Skip to navigation Skip to main content

6 tips om je voeten warm te houden tijdens het skiën

51768 - 6 tips om je voeten warm te houden tijdens het skiën (3)

Herken je dit: het is een heerlijke maar koude dag om te skiën. Je kleedt je aan met verschillende laagjes en bent er zeker van dat je het niet koud gaat krijgen die dag. Maar dan… Een uur later op de piste ben je noodgedwongen wat te gaan drinken omdat je voeten ijs- en ijskoud zijn. Dit blog geeft je zes tips om je voeten warm te houden tijdens het skiën.

Koude voeten tijdens wintersport

Iedereen heeft er ooit al wel eens mee te maken gekregen, ijskoude voeten tijdens het skiën. Je kunt je nog zo warm aankleden, als je eenmaal koude voeten hebt, worden ze niet meer warm. Het is koud, onprettig en soms zelfs ontzettend pijnlijk. Maar hoe zorg je nu dat ze weer warm worden of dat je ze in eerste instantie niet krijgt?


#1. Juiste skischoenen

Één van de hoofdoorzaken van koude voeten tijdens het skiën is het dragen van niet goed passende skischoenen. Een te strakke skischoen kan er namelijk voor zorgen dat je bloedsomloop wordt verstoord, waardoor je koude voeten krijgt. Een skischoen moet perfect aansluiten aan je voet zonder dat deze te strak of te los zit. De boodschap is dus: koop de juiste skischoenen! Voel je na een paar dagen skiën dat je skischoen te strak zit? Dan kun je ze altijd laten uitdeuken zodat ze weer prettig om je voet zitten.

51768 -  (9)

#2. Warmtebalsem

Een warmtebalsem op je voeten smeren voor je je skisokken aantrekt kan ook wonderen doen. Deze balsem bevordert de bloeddoorstroming in je voeten, wat er automatisch weer voor zorgt dat je voeten warm blijven. Je kunt een warmtebalsem simpelweg bij de drogisterij kopen. De warmtebalsem van ‘Gehwol’ en de ‘Weleda Rozemarijn Zalf’ zijn echte aanraders.

#3. Elektrische verwarmde zolen

Heb je altijd en overal koude voeten, dan zijn elektrisch verwarmde zooltjes misschien een optie voor je. Deze zooltjes worden in je skischoen gelegd in plaats van je originele zooltjes. Bij voorkeur koop je zooltjes die werken met een batterij met verschillende standen. Zo kun je zelf instellen welke warmte je het fijnste vindt. Of heb je liever verwarmde sokken inclusief afstandsbediening? Hierbij bevindt het warmte element zich bij de tenen. Het verwarmingselement wordt gevoed door een accu die tot 8 uur mee kan. Zeg nu zelf, dit klinkt allemaal toch erg comfortabel!

#4. Juiste skisokken

Voor je elektrisch verwarmde skisokken koopt, kijk dan eerst eens of je de juiste skisokken draagt. Een goede skisok heeft niet per definitie te maken met de dikte van de skisok. Goede skisokken zijn sokken die de circulatie van je bloed ondersteunen, wat zorgt voor een optimale bloeddoorstroming in je voeten. Dit leidt automatisch tot minder snel vermoeide en koude voeten. Vergeet ook zeker niet elke dag nieuwe sokken te dragen. Zeker als je een hele dag hebt gezweet. Als je sokken namelijk niet meteen uitwast na ze te dragen, dan zullen ze een kleiner vermogen hebben om al het zweet af te drijven.

51768 -  (10)

#5. Voorkom zweetvoeten

Wil je je skisokken toch meerdere dagen achter elkaar aan? Koop dan een anti-zweetvoeten balsem of spray en breng deze aan voor je je skisokken aantrekt. Dit zal er ook voor zorgen dat je voeten minder snel afkoelen aangezien ze nu niet vochtig worden.

#6. Drink een opwarmertje

Wat je ook zeker niet mag vergeten tijdens het skiën, is tijdig een berghut op de piste binnen te gaan om lekker op te warmen. Die Jägertee of warme choco met rum zal misschien niet het hele probleem oplossen, maar je geniet wel van een lekker opkikkertje!

51768 -  (11)
Winter Female Author 2

Over Luna

Luna is niet alleen gek van skiën, maar ook van après-skiën. De hele zomer telt ze de dagen af tot het moment dat ze weer op de ski's mag staan. Skilerares worden staat hoog op haar bucket list.