Skip to navigation Skip to main content

Dit kook je voor een grote groep vrienden of familie op wintersport

Als je met een grote groep vrienden of familie op wintersport gaat, dan is het leuk om na een lange dag op de piste jullie avonturen met z'n allen door te spreken onder het genot van een warme maaltijd en een lekkere borrel. Het is echt niet moeilijk om voor een grote groep een lekkere, voedzame en niet al te ingewikkelde maaltijd te koken. Macaroni met tomatensaus, gehakt en kaas kennen we inmiddels wel en zul je weinig punten scoren. De volgende recepten zijn eenvoudig, maar wel erg lekker en net even culinairder.

Let op: Alle recepten zijn op basis van 10 personen. Als je met meer of minder personen gaat tafelen, dan raad ik je aan om de rekenmachine er even bij te pakken om de hoeveelheden aan te passen.

#1. Kipburgers

Lekker, verrassend, simpel en supersnel. Geen uren in de keuken, want je hoeft alleen de kipburgertjes te bakken en de groenten te snijden. Aan tafel bouwt iedereen een eigen burger in elkaar. Je moet het jezelf niet te moeilijk maken, want je bent immers op vakantie.

Men neme: (2 per persoon)

  • 5 kipfilets
  • 4 eieren
  • Ongeveer 5 eetlepels paneermeel (afhankelijk van het mengsel)
  • 3 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels kipkruiden
  • 10 broodjes; hard, zacht, wit of bruin
  • Sla, rauwe ui, tomaat, komkommer e.d. voor op het broodje
  • Saus naar smaak; mayo, ketchup etc.
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze Snijd de kipfilet in hele kleine stukjes. Doe vervolgens de kip, de kruiden, ei, paneermeel en maïzena in een kom. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat extra paneermeel toe. Het mengsel blijft vrij nat, maar moet wel één geheel zijn. Maak er daarna burgers van, of doe dit voordat je in de pan doet. Doe wat olie in de pan. Bak de burgers aan beide kanten tot ze gaar zijn. Intussen snijd je alle groenten die je lekker vindt en zet je het alvast in bakjes op tafel. Serveer de kipburgers op een broodje en laat je tafelgasten de broodjes personaliseren met de gesneden groenten en een verrukkelijk sausje.

#2. Kaasfondue

Een avondje kaasfonduen hoort gewoon ontzéttend bij wintersport. Super gezellig om met z’n allen rond de fonduepan te zitten terwijl jullie groenten, fruit en vers knapperig brood in de pan dippen. En een goede kaasfondue maken is echt niet zo moeilijk als je denkt. Let op:

Men neme:

  • 1 liter droge witte wijn
  • 1200 gram Gruyère geraspt
  • 1200 gram Emmentaler geraspt
  • 12 eetlepels Kirsch
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Maïzena
  • Nootmuskaat
  • Versgemalen peper

Bereidingswijze Pers de knoflook in de pan. Zet de pan op het vuur en verwarm de wijn tot het net niet kookt, onder af en toe roeren. Voeg de geraspte kaas handje voor handje toe aan de warme wijn. Je moet wel blijven roeren, anders krijg je dikke klonten. En nee, dat wil je niet. Als de kaas helemaal gesmolten is, voeg je de Kirsch toe. Doe een snuf peper en nootmuskaat in de gele massa. Maïzena zorgt ervoor dat de kaas en de wijn mooi met elkaar binden. Erg belangrijk, anders krijg je een soort drijvende kaasmassa in een pan vol wijn. Niet heel aantrekkelijk en ook niet zo lekker. Als de alle kaas gesmolten is en de maïzena is opgelost, is de fondue klaar. Zet de pan op tafel en dip met o.a.: Brood, champignons, rauwe paprika, ananas, druiven, appel, cherry tomaatjes, rauwe bloemkoolroosjes

#3. Gebakken gnocchi met tuinerwten en balsamicotomaatjes (vega)

Doordat er superveel groenten in dit gerecht zitten, is dit het meest voedzame maaltje uit de rij. Daarnaast is het echt wáánzinnig lekker. Doordat je de gnocchi bakt in plaats van kookt, smaakt het als een super zacht gebakken aardappeltje in een krokant korstje. Dit maakt hoe dan ook indruk op je tafelgasten.

Men neme:

  • Olijfolie om in te bakken
  • 2,5 eetlepels balsamicoazijn
  • 1,25 kg snoeptomaatjes
  • 1,25 kg gnocchi
  • 500 gram erwten of tuinbonen (diepvries)
  • Rasp van 2,5 citroen
  • Blaadjes van 1 basilicumplant
  • 200 gram parmezaanse kaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng een flinke scheut olie met de balsamicoazijn, peper en zout door de tomaten. Doe in de ovenschaal en rooster de tomaten ongeveer een half uurtje in de oven. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de gnocchi in 10 minuten goudbruin en knapperig. Voeg op het laatst de doperwtjes of tuinbonen toe en bak tot alles goed gaar is. Rasp de schil van de citroen. De tomaatjes zijn klaar als het huidje bij de meeste gebarsten is. Gooi het vocht van de tomaten niet weg, dit heb je straks nodig. Doe de tomaatjes dus even in een andere schaal. Snijd de basilicumblaadjes in reepjes. Voeg de rasp van de citroen, het vocht van de geroosterde tomaten en de basilicum bij de gnocchi. Serveer de knapperige gnocchi met de tomaten, parmezaanse kaas en wat overgebleven plukjes basilicum voor de gezelligheid.

#4. Andijviestamppot met ketjapjus en piccalilly

Als groep Hollanders op wintersport moet je natuurlijk minstens één keer stamppot eten. Voedzaam en snel, maar vooral hemels lekker. Deze andijviestamppot is een tikkie anders dan je misschien gewend bent, maar minstens zo goed. Mocht je aan alleen spekjes niet genoeg hebben, dan bak je er gewoon nog een dikke Duitse bratwurst bij.

Men neme:

  • 2 kg iets kruimige aardappelen
  • 500 gram crème fraîche
  • 1 kg andijvie
  • 150 ml ketjap manis
  • 750 gr spekjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Piccalilly
  • Saus naar smaak; mayo, ketchup etc.
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook de ze in water met zout in. Bak de spekjes knapperig in een grote koekenpan en laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje. Gooi het spekvet niet weg; dit heb je straks nodig om de ketjapjus mee te maken. Giet de aardappels af en stamp tot een smeuïge puree met de crème fraîche. Daarna schep je de andijvie er in porties door en laat je de groente steeds een beetje slinken. Breng op smaak met zout en peper. Voor de saus: Doe ongeveer 500 ml water bij het overgebleven spekvet (pak eventueel een ander pannetje als het niet past) en voeg 150 ml ketjap manis toe. Laat het geheel even doorkoken. Nog niet smaakvol genoeg? Gooi er gerust zoveel ketjap bij tot ’t wel naar je zin is. Serveer de stamppot met piccalilly en spekjes.

Ken jij nog lekkere wintersportgerechten? Deel ze met ons in een reactie!

178 - Winter - Janinke

Over Janinke

Vanaf het eerste moment dat Janinke op een besneeuwde piste stond, wist ze meteen: dit is liefde. De vers geprepareerde sneeuw, de frisse berglucht en de gezelligheid. Janinke kan nooit lang zonder wintersport.