Skip to navigation Skip to main content

Hoe komen Kaiserschmarrn aan hun naam?

7422 - Hoe komen Kaiserschmarrn aan hun naam? (1)

Kaiserschmarrn, wij bij Snowplaza zijn er gek op! Maar hoe komt deze zoete pistelekkernij eigenlijk aan z’n naam? Over de herkomst van Kaiserschmarrn gaan meerdere verhalen en mythes de ronde, maar het zit er dik in dat Keizer Franz Josef er iets te maken mee heeft gehad. Lange tijd hadden Kaiserschmarrn niet de status die ze inmiddels onder het wintersportpubliek hebben verworven. Het zoete deeggerecht stond te boek als eten voor arme mensen. Inmiddels zijn de Schmarrn niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse pisterestaurants.

Met dank aan Kaiser Franz Josef…

Keizer Franz Josef leefde van 1830 tot 1916 en was keizer van Oostenrijk. Zijn naam, en die van zijn vrouw Sisi, komen regelmatig terug wanneer we naar de oorsprong van de Kaiserschmarrn kijken. Sisi lette zeer op haar gewicht en moest niets weten van de nieuwe calorierijke lekkernij die door de patisserie van het hof werd voorgeschoteld. De keizer daarentegen vond het heerlijk en at – naast zijn eigen portie – ook die van zijn vrouw op. Zo veranderde de oorspronkelijke naam van het gerecht, Kaiserinnenschmarrn, in Kaiserschmarrn.Keizerlijke rommel

Een andere mythe is dat Kaiser Franz Josef, een groot liefhebber van ‘mehlspeisen’ als nagerecht, te dik gebakken pannenkoeken niet kon uitstaan. ‘Schmarrn (rommel)!’, riep hij luidkeels. Om de keizer op te vrolijken werden de pannenkoeken snel verscheurd. Ook op deze manier zouden de Kaiserschmarrn aan hun naam kunnen zijn gekomen.

Klik hier om naar het recept voor Kaiserschmarrn te gaan >

Boerengerecht

Volgens een ander verhaal werden Kaiserschmarrn van oorsprong gegeten door boeren en kaasmakers (Käser) die in de zomer bij hun koeien in de bergen leefden. Toen de Keizer tijdens een jachttrip een berghut bezocht en het gerecht kreeg voorgeschoteld was hij direct verkocht. De naam werd van Käserschmarrn verandert in Kaiserschmarrn. Het zou goed kunnen dat het oorspronkelijke recept dus helemaal niet afkomstig is van het koninklijk huis.

7422 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/ea2f39a8b4559d47a2bbaed8e5870073603c15549545dd4b.jpg (1)
Algemeen

Grootste Kaiserschmarrn van de wereld

Welk verhaal je ook wilt geloven, vast staat dat de grootste Kaischermarrn ter wereld in 2018 gemaakt werd in het Stubaital. Met een gewicht van 155 kilo werd het oude record van Wenen met maar liefst 39 kilo overtroffen. Dit zal overigens ongeveer het gewicht zijn geweest van Keizerin Sissi die permanent op dieet was.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:

1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.