Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Diepvrieskou onderweg?

1195 - Alpenweer: Diepvrieskou onderweg? (1)

De titel doet geloven dat we midden in de winter zitten. Dit is natuurlijk niet zo en dat gaan we het komende weekend en de eerste dagen van de volgende week ook wel merken. De temperaturen gaan namelijk fors omhoog en zeker in de Franse skigebieden doet de zon ook goed zijn werk. Vanaf de tweede helft van de volgende week komt er dan toch weer diepvrieskou richting de Alpen. De winter is nog niet voorbij…..

Veel sneeuw

Vanaf het begin van de week viel er vooral weer veel sneeuw langs de noordkant van de Alpen. De Franse Alpen (noordelijke helft) scoorde tussen de 20-50 cm. In Zwitserland viel er op sommige plekken ruim boven de halve meter. In Oostenrijk viel er, zeker verder naar het oosten toe, tot een meter verse sneeuw in de bekende staugebieden.

De komende dagen blijft het vooral in Oostenrijk nog sneeuwen. Vanmiddag en vooral vrijdag sneeuwt het soms intensief. Aanvankelijk valt de sneeuw nog tot in de dalen, maar de sneeuwgrens zal vrijdag al oplopen richting de 1400 meter. Daaronder valt dus regen. In de overige Alpenlanden blijft het, met uitzondering van het uiterste oosten van Zwitserland, droog met redelijk wat zon. Dit alles onder invloed van een hogedrukgebied welke boven Frankrijk komt te liggen. De temperaturen lopen hierdoor in het hele Alpengebied al wat op.

Komend weekend zeer aangenaam

De temperaturen gaan nog iets meer in de lift en de nul gradengrens komt om en nabij de 2000 meter te liggen. Zeker in de Franse Alpen zal de zon volop schijnen. In de andere landen zullen zon en wolken elkaar afwisselen. Hieronder zie je de verwachte temperatuur voor komende zaterdag. De kleur geeft de temperatuur aan op ongeveer 1500 meter hoogte.

Pas zondag in de loop van de middag nemen de neerslagkansen weer wat toe voor de noordkant van Oostenrijk en Frankrijk.

Vooruitzichten voor volgende week

Het hogedrukgebied blijft de eerste dagen nog in de buurt van de Alpen liggen. Hierdoor blijven de temperaturen nog aan de zachte kant en is het in veel gebieden aan de zonnige kant. Neerslag van betekenis verwacht ik niet, alleen de noordkant van Oostenrijk lijkt af en toe nog wel kans te maken op een sneeuwbui. Het hogedruk-gebied trekt steeds meer in noordelijke richting en komt ongeveer vanaf woensdag ter hoogte van de Britse Eilanden te liggen. Dit zet de deuren weer open voor een noordelijke stroming en (diepvries)kou lijkt de Alpenlanden weer in het bezit te nemen. Ook nemen de neerslagkansen dan weer wat toe. Zie ook onderstaande afbeelding en vergelijk de temperaturen eens met die van zaterdag.

Hoewel het bovenstaande al weer een voorspelling is van meer dan een week vooruit, acht ik de kans groot dat dit uitkomt.

Hieronder nog een mooi plaatje, van een gasthof gelegen op 2800 meter hoogte in het Schnalstal (Italië), om mee af te sluiten.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.