiddels zijn er zelfs al een aantal accommodaties die het duurzaamheidslabel van Zuid-Tirol hebben mogen ontvangen. Dolomietenregio Seiser Alm ligt in Zuid-Tirol. Openbaar vervoer is zeer goed geregeld in de provincie, wat een skivakantie met de trein ook mogelijk maakt. 

Skilift Zuid-Tirol Seiser Alm
© IDM Südtirol-Alto Adige/Harald Wisthaler

Events voor op de kalender

Tijdens het winterseizoen organiseert men van alles in Dolomietenregio Seiser Alm. Zet de volgende events maar vast op de kalender!

Seiser Alm,
© Seiser Alm Marketing, Helmuth Rier

Dolomiti Superpremière

Aan het begin van het seizoen, van 7 t/m 23 december, profiteer je van veel voordeel op een overnachtingen en skipassen! 4 nachten voor de prijs van 3 of 8 voor de prijs van 6. Én korting op skiles!

Early Bird Skiing Seiser Alm
© IDM Südtirol-Alto Adige/Harald Wisthaler

Early Bird Skiing

Italianen zijn meester in het prepareren van pistes en daarvan profiteer je volop met Early Bird Skiing. Uiteraard is dit event niet compleet zonder een typisch ontbijt op de berg.

Swing on Snow event
© Swing on Snow, Matteo Beberi

Swing on Snow

Muziek op de pistes en in de skihutten van Dolomietenregio Seiser Alm op geselecteerde data in maart! Dit jaar vindt alweer de 16e editie van het Seiser Alm WinterMusicFestival plaats.

Lift Seiser Alm
© Dolomiti Superski, Harald Wisthaler

Dolomiti Springdays

Van 16 maart t/m 7 april profiteer je van korting in Dolomietenregio Seiser Alm. Denk aan 7 overnachtingen voor de prijs van 6 en 6 dagen skiën voor de prijs van 5 of 4 overnachtingen voor de prijs van 3 en 4 dagen skiën voor de prijs van 3.

Culinair genieten

Een wintersport in Zuid-Tirol draait niet alleen om skiën, snowboarden, langlaufen of winterwandelen, maar ook om genieten. Met ruim 300 dagen zon per jaar kan dat in Dolomietenregio Seiser Alm volop. Trek in een kop koffie of warme choco? Hongerig en zin in een uitgebreide lunch? Je bent hier aan het juiste adres. Levensgenieters zijn hier absoluut op de goede plek. Aan knusse berghutten en pisterestaurants geen gebrek in de regio. Nog zo'n voordeel van Zuid-Tirol is dat je hier geniet van verschillende keukens: van typisch Italiaanse specialiteiten tot boerse Zuid-Tiroolse smaken.

Lunchen berghut Seiser Alm
© Seiser Alm Marketing, Werner Dejori

Highlights van Dolomietenregio Seiser Alm op een rijtje

Waarom een wintersport in Dolomietenregio Seiser Alm? Hieronder de hoogtepunten nog even kort op een rijtje.

  1. Ruim 181 km aan pistes: van breed en blauw tot uitdagend rood en zwart. Ook zijn er verschillende skitochten mogelijk, zoals bijvoorbeeld de befaamde Sellaronda.
  2. Super kindvriendelijk skigebied met uitgebreid kinderland voor de eerste meters op ski’s.
  3. Leuke events tijdens het skiseizoen zoals Swing on Snow en Early Bird Skiing.
  4. Prachtige wandel- en sneeuwschoenroutes en een uitgebreid netwerk met sneeuwzekere langlaufloipes.
  5. Duurzaam skigebied met de mooiste 360° uitzichten op de Dolomieten.

Deze special is geschreven in samenwerking met Dolomietenregio Seiser Alm en Südtirol.