Skip to navigation Skip to main content

Met het vliegtuig op wintersport: waar moet je op letten?

53963 - Met het vliegtuig op wintersport: waar moet je op letten? (3)

Je hebt ervoor gekozen met het vliegtuig op wintersport te gaan. Aan de ene kant is dat een snelle en fijne manier van reizen, maar aan de andere kant is het een manier van reizen die nog wel wat met zich meebrengt. Je voorbereiding moet op orde zijn en dan is het fijn om te weten waar je op moet letten. Daarom een korte samenvatting van onze tips voor een skivakantie met het vliegtuig.

De afgelopen jaren hebben wij als team veel gereisd naar de sneeuw. Dat doen we vanwege onze hoeveelheid spullen en de milieuvriendelijkheid het liefst met de auto of met de trein, maar we ontkomen er niet aan om ook af en toe het vliegtuig te pakken. Zo vlogen we in het verleden naar alle Alpenlanden, naar Scandinavië en naar Noord-Amerika. Door deze vliegervaring hebben we wat tips voor je verzameld.

Voorbereiding en boeken van je vlucht

Goede voorbereiding is het halve werkt wordt gezegd en dat is ook het geval als je met het vliegtuig op wintersport gaat. Je kan geld besparen, tijd besparen en het jezelf een stuk gemakkelijker en leuker maken. Hoe je voor een goede ervaring zorgt?

  • Kies een skigebied dicht bij het vliegveld. Dit zorgt voor een kortere reis en dat scheelt niet alleen in tijd, maar ook in geld voor de taxi, shuttle of openbaar vervoer.
  • Kies een skigebied dat gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar is. Dan kun je direct vanaf het vliegveld in de bus of trein stappen. Dat scheelt aanzienlijk in prijs als je dat vergelijkt met een shuttle of taxi.
  • Boek je vlucht gunstig. Dat kan door op tijd te boeken en je dagen zo uit te kiezen dat je de goedkoopste prijs kan scoren. Dat betekent vaak dat je vroeg moet boeken en dan op doordeweekse dagen moet vliegen.
  • Selecteer je stoel: bij het raam heb je vaak prachtig uitzicht op de bergen
  • Kijk wat je mee mag nemen - check of je ski-uitrusting gratis mee mag of niet. Dat scheelt nogal per maatschappij. Je mag vaak een handbagagestuk en een accessoire mee. Skischoenen kunnen als accessoire gelden.
  • Boek je shuttle naar het vliegveld vooraf. Dan heb je zeker weten een taxi en vaak ook nog voor een betere prijs.
  • Bedenk hoe ja naar het vliegveld komt: wie kan je afzetten? Ga je met je eigen auto? Als je met het OV gaat, check even of je trein/bus nog rijdt
  • Zorg dat je dikke jas en grote schoenen aandoet in het vliegtuig - dan kun je meer mee in je koffer en word je bij het uitstappen niet verrast door de kou in de wintersportlanden.
53963 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/28d6c36f5d325764c46cbb929620689eea529daeacc72eb8.jpeg (4)
Direct als je uit het vliegtuig stapt heb je vaak al een bijzonder bergpanorama.

Tips voor tijdens het vliegen

  • Houd je belangrijke spullen bij de hand. Doe ze het liefst niet in het bagagevak boven je, dat vermindert de kans op diefstal.
  • Check voordat je gaat zitten nog even of je wel echt op de juiste stoel gaat zitten. Dat voorkomt discussies en verhuizen.
  • Check altijd de veiligheidsaanwijzingen van het cabinepersoneel, ook als je die al duizend keer hebt gehoord.
  • Sta pas op als de deuren open zijn, zo voorkom je dat je minutenlang in een gebogen houding staat. En het gaat echt niet sneller als iedereen eerder gaat staan.
  • Trek je jas vast aan voor uitstappen. Vaak is het ver onder nul zodra je het vliegtuig uitstapt.

Tip: check de prijzen van je vlucht bij Transavia

Aankomst op het vliegveld

  • Het kan zijn dat je bijzondere bagage zoals ski's bij een andere band moet afhalen. Check dat zodat je niet bij de verkeerde band staat te wachten
  • Houd rekening met je vervoer. Laat de shuttleservice weten dat je geland bent. We hebben vaker moeten wachten, omdat de chauffeur buiten stond of op een andere plek stond te wachten.
53963 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/28d6c36f5d325764c46cbb929620689eea529daeacc72eb8.jpeg (5)
Vergeet niet waar je jouw auto hebt geparkeerd.

Op wintersport met het vliegtuig: de laatste check

En, ben je er helemaal klaar voor? Vergeet dan niet de laatste check. In ons geval is dat altijd: portemonnee, paspoort, telefoon. Met die 'heilige' drie-eenheid kom je er wel. Als je een reisdocument bent vergeten, kunnen wij die altijd via de telefoon terugvinden. Zijn we iets anders vergeten, dan hebben we altijd nog de portemonnee om daar iets aan te doen. En ja, zo'n paspoort is natuurlijk ook wel handig als je wilt vliegen.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.