Skip to navigation Skip to main content

Ski rugzak: modellen, koopadvies & tips

7688 - Ski rugzak: modellen, koopadvies & tips (1)

Een ski rugzak dragen tijdens de wintersport kan erg handig zijn. Als je gaat freeriden is het een absolute must, maar ook wanneer je alleen op de piste blijft heeft een ski rugzak zo z’n voordelen. Je kunt extra kleding meenemen om in te spelen op een eventuele weersverandering, water om niet uitgedroogd te raken en eten zodat je gewoon op of bij de piste kunt lunchen. Voor ieder type wintersporter is er een geschikte ski rugzak op de markt. Als je een wintersport rugzak gaat kopen moet je van te voren goed weten voor welk doel je deze precies wilt gebruiken.

Eenvoudige ski rugzak

Wanneer je niet al te hoge eisen aan je ski rugzak stelt, en deze alleen gebruikt voor wat kleding, drinken en broodjes, is een niet al te groot model zonder al te veel features prima. Een goede pisterugzak is vooral simpel in gebruik en je wilt er geen last van hebben tijdens het skiën. Kies je voor een model met een grotere inhoud, dan kan een heup- en borstband fijn zijn. Op deze manier wordt het gewicht beter verdeeld en blijft de tas goed op z’n plek zitten. Ski je liever niet met een rugzak op je rug, dan kun je de tas vaak ook achterlaten bij de picknickruimte in het centrale pisterestaurant.

7688 -  (2)

Wat neem je mee in je ski rugzak?

Eten, water en kleding zijn de belangrijkste dingen die meegenomen worden in de ski rugzak. Zo kun je in de lift altijd even wat drinken, hoef je niet in de rij bij het bergrestaurant en ben je voorbereid op een weersverandering. Ook kan het handig zijn om andere lenzen voor je skibril mee te nemen of een extra paar ski handschoenen. Mocht je onverhoopt gereedschap nodig hebben dan is het maar al te fijn dat je een multitool in je wintersport rugzak hebt zitten. Een EHBO-setje kan van pas komen bij een (onschuldig) ski ongeluk. En vergeet niet een muts mee te nemen in je ski rugzak voor tijdens de après-ski! Hoe pak je een ski rugzak in >

Backcountry rugzak

Wie veel off-piste gaat skiën kan niet zonder een goede ski rugzak. Sterker nog, deze kan levens redden! Backcountry rugzakken hebben extra banden en gespen waar je bijvoorbeeld je schep of lawinesonde aan kunt hangen. En als je stukken moet hiken dan is het essentieel dat je ook je board of ski’s aan de tas kunt bevestigen. Zo heb je altijd je handen vrij en kun je je focussen op het klimmen naar de bergtop.

Lawinerugzak

De laatste jaren zie je ook steeds meer wintersporters met de lawinerugzak skiën. Off-piste skiën wordt steeds populairder, maar de gevaren van een lawine liggen altijd op de loer. Met een lawinerugzak wordt de kans dat je een lawine overleeft vele malen groter. Op het moment dat je in een lawine verzeild raakt, trek je aan een hendel in de schouderband waarna er een airbag wordt opgeblazen die je aan de oppervlakte houdt. Steeds vaker wordt er gesproken over de lawine 4-eenheid: pieper, schep, sonde én de lawinerugzak.

7688 -  (3)

Tips voor het skiën met een rugzak

  • Zorg dat er geen overtollige bandjes aan de tas hangen
  • Houd in de stoeltjeslift je ski rugzak op schoot
  • Check bij het verlaten van de skilift of de rugtas niet vast zit
  • Vermijd overtollig gewicht
  • Zorg voor een goede gewichtsverdeling en afstelling van de tas

Merken ski rugzakken

Een standaard rugzak voldoet prima voor de gemiddelde skiër. Ski je echter net wat sportiever of wil je wat meer comfort dan kun je beter voor een echte ski rugzak kiezen. Deze zijn gemaakt voor de wintersport en beschikken over functies die vaak erg handig zijn. Dakine beschikt over een groot aanbod met ski rugzakken in iedere prijsklasse. Ortovox is hét merk voor freeriders en behoort tot de pioniers bij veiligheidsrugzakken. Ook onder meer Mammut, Deuter en Evoc bieden speciale ski rugzakken aan.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.