Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zonnig en daarna terugkeer van (zuidelijke) winter

1058 - Alpenweer: Zonnig en daarna terugkeer van (zuidelijke) winter (1)

Vandaag en morgen wordt het echt genieten in de Alpenlanden. Prachtig wintersport weer met veel zon, mooi besneeuwde bergen en een lekkere temperatuur van rond het vriespunt tussen de 1200 en 1600 meter. Na de sneeuwval van afgelopen weekend lijkt de rust dus weer teruggekeerd. Maar is dit wel zo?

Vanaf komend weekend weer sneeuw

Was het niet de zuidkant die al zo vroeg in het seizoen een mooie sneeuwlaag kreeg? Inderdaad, en deze sneeuw vormde vanaf 1800 meter al een mooie basislaag voor de hier gelegen skigebieden. Hierna liet de winter zich gelukkig ook even zien in de noordelijke Alpen en zorgde ook hier voor prachtige plaatjes en opgeluchte Nederlandse wintersporters. Vanaf zaterdag keert de winter echter weer terug naar de zuidkant. Vanaf zaterdag zal het over de gehele zuidkant licht gaan sneeuwen. Aan de noordkant zal dan waarschijnlijk een Föhn optreden waardoor de nul gradengrens voor even naar de 2000 meter zal schieten. Zondag dan vooral aan de zuidwest kant van de Alpen stevige sneeuwval getuige het onderstaande kaartje.

Vooral de zuid Franse Alpen (Alpes Maritimes, Haute Provence en de Hautes Alpes) en het uiterste zuidwesten van het Zwitserse Piemonte lijken de beste sneeuwkansen te hebben met mogelijk meer dan een halve meter sneeuw. Ook de Dolomieten en Karinthië krijgen er een mooie vers laagje bij. Sneeuwgrens zal variëren tussen de 1000 en 1400 meter.

Föhn

Velen van ons schrikken wanneer het woord föhn valt. Maar wat is een föhn nu eigenlijk?Ik zal het proberen uit te leggen. Een Föhn staat voor een warme valwind die vaak aan de noordzijde van de Alpen optreedt. De Föhn (aan de noordzijde) ontstaat wanneer vochtige lucht stijgt tegen de zuidzijde van de Alpen. Stijgende lucht wordt steeds kouder en zal op een gegeven moment zijn vocht, in de vorm van regen of sneeuw, verliezen. Aan de andere kant van de hoofdkam (noordzijde) valt de lucht dan als een valwind naar beneden. Dalende lucht wordt steeds warmer. Omdat deze dalende lucht nagenoeg geen vocht meer bevat zal de opwarming sneller plaatsvinden dan de afkoeling aan de zuidzijde. De temperaturen aan de noordzijde kunnen hierdoor 5 tot 15 graden warmer zijn dan de temperatuur, op gelijke hoogte, aan de zuidzijde. Zie afbeelding.

Een Föhn is echter niet gelijk reden tot paniek. Natuurlijk heeft de sneeuwlaag onder de Föhn te lijden en het vergroot het lawinegevaar op de niet geprepareerde hellingen. Echter wanneer de Föhn niet langer dan 1 a 2 dagen aanhoudt zal de schade beperkt blijven.

Na het weekend

De winter geeft zich volgende week niet gemakkelijk gewonnen. Kans op lichte sneeuw en een nul gradengrens tussen de 1000 en 1500 meter. Daarna, maar dat is nog ver weg, mogelijk stijgende temperaturen.