Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vooral in zuiden en westen sneeuwval

Het is nog flink koud in het Alpengebied, ´s nachts matige hier en daar strenge vorst en over dag blijft het ook vrijwel overal vriezen. Koning Thialf lijkt de Alpenlanden goed gezind en daarmee ook de wintersporters die er graag sportief bezig zijn. Sommigen zijn al aan hun krokusvakantie begonnen deze week, de meesten gaan volgende week: blijven de condities zoals gewenst? En hoe zal het onderweg zijn naar de vakantiebestemmingen????

Weeroverzicht en verwachting

Een vlak lagedrukgebied dat voor wat sneeuwval zorgde in Nederland hangt samen met een zogenaamde koude put in de bovenlucht die vanuit Noord-Duitsland naar onze omgeving trok. Tegelijker tijd zorgde een zwakke storing in het Alpengebied, afkomstig van de Golf van Genua, voor wat bewolking en soms wat lichte sneeuw in de meeste gebieden in de Alpen.

De komende dagen trekt een depressie vanaf het zeegebied ten westen van Scandinavië naar Groot-Brittannië en deze zal daar de rest van de week blijven. Er omheen trekken wat neerslaggebieden over Frankrijk naar het noorden en soms ook over Nederland. De Alpenlanden krijgen daar in eerste instantie nog niet mee te maken.

Na het wegtrekken van het storinkje dat op zondag nog wat lichte sneeuw gaf hier en daar, zal het de eerste dagen droog en soms mooi zonnig zijn in de Alpenlanden. Wel gaat, door de depressie boven Engeland en hernieuwde lagedrukvorming boven Spanje, de zuiden wind wat toenemen, zodat vanaf donderdag de föhn de kop begint op te steken.

Op woensdag zijn er eerst nog twee sneeuwgebieden die langs het westen en zuiden van de Alpen trekken. De neerslag in het westen hangt samen met een randstoring van de depressie boven Engeland. De randstoring trekt over Frankrijk naar het noorden. De andere neerslag wordt door een storing die over Italië oostwaarts trekt veroorzaakt. Daarbij is de sneeuwvalgrens in Italië 800 meter in het westen 1000 meter in het midden en 1500 meter in het oosten. In Frankrijk en het westen van Zwitserland is de sneeuwvalgrens dan hoger: 1500 to 1700 meter. De hoeveelheden zijn tot 20 cm. Donderdag ligt de vorstgrens bij droog weer overal op 1500 tot 1700 meter, in föhngebieden aan de noordhellingen nog wat hoger. De noordwestelijke Alpen krijgen later op donderdag sneeuw boven 1700 meter, weer door en randstoring van de Engels depressie. Op vrijdag volgt er sneeuw boven 1500 tot 1700 meter in vrijwel het hele Alpengebied, als gevolg van het aan de zuidkant langstrekken van de Spaanse depressie. Later tegen zaterdag stroomt dan koudere lucht vanuit het noordwesten binnen. Dit gaat opnieuw gepaard met neerslag waarbij de sneeuwvalgrens zakt naar 800 meter aanvankelijk in Zwitserland en 1200 meter in Italië. In Oostenrijk begint de sneeuw op 800 tot 1000 meter hoogte van noord naar zuid, maar de sneeuw zal steeds lager komen: aan het eind van zaterdag ligt de vorstgrens op 300 meter in de noordelijke gebieden tot 500 meter in de zuidelijkste gebieden.

De neerslag tijdens de warmere periode zal voornamelijk in het westelijk en zuidelijk Alpengebied vallen. De neerslag in de koudere periode daarna gaat overal maar voornamelijk in het noordoosten van Zwitserland en in Oostenrijk vallen. Dat is 20 tot 30 cm. bij de aangegeven lagere vorstgrenzen.

Andorra

Maandag wordt het wat bewolkter en dinsdag en woensdag kan wat sneeuw vallen boven 1200 meter, in het dal zal het dan nattere sneeuw zijn. De dagen daarna loopt de vorstgrens nog 100 of 200 meter op, met alleen op vrijdag nog 5 cm sneeuw boven 1300 meter. Het weekeinde is waarschijnlijk zonnig op zaterdag maar op zondag trekt een sneeuwfrontje over met lagere vorstgrens en 5 cm sneeuw boven 1000 meter.

Frankrijk

Het midden en het noordwesten van de Franse Alpen hebben geregeld zon in het weekeinde en maandag en dinsdag. Het vriest ’s nachts matig tot streng en overdag licht. Woensdag komt er een eerste neerslaggebied langstrekken. De vorstgrens stijgt dan tot 1500 meter. Er valt daarboven 20 tot 30 cm sneeuw, in het meest zuidelijke gebied 10 tot 20 cm. Donderdag verloopt dan tot het eind van de middag droog. Donderdagavond en vrijdag trekken neerslaggebieden over waarbij de sneeuw in het noordwesten eerst nog met een hogere vorstgrens van 1200 meter zal vallen. Later, bij de volgende neerslaggebieden op vrijdag, zakt de vorstgrens en dus de sneeuwgrens weer naar ca. 800 meter. Er valt dan weer tussen 10 en 30 cm sneeuw.

Italië

Maandag en dinsdag daarna is het wisselend bewolkt en vanaf woensdag gaat er weer neerslag vallen. De sneeuwvalgrens ligt dan op 800 meter in het westen 1000 meter in het midden en 1500 meter in het oosten. De neerslag die op vrijdag gaat vallen komt bij een vorstgrens van 1500 tot 1700 meter. Zaterdag volgt dan weer sneeuw in het hele gebied van de Italiaanse Alpen, ditmaal ligt de vorsgrens veel lager: rond 1000 meter. Op vrijdag valt 10 tot 30 cm (of mm in geval van regen). Op zaterdag volgt nog eens dezelfde hoeveelheid, maar dan voornamelijk in sneeuwvorm.

Zwitserland

Na het weekeinde is het eerst nog redelijk zonnig op maandag en dinsdag maar dan neemt de bewolkingskans toe in het zuiden en westen gaat er woensdag sneeuw vallen boven 1500 meter. Opnieuw in vooral het zuiden en westen is er neerslag op vrijdag, in de vorm van sneeuw boven ca. 1600 meter. Zaterdag volgt weer uitgebreid sneeuw vanwege een storing die met koudere lucht vanuit het noordwesten komt. De vorstgrens zakt naar 800 tot 100 meter, mogelijk nog wat lager in het noorden, en er valt tussen 10 tot 30 cm. sneeuw.

Oostenrijk

Tot woensdag zal het vrij zonnig weer blijven. Daarna wordt het onstabieler met echter tot vrijdag voornamelijk in het zuiden en oosten wat sneeuw: zo’n 5 tot 15 cm. boven 1600 meter. De zuidelijke wind zorgt voor woensdag en donderdag voor wat föhn aan de noordhellingen waardoor de vorstgrens overal oploopt tot rond 1600 meter. Op vrijdag en zaterdag volgt meer sneeuw, aanvankelijk boven 1500 tot 1700 meter in vrijwel het hele Alpengebied. Later op vrijdag stroomt koudere lucht vanuit het noordwesten binnen. Dit gaat er voor zorgen dat de neerslag in de vorm van sneeuw valt onder 800 meter tot 1000 meter hoogte van noord naar zuid. Op zaterdag zal de sneeuw steeds lager komen: aan het eind van zaterdag ligt de vorstgrens op 300 meter in de noordelijke gebieden tot 500 meter in de zuidelijkste gebieden. Er valt bij de lagere vorstgrens 20 tot 30 cm. sneeuw (van oost naar west).

Duitsland

De komende dagen gaan zonniger verlopen! De wind waait uit het noorden en later uiteenlopende richtingen en ze blijft zwak tot matig. Het blijft overal vriezen met matige tot strenge vorst in de nachten, zodra het opklaart. Woensdag en donderdag is er wat föhn mogelijk. Op donderdag is er kans op wat sneeuw in het meest oostelijke gebied, bij een hoge vorstgrens van 1700 meter. De vorstgrens ligt sowieso hoger op woensdag donderdag en deels vrijdag, door de föhnwerking. Schommelingen tussen 1500 en 1900 meter zijn te verwachten. Vrijdagavond dringen kouder lucht binnen en op zaterdag zal de sneeuw steeds lager komen: aan het eind van zaterdag ligt de vorstgrens op 300 meter. In Winterberg vriest het ook matig tot streng. Donderdag kan er dus ca. 3 cm sneeuw vallen. Op woensdag en donderdag wordt het in de middag rond nul graden. Na donderdag zakt de temperatuur weer en er valt bovendien 5 to 10 cm sneeuw nog voor het weekeinde.

Noorwegen

Tot en met dinsdag is het bewolkt en vriest het matig, maar meestal streng. Woensdag tot en met vrijdag is de bewolking zodanig dik geworden dat er gestaag wat sneeuw uitvalt. De hoeveelheden zijn niet groot: ca. 3 cm per dag. Toch is dat over de gehele periode gezien een totaal van ca. 10 cm. In het weekeinde zal het kouder en dus ook weer droger worden.