Skip to navigation Skip to main content
Gorge Alpine Winter 2022 Co Saastal Tourismusag Filme Von Draussen
© Saastal Tourismus AG Filme Von Draussen

Wie in de winter naar Zwitserland gaat, wordt gegarandeerd betoverd door de majestueuze hoge bergen die met een dik pak sneeuw bedekt zijn. Het land herbergt tal van drieduizenders en zeven wereldberoemde bergen die boven de 4500 meter uitstijgen. Onder andere de Matterhorn, Eiger en Dent Blanche. Niet zo verwonderlijk dus dat Zwitserland al zo’n 150 jaar wintersporters (en alpinisten) trekt. Brede pistes, moderne liftinstallaties en sfeervolle bergdorpjes, het zijn allemaal kenmerken van een wintersport in Zwitserland. Maar, dit land biedt ook verrassende, ijskoude activiteiten buiten de pistes, die een winters verblijf wel heel bijzonder maken.

Bern en Wallis

Bern en Wallis zijn twee van de in totaal 26 kantons (regio’s) in Zwitserland. Bern ligt, je raadt het al, rondom de stad Bern en Wallis ligt aan weerszijden van het Rhônedal. In de winter bieden beide regio's volop mogelijkheden om te skiën en snowboarden en zijn het populaire wintersportbestemmingen. Behalve lekker sportief van de pistes suizen zijn er nog veel meer bijzondere sneeuwactiviteiten in Zwitserland te doen. We hebben de coolste daarvan, in de regio’s Bern en Wallis, voor je bij elkaar gezet:

Winterkajakken op de Brienzersee

Van november tot april kun je een kajaktocht van een halve dag boeken op de Brienzersee. Gehuld in een warm pak, dat je goed drooghoudt, peddel je onder begeleiding van een gids over het meer. Vanuit de stilte kun je intens genieten van de besneeuwde bergtoppen waar je op uitkijkt.

Winterkajakkers op de Brienzersee in Zwitserland
© Interlaken Tourism
Winterkajakken op de Brienzersee

Paragliden boven Interlaken

Paragliden in de wintermaanden is extra magisch. Helemaal als het landschap rondom Interlaken onder je met een prachtige sneeuwlaag is bedekt. De fonkelend blauwe meren steken scherp af tegen de rest van het landschap. Ondanks de kille wintertemperatuur in de lucht zul je je ogen uitkijken. Houd ze goed open, want je gaat bij deze vlucht midden in de stad landen!

Paraglider boven Interlaken in Zwitserland
© Interlaken Tourism
Bekijk Interlaken vanuit de lucht, tijdens het paragliden

Steil omlaag over de ‘Black Wall’ in Gstaad

Vooruit, tóch ook een ijskoude activiteit óp de skipiste. En niet zomaar eentje: sinds maart 2023 is de Black Wall in Gstaad geopend. Met een hellingshoek van 46 graden is dit een van de steilste geprepareerde pistes ter wereld. Deze 3 km lange piste loopt van het hoogste punt in het skigebied (3000 meter) door een 265 meter lange tunnel naar de 1546 meter hoge Col du Pillon. Alleen voor echte durfals!

Canyoning in een bevroren kloof in Saas-Fee

De wilde en ruige Fee-kloof tussen Saas-Fee en Saas-Grund doet ’s winters aan als een grote magische ijswereld. Hier kun je onder begeleiding van een gids een spectaculaire tocht maken langs bevroren watervallen. Je wordt daarbij gezekerd aan een klimgordel, want je gaat over hangbruggen, ladders en staalkabels. Zeker weten dat je bij dit avontuur geen hoogtevrees wilt hebben!  

Op sneeuwschoenen over de Fee-gletsjer of Aletsch Gletscher

Als er twee Zwitserse gletsjers ook buiten Zwitserland heel bekend zijn, dan zijn het wel de Fee-gletsjer en de Aletsch Gletscher. Op beide gletsjers worden sneeuwschoenwandelingen aangeboden, waarbij je onder begeleiding van een gids de gletsjer opgaat. Op weg naar de Fee-gletsjer ga je eerst door de poedersneeuw, waarna je een klimgordel omkrijgt en aan de oversteek begint. Je gaat door de kloof en langs imposante gletsjerspleten waarbij je het ijs in alle facetten zult zien. De sneeuwschoenwandeling in de Aletsch Arena begint in bebost terrein en brengt je bij en op de Aletsch Gletscher. Deze is met zijn lengte van zo'n 20 km de langste gletsjer van de Alpen. Je hebt er een waanzinnig uitzicht op het omliggende diepbesneeuwde berglandschap.

Sneeuwschoenwandelaars op de Fee-gletsjer in Zwitserland
© Saastal Tourismus AG Filme Von Draussen
Sneeuwschoenwandel-ervaring op de Fee-gletsjer

Nachtwandeling met raclette in de buitenlucht in Nendaz

Op sneeuwschoenen door de ijskoude nacht wandelen en dan opwarmen bij het kampvuur. Alsof dat nog niet genoeg is wacht er daar, op die magische plek midden in het lariksbos, een traditionele Walliser raclette op je! Dat wordt smullen. Deze tocht door de prachtige natuur wordt georganiseerd in Nendaz en is voor iedereen goed te doen. Als je een perfecte afsluiter van je vakantie in de regio zoekt, dan is dit ‘m.

Raclettekaas smelt bij het kampvuur in Nendaz in Zwitserland
© Florian Bouvet Fournier
Het water loopt je in de mond: raclette bij het kampvuur!

Treinreizigers krijgen korting op een wintersport in Zwitserland

Heb je zin om een van deze activiteiten te doen en wil je naar Zwitserland op wintersport? Overweeg dan zeker om met de trein te gaan. Er zijn dagelijks prima internationale treinverbindingen vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem die je naar de grote steden in Zwitserland brengen. Binnen Zwitserland brengt de trein je snel naar je eindbestemming. Wie met de trein reist, krijgt in een flink aantal skigebieden korting op de skipas (tot wel 40%!) en zelfs korting in bergrestaurants en bij skihuur. 

Dit weblog is geschreven in samenwerking met MySwitzerland

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.