Skip to navigation Skip to main content
Sneeuw Heel Veel Sneeuw

Het is bijna niet te geloven dat het september is als je naar de voorspellingen kijkt. De komende dagen kan er met name in de Oostelijke Alpen, en dan vooral in Oostenrijk, ruim een meter verse sneeuw vallen. De hoeveelheden lijken nog verder op te lopen in vergelijking met maandag en ook de sneeuwgrens komt lager te liggen. In dit weerbericht het bergweer van de komende dagen.

Een zonnige start, maar daarna

Elke ochtend start ik met een blik op de webcams. Even kijken hoe het er nu uitziet in de Alpenlanden. De afgelopen dagen verliepen in veel gebieden vooral regenachtig, met hier en daar een suikerlaagje sneeuw op hoogte (bijvoorbeeld in Ischgl en Sölden). Op dit moment is het bijna niet voor te stellen dat er straks een enorme bak met neerslag gaat vallen. In veel gebieden start de dag zonnig in droog, met plaatselijk wat dichte, laaghangende bewolking in de dalen of wat hogere bewolking. Vanaf het middaguur nadert er vanuit het noordwesten een koufront en wordt de bewolking steeds dichter. Hieruit ontstaan de eerste regen- en sneeuwbuien, bij een sneeuwgrens die rond 2600-2800 meter hoogte komt te liggen. Op 2000 meter hoogte is het tussen 4 °C en 10 °C. In de nacht naar donderdag zakt de sneeuwgrens verder, naar zo’n 1600 meter hoogte.

Winters bergweer vanaf donderdag

Nazomer? Bijna herfst? Maak er vanaf donderdag maar winter van. Normaal gesproken delen we vanaf november wekelijks weerberichten met updates vanuit de Alpen, daarvoor alleen bij uitzonderlijke situaties. Je raadt het al, daar hebben we nu mee te maken. Vanaf vandaag komt er een lagedrukgebied boven Genua te liggen, met uitlopers naar het oosten. Dat lagedrukgebied trekt de komende dagen langzaam in oostelijke richting. Vochtige, zachte lucht vanuit het zuiden stroomt richting het noorden, maar tegelijkertijd wordt er vanuit het noorden zeer koele lucht aangezogen vanaf de Noordzee. Deze twee luchtstromen schuiven over elkaar, waardoor een stuwingseffect ontstaat en in combinatie met de aanwezigheid van de Alpen, kan dat lage tijd voor ontzettend veel neerslag zorgen. Niet alleen sneeuw, maar ook regen.

Nordstau

Er ontstaat een Nordstau, waarbij de sneeuwhoeveelheden met name in delen van Oostenrijk flink op kunnen lopen. De sneeuwgrens zou in eerste instantie rond 1600 meter komen te liggen, maar lijkt nu naar 1000-1200 meter te zakken. Bovendien kan het bij intense sneeuwval voorkomen dat het ook lager wit wordt. Nu zijn het Amerikaanse en Europese model het nog niet helemaal met elkaar eens over de hoeveelheden, maar zeker lijkt dat er vanaf 2000 meter hoogte ruim een meter tot misschien wel 2 meter sneeuw gaat vallen.

Dat klinkt natuurlijk allemaal geweldig, maar de sneeuw gaat in dit geval ook gepaard met wateroverlast. In de dalen kan het een behoorlijke chaos worden. Verder naar het westen valt ook de nodige neerslag, maar hier zal het met veel minder overlast gepaard gaan. Bovendien kan het in delen van Frankrijk, Italië en Zwitserland op zaterdag alweer heerlijk zonnig zijn, anders dan in Oostenrijk. Vanwege de storingen kan de wind ook flink aantrekken. Met name in de Vogezen, Jura het Centraal Massief en een deel van de Noord-Alpen kan het vandaag en morgen stormachtig waaien, met windsnelheden van 50 tot 60 km/u.

Bizarre hoeveelheden

Als we kijken naar de weerkaarten en voorspellingen, dan is het bijna niet te geloven hoeveel sneeuw er de komende dagen gaat vallen. Tot en met zaterdag kan er wel 180 cm sneeuw vallen op de Kitzsteinhorn, ruim een meter in de Zillertal Arena, Snow Space Salzburg en Hochkönig, bijna een meter in Sölden, zo’n 120 cm op de Hintertuxer Gletscher, in Schladming, Dachstein West en op de Mölltaler Gletscher, ruim 40 cm in Turracher Höhe en ruim 75 cm op de Stubaier Gletscher. Nu is het nog geen hartje winter en vallen de meeste hoeveelheden in het hooggebergte, vanaf 2000 meter hoogte. Bovendien heeft deze sneeuw voor veel lagergelegen gebieden weinig betekenis, aangezien vrijwel alles weer zal wegsmelten als de temperaturen stijgen. Voor de gletsjers is de sneeuw wel welkom.

Maar wat zijn de oostelijke Alpen dan?

We spreken in het Alpenweer vaak over de noordkant, zuidkant en westkant, maar hoe zit het dan met de westelijke en oostelijke Alpen? Als je een denkbeeldige lijn naar beneden trekt van de Bodensee richting het meer van Lugano, dan heb je links de westelijke Alpen en rechts de oostelijke Alpen. Benieuwd welke skigebieden waar liggen?

Wintersport 2024/2025 boeken

Je wintersport in skiseizoen 2024/2025 nog niet geboekt? Dit is hét moment om dat te doen. Reisorganisaties stunten met aantrekkelijke vroegboekkortingen en goede deals voor komende winter.

Summit Travel (skipas inclusief) Chalet.nl (chalets/appartementen) Villa for You (appartementen/vakantiehuizen) Sunweb (skipas inclusief) ChaletsPlus (chalets Oostenrijk) Nordic (wintersport Scandinavië) Sportiek (wintersport Frankrijk) Tsjecho Reizen (wintersport Tsjechië) Booking.com
Blij (1)
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.