Skip to navigation Skip to main content
Paganella Piste

Families en rustzoekers voelen zich meteen thuis in de kleine skigebieden in Italië. Hier geen grote druktes en een gigantisch netwerk aan pistes om op te verdwalen, maar een overzichtelijk gebied met een fijne, gemoedelijke sfeer. Ook voor beginners is een kleiner skigebied ideaal. Als je net leert skiën heb je genoeg aan een mooie oefenweide en een handjevol blauwe pistes. Op zoek naar kleine, rustige skigebieden in Italië? In dit blog geef ik je acht tips.

Wintersport in een van de kleine skigebieden in Italië

Klein, maar fijn. Die uitspraak is van toepassing op meerdere kleine skigebieden in Italië. Hier kun je in alle rust je bochtjes draaien en raak je elkaar niet snel kwijt tijdens het skiën. In Italië vind je meer dan genoeg kleine, gemoedelijke skibestemmingen. Ideaal voor een wintersport met kleine kinderen of beginners, maar ook als je graag de rust opzoekt. Klein betekent in de meeste gevallen minder populair en dus minder druk. Lees snel verder voor acht tips.

Skiën in kleine skigebieden in Italië

1. Sulden am Ortler

Rust, fijne pistes en een prachtige natuur. Van dat en nog veel meer kun je genieten tijdens een wintersport in Sulden am Ortler. Dit kleine skigebied in Italië ligt midden in de Ortlergroep, in Nationaal Park Stelvio. De 44 pistekilometers liggen tussen 1906 en 3250 meter hoogte en zijn daardoor zeer sneeuwzeker. Vanuit het bergdorpje Sulden (Solda) kun je met verschillende liften de piste op. Er zijn meerdere leuke berghutten en speciaal voor kids is er kinderland Yeti-Club.

2. Paganella

De volgende in deze lijst met kleine skigebieden in Italië is Paganella. Deze kleine, maar fijne skibestemming telt zo’n 50 km aan pistes en ligt in de prachtige Brenta Dolomieten. Alleen al voor het uitzicht wil je hiernaartoe! Het skigebied ligt tussen de twee dorpen Fai della Paganella en Andalo, maar ook kun je iets verder verblijven in Molveno. Voor beginners en kinderen zijn er mooie oefenhellingen en leuke kinderlanden, terwijl gevorderden zich aan de sportieve rode hellingen kunnen wagen. Vanwege de vele lange afdalingen lijkt Paganella veel groter.

Paganella is een van de kleine skigebieden in Italië

3. Aprica

Een van de minst bekende namen in dit overzicht met kleine skigebieden in Italië is Aprica & Corteno. Vanuit het plaatsje Aprica heb je toegang tot zo’n 50 km aan pistes die tot 2270 meter hoogte reiken. Het skigebied heeft een redelijk geïsoleerde ligging en is niet bekend bij de grote massa. Dat betekent dat het hier nooit echt druk is, zelfs niet in het hoogseizoen. Ander groot voordeel van deze skibestemming is het prijsniveau. Prijzen voor accommodaties, maaltijden en skipassen zijn hier nog aantrekkelijk.

4. Gitschberg - Jochtal

Op zoek naar een klein skigebied in Italië voor een wintersport met kinderen? Gitschberg - Jochtal is een van de meest kindvriendelijke skigebieden van het land, maar nog niet bekend bij de grote massa. Zelfs in de kerstvakantie en voorjaarsvakantie is het hier nooit extreem druk. De 55 pistekilometers liggen tussen 1300 en 2500 meter hoogte. Voor kleintjes zijn er goede skischolen met leuke kinderlanden en mogelijkheden voor kinderopvang. Liefhebbers van lekker eten kunnen hier ook volop genieten. In de berghutten serveert men naast Italiaanse specialiteiten ook Zuid-Tirools

Klein skigebied in Italië Gitschberg Jochtal
© Hannes Niederkofler

5. Carezza

Ook Carezza mag niet ontbreken in deze lijst met kleine skigebieden in Italië. Dit pareltje in de Dolomieten ligt in het nog redelijk onontdekte Eggental en is vooral geliefd bij families met kinderen. Carezza ligt aan de voet van de Rosengarten, een imposante bergketen met 10 toppen die oranje/rood/roze kleurt bij het ondergaan van de zon. Het skigebied telt zo’n 40 km aan pistes en speciaal voor kinderen zijn er drie kinderlanden. Sla de König Laurin Challenge niet over: een avontuur op de langste piste van Carezza.

Carezza in het Eggental
© Carezza Dolomites, StorytellerLabs

6. Monte Bondone

Skigebied Monte Bondone ligt niet ver van Trento (of Trente), de hoofdstad van de autonome regio Trentino-Zuid-Tirol. Wintersporters hebben hier toegang tot zo’n 20 km aan pistes, welke reiken tot 2090 meter hoogte. Daarvan kan 100% kunstmatig worden besneeuwd, wat dit skigebied ondanks de geringe hoogte zeer sneeuwzeker maakt. Monte Bondone biedt voor ieder wat wils en is een ideale bestemming voor een skivakantie met kinderen. Er zijn mooie brede, zonnige pistes en ook is er een grote oefenweide en mini club.

7. Obereggen

Een andere kleine, maar fijne skibestemming in het Eggental in Zuid-Tirol is Obereggen. Aan de voet van de Latemar, een van de meest gefotografeerde toppen van de Dolomieten, ligt een skigebied met zo’n 48 km aan pistes. Speciaal voor families is er het Brunoland, Yeti Kinderpark en Schneehaus. Hier leren ze spelenderwijs hun eerste bochtjes in de sneeuw. Wil je optimaal van het uitzicht op de Latemar genieten? Ski dan de Latemar Six Pack, beter bekend als de zes mooiste pistes van het skigebied.

Obereggen is een van de kleine skigebieden in Italië
© Obereggen, Harald Wisthaler

8. Plose

Niet ver van Bolzano ligt de laatste tip in dit overzicht met kleine skigebieden in Italië. Nadat je Brixen (Bressanone) hebt doorkruist, bereik je via een bochtige weg het dalstation van de gondel die toegang biedt tot het skigebied Plose. De ruim 40 pistekilometers reiken tot 2505 meter hoogte. Het merendeel is blauw van kleur (19 km), gevolgd door zwart (13 km) en rood (9 km). Aan sneeuw geen gebrek en ook zijn er genoeg fijne berghutten voor een pauze.

Wintersport in Plose
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.