Skip to navigation Skip to main content

20 (pijnlijk) herkenbare situaties van je allereerste skivakantie

Crash lopende band lift
© Spalder Media Group

Wintersport is natuurlijk de leukste vakantie ooit. Tenminste, als je jezelf overeind kunt houden. De eerste paar dagen van je allereerste skivakantie kunnen namelijk best een uitdaging zijn. Je ligt regelmatig in de sneeuw, je hebt het steenkoud omdat er sneeuw in je onderbroek zit of juist snikheet van het harde werken en kinderen van amper vier jaar oud skiën je lachend voorbij terwijl jij op de babypiste aan het ploeteren bent... Goed oefenen is het enige dat je kunt doen en na een paar lessen is skiën niet meer 'wel leuk', maar intens geweldig! Komen deze 20 pijnlijke situaties van je allereerste skivakantie jou ook bekend voor?

1. Je moet steeds de berg opklimmen van de skileraar

Euh, daar zijn toch liften voor? Waarom heb je die skipas anders gekocht!

2. In je geleende outfit zie je er al helemaal uit alsof je niet kunt skiën

Oké, skiën kun je ook niet, maar er ook echt uitzien als een op en top beginner... Waarom heb je niet een beetje meer onderzoek gedaan bij je vrienden? Met al die afgedankte kloffies zie je eruit alsof je uit 1994 bent geteleporteerd.

3. Je kunt niet rechtop blijven staan

Die lange latten ook... En daardoor zit je broek alweer na een half uur vol met sneeuw. Krijg je ze ooit onder controle?

Gevallen in de diepe sneeuw
Daar lig je weer!

4. Kleine kinderen skiën vééél beter dan jij

Ben jij ook op latere leeftijd gestart met skiën? Dan zul je je vast in dit punt herkennen. Terwijl jij daar met je goede gedrag voor de zoveelste keer onderuit gaat, omdat je ski's in pizzapunt weer eens over elkaar heen haken, skiet zo'n kleine smurf je zonder moeite voorbij. En als jij valt heb je meteen een hernia, maar als zo'n kleintje onderuit gaat is er nooit iets aan de hand... Waar is dat flexibele lichaam toch gebleven?

5. Je bent na de lunch al he-le-maal gesloopt

Compleet uitgeteld schuif je een grote schnitzel naar binnen om weer op krachten te komen. Eigenlijk wil je de handdoek in de ring gooien, maar na een peptalk van je vrienden ga je er toch weer voor. Nog een paar keer omhoog en daarna op hoge snelheid naar de après-ski voor een groot glas bier om de wonden mee te helen.

6. Na de lunch pak je de verkeerde ski's uit het rek

Maar die van jou zijn toch groen? Waarom passen deze dan niet? Ai! Deze ski's zijn helemaal niet van jou...

Skirek met ski's bij berghut
Ski's lijken ook zo veel op elkaar!

7. Je kunt niet meer lopen van de pijn in je voeten

Aha, de opmerking 'skischoenen zitten als pantoffels' was dus niet gemeend. Wat zijn skischoenen ellendig en wat heb je een pijn in je voeten! Morgen ga je echt niet skiën. Je weet het 100% zeker. Dit is vreselijk en niet voor jou weggelegd.

8. Om 8 uur ’s avonds ga je knock-out

Thuis slaap je niet voor 23.00 uur, maar na zo'n dag op de latten kun je je ogen om 20.00 uur 's avonds niet meer openhouden. Tijdens de lunch was je al gesloopt, maar nu gaat het echt niet meer. Het enige dat je nog hoort roepen is je bed.

9. Je wordt 's nachts wakker in een bloedhete kamer

Heb je je skikleding soms nog aan? Nee het is de verwarming... Waarom staat die op standje bloedheet? Aha, je vrienden hadden je niet getipt die meteen uit te zetten. Raam maar wagenwijd open dan!

10. Je skiet je eigen skiklas omver

En ja, die pizzapunt zorgt nog veel vaker voor problemen! Remmen is bijvoorbeeld ook een uitdaging. Daar lig je weer met je complete skiklas...

11. Je hebt de ergste spierpijn uit de geschiedenis van de mens

Zelfs in spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Waarom heb je vooraf geen ski oefeningen gedaan?

Pijn schenen
© Spalder Media Group
AU!

12. Je gaat op de gezonde tour met een klein bakje yoghurt

Na die schnitzel en pizza van gisteren, vind je dat je echt even terug in het gareel moet. Je neemt daarom maar een klein bakje yoghurt met wat muesli en laat al het andere lekkers links liggen. Foute keuze. Al na een uur ploeteren op de latten, verga je van de honger.

13. Aha! Dus pizzapunt gaat over de positie van je ski's...

En jij maar denken dat jullie 's middags pizza zouden gaan eten. Wat een domper na dat kleine bakje yoghurt...

Pizzapunt op de piste
Ja het lijkt inderdaad op de vorm van een pizzapunt!

14. Twee paar skisokken is toch genoeg?

Je ruikt even aan de skisokken die je gisteren ook aan had. Dat had je beter niet kunnen doen. Maar twee paar is toch genoeg voor een hele week?

15. Je vergeet je skistokken in de skibus

Heerlijk onderuitgezakt geniet je van de laatste minuten rust in de skibus. Die is weliswaar propvol, maar nog even zitten is je nu zoveel waard. Bij de lift stap je toch weer vol goede moed uit. Je gaat er weer voor vandaag! Maar als de bus wegrijdt, besef je ineens dat je je skistokken bent vergeten. Wat nu?!

16. Na een schnitzel 's middags krijg je het bochtjes draaien ineens door

Je presteert het om zonder te vallen de rest van de middag te overleven. De frons in je gezicht wordt langzaam zachter en hé, zien we daar nu een glimlach?

Wiener Schnitzel in berghut
Wiener Schnitzels zijn een echt wondermiddel!

17. Je vergeet je ski's mee te nemen na het après-skiën

Succes moet natuurlijk gevierd worden! Samen met je vrienden duik je de après-ski in voor een paar biertjes en foute shotjes. Die gaan er nog beter in dan de dag ervoor en van zere voeten en spierpijn is ineens geen sprake meer. Dansend verlaat je de kroeg en in je enthousiasme vergeet je dat je ski's nog in het rek staan. Daar kom je natuurlijk pas in het hotel achter... Dat wordt weer een taxiritje naar de après-ski...

18. De derde dag start je met een gigantische kater

De laatste drie rondjes had je beter over kunnen slaan. Met moeite kom je je bed uit, maar als je eenmaal op de piste staat merk je gelukkig al snel de wondere werking van frisse berglucht. Je kater is bijna verdwenen en na een groot glas skiwasser kun je er weer helemaal tegenaan!

19. Je valt keihard uit de sleeplift

Eindelijk mag je met de lift omhoog. Vol goede moed stap je in de sleeplift, om er vervolgens na een paar meter weer uit te vallen. Die ellendige ski's ook elke keer!

Sleeplift ankerlift

20. In de auto terug naar huis rollen er dikke tranen over je wangen

De eerste skivakantie was een enorme uitdaging die fysiek en mentaal veel van je heeft gevraagd, maar het heeft ook iets met je gedaan. Al dat vallen en opstaan, de schitterende omgeving en feestelijke avonden in de après-ski hebben je ontzettend besmet met het wintersportvirus. Wintersport is vanaf nu je favoriete vakantie en met dat besef kun je nu al niet wachten tot volgend jaar. Is het alweer winter?

178 - Winter - Janinke

Over Janinke

Vanaf het eerste moment dat Janinke op een besneeuwde piste stond, wist ze meteen: dit is liefde. De vers geprepareerde sneeuw, de frisse berglucht en de gezelligheid. Janinke kan nooit lang zonder wintersport.