Skip to navigation Skip to main content

Recept: zo maak je zelf hazelnoot Schnaps (Haselnuss-Schnaps)

Zelfgemaakte Hazelnoot Schnaps

Wintersport in Oostenrijk is niet compleet zonder een glaasje Schnaps. Of je er nu fan van bent of niet. Komt de eigenaar van het hotel of restaurant aan met de fles, dan kun je dat bijna niet weigeren. Veel wintersporters slaan tijdens de skivakantie liters in om na afloop mee naar huis te nemen, maar zelf Schnaps maken behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. In dit blog deel ik een eenvoudig recept voor hazelnoot Schnaps met je, oftewel Haselnuss-Schnaps.

Schnaps: belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur

Schnaps is een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. Het drankje is er in allerlei smaken en wordt al eeuwen gebrouwen, ver voordat jij en ik stonden te hossen in de après-ski. De geschiedenis van Schnaps gaat terug naar de 15e/16e eeuw. Destijds werd het vooral door boeren gebrouwen, omdat wijn en bier behoorlijk duur waren. Bovendien hadden boeren de grondstoffen toch al in huis en is het productieproces ook een stuk sneller. Alles wat suiker bevatte werd gebruikt om het drankje mee te maken, zelfs aardappelen en knollen. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond 40%, al zijn er een aantal uitzonderingen die meer of minder alcohol bevatten. Artsen schreven Schnaps vroeger voor als medicijn tegen maagklachten en ook is het een eeuwenoud gebruik om Schnaps te nuttigen ter bevordering van de spijsvertering. In diverse Oostenrijkse huishoudens is dit laatste nog steeds het geval.

Proosten met Schnaps

Ingrediënten hazelnoot Schnaps

Na deze kleine geschiedenisles is het tijd om zelf de keuken in te duiken. Uiteraard is er wel een verschil in smaak tussen deze variant van Haselnuss-Schnaps en die uit Oostenrijk, maar de smaak mag er zeker zijn en het is een ontzettend leuk proces om je eigen Schnaps te maken. Voor dit recept voor hazelnoot Schnaps heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram ongebrande hazelnoten
  • 0,7 liter witte wodka
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 vanillestokje
  • Optioneel: een kaneelstokje

Bereidingswijze Haselnuss-Schnaps

Zelf hazelnoot Schnaps maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt er alleen een dosis geduld voor nodig, aangezien de smaken tijd nodig hebben om goed te ontwikkelen.

  1. Rooster de hazelnoten 5 tot 10 minuten in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Als de hazelnoten mooi goudbruin kleuren en de keuken heerlijk ruikt, is het tijd om de pan van het fornuis te halen.
  2. Pak een schone theedoek en giet de hazelnoten hierop. Vouw de theedoek dubbel of maak er een soort zakje van en rol voorzichtig de velletjes van de hazelnoten.
  3. Doe de hazelnoten samen met de suiker, vanillesuiker/vanillestokje, het kaneelstokje en de wodka in een weckpot of fles met grote opening.
  4. Zet de pot of fles nu minimaal drie weken weg op een donkere plek. Bijvoorbeeld in de voorraadkast.
  5. Na drie weken hebben alle smaakmakers hun smaak afgegeven en is het tijd om alles door een zeef te gieten. Giet de Haselnuss-Schnaps over in leuke flesjes en je hebt meteen een origineel cadeau voor de eerst volgende jarige met een passie voor Oostenrijk of wintersport.

Zuhm Wohl!

Hazelnoot Schnaps maken in foto's

Haselnuss-Schnaps zelfgemaakt, Zuhm Wohl!
Hazelnoten roosteren in de pan
Hazelnoten rollen in theedoek
Geroosterde hazelnoten
Hazelnoten in wodka
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.