Skip to navigation Skip to main content

Eerste week voorjaarsvakantie start met veel verse sneeuw

Schnee Norwegen

Eindelijk is daar de weeromslag waar we al een tijdje op zitten te wachten. Na een extreem milde periode keert de winter eindelijk terug. De hoge temperaturen gaan dit weekend verdwijnen en ook komt er een bak met sneeuw aan. Een mooie timing nu de eerste week van de voorjaarsvakantie van start gaat. Nu kleurt niet het hele Alpengebied meteen wit, maar alles is welkom! In dit wintersportweerbericht praat ik je bij.

Zuidelijke stroming brengt flink wat sneeuw naar de zuidkant

Gisteren en vanacht is er in Franse en Zwitserse skigebieden aan de westkant van de Alpenhoofdkam een laagje verse sneeuw gevallen. Niet veel, maximaal 10 cm, en vooral op hoogte. Vanaf vandaag is de zuidkant aan de beurt. Dankzij een föhnachtige zuidelijke stroming wordt de bewolking steeds dikker in de Zuid-Alpen en op de Alpenhoofdkam. In Italiaanse, Zwitserse en Franse skigebieden kan alleen vandaag al 50 cm sneeuw vallen en op zondag kan het sneeuwdek met ruim een meter aangevuld zijn. Ook skigebieden in het zuiden van Oostenrijk profiteren van deze stroming, net zoals gletsjerskigebieden op de Alpenhoofdkam. Nu is het wel zo dat de sneeuwgrens in eerste instantie nog vrij hoog ligt, tussen 1300 en 1800 meter hoogte. Deze kan dankzij de intensieve neerslag lager uitkomen, maar dat is nog even afwachten.

Seiser Alm
Het is al flink bewolkt op de Seiser Alm in Zuid-Tirol (Italië)
Aletsch Arena
Dikke vlokken sneeuw in de Aletsch Arena (Zwitserland)

Lokaal nog even lenteachtig warm

Vertrek jij vandaag, morgen of zondag naar de Alpen? Reken jezelf dan niet meteen rijk met een dik pak sneeuw. Sneeuw valt er genoeg, maar lang niet overal. Met het ontstaan van de Südföhn, kan het op zaterdag in sommige gebieden nog even lenteachtig warm worden. In de dalen kan de thermometer zomaar temperaturen van +15 °C en hoger aangeven. De zuidelijke stroming neemt dan in intensiteit toe en brengt enerzijds nog meer sneeuw in de Zuid-Alpen, maar aan de noordkant komen ook opklaringen met zonnige periodes voor. Op hoogte waait de wind krachtig tot stormachtig vanuit het westen/zuidwesten. Gelukkig lijkt er op zondag echt een einde te komen aan de milde condities.

Koude lucht stroomt binnen op zondag

Vanaf zondag krijgt de winter eindelijk de verdiende ruimte. Eerder dan verwacht stroomt koude lucht het Alpengebied binnen. Hierdoor wordt het ook in de rest van de Alpen bewolkt en valt er vrijwel overal neerslag. De sneeuwgrens zakt langzaam naar 1000 meter hoogte en komt plaatselijk zelfs nog iets lager uit. Hierdoor zullen ook meerdere Oostenrijkse dalen wit kleuren.

Wisselvallig na het weekend

Na het weekend wordt het weerbeeld wisselvalliger van aard. Eerst is de westkant aan de beurt met wat verse sneeuw, later ook de noordkant. Hier klaart het pas halverwege volgende week iets op. Anders is dat in de Zuid-Alpen. Na een sneeuwrijk weekend klaart het op maandag vrijwel overal op en wordt het met name in de Italiaanse skigebieden volop genieten van de zon. Ski jij volgende week bijvoorbeeld in de Dolomieten? Dan kun je rekenen op een prachtweek met Kaiserwetter.

En hoe zit het in Winterberg en Willingen?

Helaas zijn de voorspellingen voor Winterberg en Willingen minder winters. Gisteren stroomde er tijdelijk koude lucht het Sauerland binnen, waardoor er zelfs een suikerlaagje verse sneeuw viel, vanaf vandaag gaat milde lucht weer overheersen. De thermometer kan dit weekend wel 14 °C aangeven en tot en met zondag blijft de kans op regen aanwezig. Vanaf maandag wordt het iets kouder, maar winters hoef je de temperaturen nog steeds niet te noemen. Volgende week volgt een mix van zon, wolken en regen.  

Winterberg
Verse sneeuw en lage temperaturen zijn meer dan welkom in Winterberg!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.