Skip to navigation Skip to main content

Elektrisch rijden naar wintersport? Zorg voor de juiste laadpas!

Auto bij laadpaal
© Spalder Media Group

Ga je op wintersport met je elektrische auto? Dan weet je ook dat je een laadpas nodig hebt om je accu op te laden bij een openbare laadpaal. In Nederland is elektrisch rijden steeds gebruikelijker en zijn er inmiddels meer dan genoeg locaties waar je kunt opladen. Ook in het buitenland is dit tegenwoordig goed te doen, al vergt de reis wel iets meer voorbereiding. Een aantal tips om je wintersportreis soepel te laten verlopen.

Tientallen verschillende laadpassen verkrijgbaar

Voor het aanvragen van een laadpas kun je bij tientallen bedrijven terecht. Dat kan een laadpaalfabrikant zijn, maar er zijn ook bijvoorbeeld energieleveranciers en tankstations die laadpassen verkopen en beheren. Wat de beste laadpas voor jou is, hangt van een aantal zaken af. Laad je je auto maar een paar keer per maand op bij een openbaar laadpunt? Dan is het voordeliger om per laadsessie te betalen. Wanneer je veel vaker oplaadt, kan het goedkoper zijn om een abonnement af te sluiten waarmee het starttarief per laadsessie vervalt. Het verschilt per laadpas of je een keuze hierin kunt maken, of dat je altijd vastzit aan een abonnement. Dat is iets om rekening mee te houden bij het aanvragen van de juiste laadpas.

Daarnaast is het goed om uit te zoeken wat de dekking is in de wintersportlanden, hoe hoog het starttarief is, of er een goede app is die je kunt gebruiken, of er eventuele aanschafkosten zijn en wat de ervaringen zijn van andere gebruikers. Wil je een laadpas met een goede dekking in het buitenland en een scherp starttarief? Vraag dan de gratis laadpas van Laadkompas aan. Je kunt bij Laadkompas betalen per laadsessie (€ 0,39 excl. btw) of kiezen voor een abonnement (€ 3,95 excl. btw per maand). Naast deze kosten betaal je ook nog het tarief per kilowattuur (kWh) van de laadpaal. Voor het buitenland is het verstandig om ook nog een tweede laadpas aan te vragen. Mocht de laadpas van Laadkompas dan niet werken, kun je altijd de andere laadpas proberen.

Laden zonder laadpas

Ben je je laadpas een keer vergeten of kun je ‘m niet zo snel vinden? Gelukkig is laden zonder laadpas ook een optie. Zeker bij de grote laadstations kun je vaak ook ‘gewoon’ met je pinpas of creditcard (contactloos) betalen. Steeds meer elektrische auto’s en laadpalen ondersteunen ook de ‘Plug & Charge’ techniek. Je hoeft dan alleen je auto op de laadpaal aan te sluiten, en vervolgens wordt de laadsessie automatisch gestart en beëindigd. Voor Plug & Charge hoef je maar één keer een laadpas te registreren en een bankpas of creditcard aan de auto te koppelen. Daarna heb je je laadpas niet meer nodig om te laden.

Check waar je onderweg naar wintersport op kunt laden

Met een elektrische auto moet je je reis iets strakker plannen. Afhankelijk van de actieradius en hoe ver je wintersportbestemming is, moet je ongeveer tussen de vijf en tien laadstops maken. Heb je thuis een eigen laadpaal of staat een laadpaal kopen nog op je wensenlijst? Dan zorg je er natuurlijk voor dat je met een volle accu vertrekt. En anders zijn er onderweg naar je wintersport ook genoeg mogelijkheden om op te laden. Dat kun je nog even in Nederland vlak voor de grens doen, maar ook in de landen die je doorkruist zijn voldoende laadpunten langs de grote (snel)wegen. Dat zijn meestal snellaadstations, waar je aan een kwartier tot een half uur genoeg hebt om je accu voor het grootste deel op te laden. De aanbieders van deze snelladers zijn bijvoorbeeld Fastned, IONITY en Allego: bedrijven die je ook in Nederland vindt. Dat laatste heeft als voordeel dat ook je laadpas hier gewoon werkt.

Om je reis en laadstops goed te plannen, kun je verschillende apps en routeplanners gebruiken. Ook op Google Maps kun je de meeste laadstations terugvinden en zie je ook of er op dit moment een plekje vrij is. Om lange wachttijden te voorkomen, is het goed om even te kijken welke laadstations nog meer in dezelfde buurt zitten. Zo kun je eventueel doorrijden naar een rustiger laadpunt.   

Laadpaal op overnachtingslocatie kan iets lastiger zijn

Ook bij het boeken van je hotel of appartement is het goed om van tevoren na te gaan waar je je auto kunt opladen. Er zijn accommodaties die een eigen laadpunt hebben, maar meestal moet je een laadpaal zoeken in de buurt. En in tegenstelling tot de laadstations langs de snelweg, zijn dit geen snelladers. Het duurt dan wel enkele uren tot de accu vol is. Ook dat is iets om rekening mee te houden.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.