Skip to navigation Skip to main content

O jee! Dit is steil...

1171 - O jee! Dit is steil... (1)

Trillende benen en een gapend diep “gat” voor je...Het is je misschien wel eens overkomen, ineens sta je bovenaan een piste die er toch echt iets te steil uitziet. Maar er is geen andere mogelijkheid, je moet via deze piste naar beneden. Hoe kom je hier vanaf zonder jezelf of anderen schade toe te brengen? Hier enkele tips:

Daar sta je dan

Blijf niet te lang naar beneden kijken, hierdoor lijkt de piste alleen maar steiler te worden. Probeer je, voor zover mogelijk, een beetje te ontspannen. Indien je op pad bent met ervaren boarders of skiërs, vraag hen of zij in een heel rustig tempo voor je kunnen gaan skiën of boarden. Het is vaak een stuk makkelijk achter iemand aan te gaan, zodat je niet zelf hoeft te beslissen waar je je bochten draait. Moet je toch je eigen “weg” kiezen, maak dan lange bochten, gebruik de hele piste.

Gebruik de hele piste

Steek de gehele piste steeds schuin over en maak een bocht vlak voor de zijkant van de piste. Hierdoor daal je toch snel heel wat meters af. Blijf hierbij wel langzaam “glijden”. Vanuit stilstand een bocht draaien is namelijk erg lastig. Blijf je goed concentreren en probeer een bocht te draaien zoals je het ook op een iets minder steile piste zou doen.

Stuur de berg op

Om je snelheid onder controle te houden probeer je na de bocht de berg op de sturen. Buig goed door je enkels, knieën en heupen (blijf “centraal“ boven je voeten, hang of “zit” dus niet naar achteren) , druk je ski’s op hun kant, duw je hielen naar beneden en stuur de punten van je ski’s de berg op.

Druk op je dalski

Om goed controle te houden over je ski’s is het belangrijk om druk te houden op je dalski, dit kan je doen door naar het dal te “leunen” met je bovenlichaam. Veel mensen “hangen” door de angst te veel richting de berg, dit zorgt voor onvoldoende druk op de dalski en hierdoor val je sneller.

Pflug of rutchen

Je kan altijd terugvallen op de pflug (punten naar binnen). Op elke piste kan je bochten maken in pflug. Lukt dit niet dan kan je er altijd voor kiezen om zijwaarts naar beneden te rutschen, zonder een bocht te maken. Zet je ski’s voorzichtig een beetje vlakker en daal langzaam af. Je mindert vaart door je ski’s weer op de zijkant te zetten. Voor snowboarders is rutschen met je rug naar de berg de oplossing om een steile piste af te komen.

Lopen?

Op de gemiddelde rode piste kan je er ook voor kiezen je board of ski’s onder je arm te nemen en naar beneden te lopen. Let er wel op dat je altijd aan de zijkant van de piste loopt. Op een zwarte piste is het meestal niet zo makkelijk te voet af te dalen, de kans dat je uitglijd en valt is groot. Rutschen is dan een stuk veiliger. Maar de conclusie van dit verhaal is eigenlijk: houd pisteborden en kaarten goed in de gaten en probeer te voorkomen dat je ineens onvrijwillig wordt verrast door een te steile piste.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.