Skip to navigation Skip to main content
Off Piste Skiën
© Spalder Media Group

De beste bestemmingen voor off-piste skiën in de Alpen

Begeef jij je graag buiten de gebaande paden en ben je op zoek naar mooie freeride bestemmingen, waar je heerlijk off-piste kunt skiën? In de Alpen vind zijn er genoeg mogelijkheden waar je mooie lijnen kunt maken in de verse poedersneeuw. Vaak moet je daar wel een pittige klim voor over hebben, maar de afdaling daarna is het allemaal waar. Freeriden is echter niet zonder risico's, het gevaar van lawines ligt altijd op de loer. Ga daarom nooit zonder de juiste veiligheidsuitrusting (pieper, schep, sonde) op pad en bij voorkeur altijd met een gids.

In de mooiste freeride bestemmingen kunnen liefhebbers van off-piste skiën en snowboarden hun hart ophalen. Van mooie routes voor toerskiërs tot uitdagende tochten en van leuke skiroutes tot heliskiën. Benieuwd naar de mooiste skigebieden voor off-piste?

Poederhappen in Andermatt

Met meer dan 100 off-piste afdalingen, waaronder de Guspis en Giraffe, is Andermatt een waar paradijs voor freerideliefhebbers. Echte waaghalzen moeten dan voornamelijk in Gemsstock zijn. Vooral in dit deelskigebied van Andermatt vinden freeriders wat hun hartje begeert. Steile, uitdagende afdalingen in een ongerepte natuur. Daarnaast staat Andermatt bekend als het sneeuwzekerste gebied van Zwitserland. Aan sneeuw geen gebrek dus, en regelmatig een heerlijke verse poederlaag. Wat wil je nog meer?

Lees meer over off-piste in Andermatt ›

Chamonix, freeriders mekka

Het Franse Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc, staat al jaren bekend als het mekka voor freeriders. Cracks dalen af langs alle kanten van de Grand Montets, terwijl beginners genieten van de poeder op de Aiguille de midi en de Vallée. Ben je op zoek naar uitdaging, dan ben je in Chamonix op de perfecte plek. Zo kun je bijvoorbeeld een off-pistetocht maken door de Vallée Blanche, een tocht die wel 4 uur duurt! Echter is een beetje ervaring hiervoor wel vereist. Kortom: Chamonix is the place to be voor freeriders.

Lees meer over off-piste in Chamonix ›

La Grave, de geboorteplaats van het freeriden

La Grave ademt een en al off-piste. Deze Franse bestemming is min of meer de geboorteplaats van het freeriden. La Grave is geen typisch wintersportdorp, maar echt een uitdaging voor off-pisteduivels. Hier vind je geen geprepareerde pistes, maar één gondellift die je naar een hoogte van 3200 meter brengt. Vanaf daar leiden ontelbare runs terug naar het dorp. Bepaal zelf hoe en waar je naar beneden gaat, want elke richting en moeilijkheidsgraad is mogelijk! La Grave is een plek die iedere freerideliefhebber bezocht moet hebben.

Lees meer over off-piste in La Grave › 

Diepe poederhellingen in L’Alpe d’Huez

In L’Alpe d’Huez zijn voldoende mogelijkheden om je te vermaken naast de pistes. Er is een groot aanbod aan off-pisteafdalingen waarbij je elke keer weer voor een nieuwe uitdaging komt te staan. Ook heeft het off-pistegebied van Alpe d’Huez een verbinding met het off-pistemekka La Grave. Vanaf de Pic Blanc en Pic Bayle vertrekken meerdere fantastische poederafdalingen met geweldige namen zoals L’Impossible. Het is wel duidelijk dat L’Alpe d’Huez absoluut niet mag ontbreken op je bucket list!

Lees meer over off-piste in L’Alpe d’Huez ›

Off-piste skiën in het Zwitserse Davos

In Davos vind je zelfs dagen nadat de sneeuw is gevallen nog onaangetaste off-pisteafdalingen. En wat is er nou lekkerder dan de first track zetten? Pischa biedt een groot en zonnig off-pistegebied waar je prachtige afdalingen kunt maken in de glinsterende poeder. Het zijn gemarkeerde pistes die worden beschermd tegen lawines, maar zijn niet geprepareerd. Beleef hier dus een echte freeride-ervaring, in een compleet veilige omgeving. Tussen de sleepliften op de Pischa, of aan de achterkant van de Jacobshorn, er is keuze genoeg!

Lees meer over off-piste in Davos ›

Heliskiën in Gressoney

Gressoney is een goed bewaard geheim onder freeriders. De mogelijkheden in het Monte Rosa gebied zijn enorm en bovendien kun je hier zelfs heliskiën! Honderden off-pisteafdalingen zorgen ervoor dat er van verveling geen sprake is. Voor zowel onervaren freeriders als zeer geoefende off-pisteskiërs zijn er diverse freeridetours te maken. Off-pistegidsen nemen je mee naar de mooiste plekken en laten je de vetste afdalingen maken. Voor een topervaring in het freeriden, ben je in Gressoney op het juiste adres.

Lees meer over off-piste in Gressoney ›

Grote onbekende in freeride-land: La Plagne

La Plagne staat minder bekend als freeridebestemming, en dat is precies wat dit Franse gebied zo interessant maakt. Waarom dat zo is? Minder freeriders betekent minder sporen in de sneeuw en dus meer kans op het maken van een van de eerste tracks! Een ideale uitkomst voor iedere freerideskiër. Onder andere vanaf de gletsjer van La Plagne zijn er diverse uitdagende runs, die zelfs de echte cracks hun hart sneller doen laten kloppen. Maar niet verder vertellen hoor!

Lees meer over off-piste in La Plagne ›

Courmayeur, off-piste in de schaduw van de Mont Blanc

Het Italiaanse Courmayeur is een perfecte bestemming voor off-pisteliefhebbers. De beste freerideruns in Courmayeur vind je rond de top van de Youla en bij de Arb liften. Voel complete vrijheid terwijl je door de glinsterpoeder vliegt en tegelijkertijd prachtige lijnen zet. Alleen al het uitzicht op de overweldigende berg Mont Blanc maakt off-piste skiën in Courmayeur uniek. Samen met een gids kun je de mooiste plekken ontdekken. Liever met de helikopter naar de top? Dat kan ook!

Lees meer over off-piste in Courmayeur ›

St. Anton, hét Oostenrijkse off-piste paradijs

Wanneer je aan St. Anton denkt, denk je aan oneindige après-skifeestjes. Maar dat is zeker niet het enige wat het gebied te bieden heeft: wat dacht je van oneindige off-pisteafdalingen? In St. Anton valt gemiddeld heel veel sneeuw en dat is precies waar freeriders naar op zoek zijn. Aanraders zijn de ongeprepareerde afdalingen van de Matunjoch, de Schindler Spitze en natuurlijk de beroemde Valluga 2 die je helemaal naar Zürs leidt. St. Anton is een paradijs voor off-pistewintersporters.

Lees meer over off-piste in St. Anton ›

In Tignes kun je op veel plekken off-piste skiën

Met een skigebied dat voor zo’n 80% uit off-pisteafdalingen bestaat, is Tignes een uitstekende keuze voor freeriders. In Tignes komt zowel de beginnende als de ervaren freerider aan zijn trekken. Freeriden wordt in Tignes gelijkgesteld aan veiligheid, er wordt namelijk alles aan gedaan om freeriders zo veilig mogelijk naar beneden te laten gaan. Er zijn hier ongelofelijk veel mogelijkheden. Een tip is de afdaling Les Oreilles de Mickey, oftewel “Oren van Mickey” vanaf de top van de Tovière. In Tignes kun je freeriden zonder grenzen.

Lees meer over off-piste in Tignes ›