31 december 2017 door Jasper in 'Skitechniek''

Skiën ziet er niet moeilijk uit en uiteindelijk valt het ook allemaal best wel mee. Net als bij iedere andere sport moeten we wel de tijd willen nemen om het te leren. Gelukkig kiezen de meeste beginnende wintersporters ervoor om skilessen te volgen. Sommigen beginnen al in Nederland en anderen wachten tot ze op hun wintersportbestemming zijn. Maar wat leer je nou eigenlijk tijdens zo’n eerste skiles in de bergen?

Beginnen bij het begin

Ik hoef jullie niet uit te leggen dat je lang geleden eerst hebt leren kruipen voor je kon leren lopen. Met skiën werkt het net zo. Je hoeft dan wel niet eerst door de sneeuw te kruipen, maar we zullen eerst de beginselen onder de knie moeten krijgen voor we sierlijk, met de benen naast elkaar, de piste af kunnen komen.

Neem altijd les van een skileraar

Hoe goed je vrienden of familieleden ook kunnen skiën, een goede skileraar heeft iets wat de meeste vrienden of familieleden niet hebben, namelijk een opleiding. Natuurlijk gaat er niks boven vakantie houden en tijd doorbrengen samen met je dierbaren, maar je doet er verstandig aan om vooral in het begin van je ski-carrière lessen te nemen bij een lokale skischool. Tijdens die lessen ontwikkel je een goede basis die begint tijdens je eerste skiles.

Kennismaken met de uitrusting

Om te beginnen wordt er uitgelegd welke materialen je allemaal mee hebt genomen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je een thermobroek bij voorkeur niet in je skischoenen draagt en dat het klittenband van je skischoenen net zo’n belangrijke functie heeft als de schnallen? Hierna is het tijd om de eerste meters te gaan glijden. Dat doe je nog gewoon op een vlakke ondergrond. De nadruk ligt op de kennismaking met het materiaal en het ontwikkelen van het eerste glijgevoel.

De berg oplopen op je ski

Met je ski's een stukje de helling opklimmen is onderdeel van de eerste skiles

De berg oplopen?

Na enkele evenwichtsoefeningen en spelletjes is het tijd om een stukje berg af te gaan glijden, maar daarvoor zal je eerst omhoog moeten. Omdat je nog niet kunt remmen ga je met een paar stappen een klein stukje omhoog. Het omhoog stappen is waarschijnlijk het meest uitputtende en vervelendste onderdeel van je eerste skiles, maar het is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat je het nodig hebt voor de eerste meters glijden, maar vooral omdat je het uiteindelijk tijdens de wintersport tientallen keren per dag nodig zult hebben.

Stabiele houding

Nu je omhoog bent gekomen is het tijd om naar beneden te glijden. Dat doe je met je ski’s naast elkaar in een rechte lijn naar beneden. Door verschillende oefenvormen toe te passen wil je een stabiele houding ontwikkelen tijdens het glijden. Hierna is het tijd voor het glijden en remmen in ploeg. Je gaat steeds een beetje hoger en komt iedere keer stabieler op je ski’s te staan.

Met de lift

Na een ochtendje de berg op stappen krijg je dan eindelijk te horen dat je met de lift omhoog mag. Je kunt nu langer glijden, omdat je zelf je eigen snelheid kunt bepalen. Indien het nodig is kom je makkelijk tot stilstand. Deze basisbeginselen heb je goed onder de knie waardoor alle stappen die hier na volgen je niet zo veel moeite zullen kosten.

Oefenhelling Gerlos

De oefenhelling in Gerlos

Hoe lang duurt dit?

Heb je privéles geboekt dan zal je op dit moment zo’n anderhalf tot twee uurtjes verder zijn. Heb je gekozen voor groepsles dan kun je er rekening mee houden dat je op dit punt zo’n drie tot vier uur les hebt gehad. De volgende stap is het maken van je eerste bochten!

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen