Skip to navigation Skip to main content

De witte wereld door een gele bril

Ken je dat probleem; Je skiet boven de boomgrens en het sneeuwt zo hard dat het zicht zich beperkt tot enkele meters. Je denkt dat je stil staat, maar je blijkt toch nog te glijden en een val komt harder aan als dat je had verwacht. Skiën is een buitensport en dit soort taferelen hoort er dus bij, maar als het dagenlang aanhoudt wordt het toch vervelend. Om het “white out” probleem te voorkomen zijn er 2 oplossingen, nou ja eigenlijk 3 als je de optie binnenblijven ook meetelt. Hieronder volgt de eerste oplossing, namelijk de juiste brilkeuze:

Donker weer = lichte lens

Veel mensen hebben een hekel aan een sneeuwbril en dragen het liefst altijd een gewone zonnebril of zelfs geen bril. Helaas zijn dit ook vaak de mensen die het hardst schelden als ze niks meer zien in een sneeuwstorm. De oplossing voor dit probleem is het dragen van een sneeuwbril (het woord zegt het al) en dan bij voorkeur een sneeuwbril/goggle met een lichte lens. Als richtlijn kun je aanhouden; hoe donkerder het weer, hoe lichter je lens.

Een bruine lens

Bij zonnig weer voldoet een zonnebril met donkere lens prima. Dit kan zijn een zwarte, bruine, gouden of spiegelende kleur. Het gaat erom dat het scherpe zonlicht weerkaatst wordt en dat doen deze lenzen als de beste. Sta je op het punt een nieuwe zonnebril te kopen dan is een bruine lens een aanrader voor de (winter)sport. Een bruine lens zorgt voor weerkaatsing van het zonlicht en geeft daarnaast ook het nodige contrast waardoor je bulten en kuilen beter kunt onderscheiden. Dit is vooral handig als het wisselend bewolkt is, of aan het eind van de dag wanneer de zon al achter de berg is tijdens de dalafdaling en je vele mensen met hun bril op hun voorhoofd naar beneden ziet komen.

Welke goggle kleur?

Als je (uit imago of functionele redenen) altijd een goggle draagt, dan is het handig om er een te hebben waarvan je de lens kunt wisselen of je dient te beschikken over meerdere sneeuwbrillen met verschillende lenskleuren. Een echte all weather lens bestaat namelijk niet en is dus altijd een compromis. Draag je zoals vele wintersporters bij mooi weer een zonnebril en een goggle bij minder weer, kies dan voor een oranje lens in je goggle. Deze weerkaatst doorgaans nog wel wat zonlicht en geeft ook aardig wat contrast bij matig zicht. Ook andere kleuren voldoen, zoals groen, roze en blauw, maar persoonlijk neig ik naar oranje. Ja, je mag het chauvinisme noemen...

De white out optie

Wil je op sneeuwerige dagen lol hebben van de dan vaak rustige pistes en de verse sneeuw die zich zelfs op de piste lekker begint op te hopen, dan kies je voor een gele lens. Een gele lens is dé ideale bad weather lens en zorgt voor het laatste beetje contrast dat er nog uit te filteren valt. Heel flauw onderscheid je nog schaduwen die zorgen voor de benodigde diepte, die je niet meer waarneemt met andere brillen en zeker niet zonder bril! Bedenk wel dat zodra de zon doorbreekt, je je lens of bril moet wisselen, aangezien een gele lens alles nog lichter maakt en dus eigenlijk het zonlicht verstrekt. Ga dus nooit op pad met alleen een gele bril/lens en neem altijd een donkere lens of bril mee.

Vind het zelf uit!

Als je nu voordat de winter start op zoek gaat naar een nieuwe zonnebril of goggle, aarzel dan niet om te vragen om even buiten door de bril te mogen kijken. Daarnaast is het een goed idee om te kijken wat voor kleuren je reisgenoten dragen en te vragen om even van bril te ruilen. Je zult merken dat het enorm veel verschil maakt. De juiste lenskeuze kan het verschil maken tussen een (of meerdere) dag(en) chagerijnig ploeteren of genieten van verse sneeuw en rustige pistes!

In een volgend blog vind je oplossing 2: “Door de bomen het bos weer zien”

Arno runt samen met Jessica Alp Adventures: dé Nederlandse specialist van het Grand Massif, Frankrijk. Je kunt bij hen terecht voor verrassende trips en grensverleggende events, tijdens de zomer en de winter.

Winter Male Author 1

Over Arno

Wintersport is de grote hobby van Arno. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.