Skip to navigation Skip to main content

Trysil, een wintersportbestemming voor op je bucketlist

Trysil

Afgelopen maart reisden collega Yvonne en ik naar het grootste skigebied van Noorwegen: Trysil. Noorwegen stond al jaren bovenaan mijn bucketlist. Ik was vooral nieuwsgierig naar het heuvelachtige landschap en de ruige natuur, welke in mijn fantasie sprookjesachtig zijn. Dit magische gevoel ervoeren we ook bij aankomst en de weken na de reis bleef het nog lang hangen. Trysil bleek een fantastische wintersportbestemming te zijn, waar ja naast skiën nog tal van andere activiteiten kunt ondernemen. In dit weblog vertel ik je meer over Trysil en de bijzondere wintersport die je hier kunt beleven.

Het grootste skigebied van Noorwegen

Trysil ligt in het oosten van Noorwegen, vlakbij de Zweedse grens. Bij helder weer kun je het dichtsbijzijnde Zweedse skigebied zien liggen, vanaf het hoogste punt in Trysil. Trysil is met ruim 70 kilometer aan pistes het grootste skigebied van Noorwegen. Het hoogste punt ligt op slechts 1132 meter. Als je altijd in de Alpen hebt geskied dan klinkt dat behoorlijk laag. Het landschap is heuvelachtig en toch merk je daar tijdens het skiën helemaal niets van. Er zijn zelfs tochten waarbij je ruim 5 km onafgebroken naar beneden kunt skiën! Verspreid door het skigebied vind je groene, blauwe, rode en zwarte pistes. Trysil is sneeuwzeker en heeft een skiseizoen van december tot mei. Het is een echte familiebestemming en dat is goed te zien aan de vele faciliteiten voor kinderen. Je vindt hier onder andere leuke kinderlanden, spannende kinderpistes, speeltoestellen en speciale kindertoiletten.

Trysil

Gemakkelijk bereikbaar

Noorwegen als wintersportbestemming klinkt ver weg, maar toch is het in slechts een paar uur te bereiken. Met KLM vlieg je in ongeveer twee uur naar Oslo en vanaf daar is het een kleine drie uur rijden naar Trysil. Je kunt een auto huren, maar met de bus is net zo makkelijk en super comfortabel. Een andere mogelijkheid is het boeken van één van de aantrekkelijk geprijsde pakketten, waarbij je vlucht, hotel, transfer en skipas combineert.

Bekijk hier een overzicht van de accommodaties >

Bucketlist item #1: het Noorderlicht spotten

Als je op wintersport gaat naar Trysil, dan heb je kans om het Noorderlicht te spotten. Er zijn speciale apps die je per uur laten zien of het licht aanwezig is en hoe groot de kans is om het te zien. Nog leuker is om samen met sterrenman Tim van Star Hunting Trysil op stap te gaan. Hij neemt je mee naar een donkere plek en vertelt je vervolgens vol enthousiasme alles over de sterren die te zien zijn en het Noorderlicht. Hij heeft speciale verrekijkers en maakt na afloop ook nog foto’s met jou en het Noorderlicht. Een bijzondere ervaring!

Het Noorderlicht

Afterski in de wellness of op de piste

De hotels, appartementen en vakantiehuizen rondom het skigebied bieden vaak wellness faciliteiten. Perfect als ‘afterski’ na een actieve dag op de pistes. Kom tot rust in de sauna, laat je lekker masseren of neem een duik in de verwarmde buitenzwembaden met uitzicht op de pistes. Nog niet toe aan de wellness? Langs de piste vind je op een aantal plekken gezellige berghutten, waar je wat kunt drinken en misschien zelfs een dansje kunt wagen!

Bucketlist item #2: een hondensledetocht tussen de kerstbomen

Een wintersport naar Trysil is meer dan alleen skiën. Het is een winterse vakantie waar je tal van bijzondere activiteiten kunt ondernemen. Eén daarvan kan zo regelrecht op je bucketlist: een ritje met een hondenslee door het kerstbomenlandschap van Noorwegen. Dat kan bij Mountain King’s Dogsled, net buiten Trysil. Je kunt hier verschillende tours maken, wisselend van twee uur tot een hele dag. Er zit iemand in de slee en er staat iemand achter de slee om te sturen. Uiteraard kan er onderweg gewisseld worden. De slee wordt getrokken door dolenthousiaste husky’s en dat is een bijzondere ervaring!

hondensledetocht

Geniet van de Noorse keuken

Op de piste en in de restaurants in het dorp kun je heerlijk eten. Rendier en eland staan standaard op het menu en komen voorbij in allerlei variaties. Van hamburgers tot biefstuk, carpaccio en pizza. Heerlijk! In het dorp vind je een leuk restaurantje, genaamd Bar Trysil Fladhagen. Hier kun je naast hert en eland ook gerechten met vis proberen. De vis wordt gevangen in de lokale rivier en smaakt heerlijk met een lokaal gebrouwen biertje!

Vanuit je accommodatie direct de piste op

Trysil is een skiregio met meerdere deelskigebieden: Trysil Turistsenter, Skihytta, Høgegga en Trysil Høyfjellssenter. Je vind hier een aantal leuke hotels en allerlei vakantieparken met leuke appartementen en vakantiehuizen. Eén voordeel is, dat je bij de meeste accommodaties kunt skiën tot aan de voordeur en dat de skilift dichtbij is. Het gelijknamige dorp Trysil ligt lager dan het skigebied, aan de andere kant van de rivier en beschikt over een aantal winkeltjes, restaurant en koffiebarretjes.

Hotel aan de piste

Klik hier voor meer informatie over Trysil >

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.